Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy to początek końca ery mięsa – czy jesteśmy świadkami przełomu i możemy mówić o rewolucji mięsa roślinnego?

Kategoria: Składniki Żywności

Długo zastanawialiśmy się nad wyborem pierwszego tematu do cyklu Strefy Managera - Last Month Review, ale teraz już mamy pewność, że wybór był dobry. Decydującym czynnikiem takiego wyboru, była bardzo świeża informacja z 11 sierpnia, być może przełomowa w kwestii dalszego rozwoju branży Plant-Based. W tym dniu opublikowano badania kliniczne z użyciem produktów roślinnych Beyond Meat w American Journal of Clinical Nutrition.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanforda naukowcy ocenili wpływ zastąpienia mięsa pochodzenia zwierzęcego mięsem roślinnym w okresie 8 tygodni na poziom cholesterolu (w tym LDL), czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom TMAO i masę ciała oraz stwierdzili poprawę kluczowych wskaźników zdrowotnych, gdy uczestnicy zastąpili mięso pochodzenia zwierzęcego mięsem roślinnym.

I mimo że badania nie są wykonane na dużej populacji to wyniki stanowią kolejny punkt danych w rozwijającej się dziedzinie badań, w jaki sposób mięso roślinne może pomóc ludziom żyć zdrowiej, a Beyond Meat jest zaangażowany we wspieranie dalszych badań akademickich i naukowych dotyczących wpływu mięs roślinnych na zdrowie. https://www.beyondmeat.com/whats-new/new-study-finds-health-benefits-of-plant-based-meats/

Taka publikacja automatycznie pociągnęła za sobą artykuły w poczytnych tytułach, jak: https://www.goodmorningamerica.com/food/story/swapping-plant-based-products-meat-improve-cardiovascular-health-72348149

Dosłownie kilka dni po tej informacji, już w odniesieniu do polskiego rynku pojawił się niezmiernie interesujący i obszerny raport przygotowany przy współudziale Ambasady Niderlandzkiej – Produkty mięsne i mleczne oparte na roślinach. A i zamieszanie wygenerowane przez błąd w danych GUS na temat spadku konsumpcji mięsa zawarte w komunikatach Roślinnie Jemy i wywołana tym dyskusja potwierdziły, że wybór był słuszny. O tych źródłach i wielu innych dowiesz się z pełnej wersji raportu.

Temat okazał się z resztą  o wiele szerszy, z analizy dziesiątek źródeł i publikacji dowiedzieliśmy się o: strategiach firm, trendach rynkowych, nowych produktach, projektach, a te dwie wspomniane wczesniej publikacje to tylko mała próbka komunikacji o tej tematyce, którą udało nam się znaleźć i przeanalizować.

W pełnej wersji tekstu dostępnego w Strefie Managera znajdziesz:

  • Przegląd i analizę doniesień z obszaru Plant-Based z Polski i całego świata
  • Linki do źródeł informacji na temat strategii, trendów i poszczególnych strategii największych graczy
  • Prezentację najciekawszych Case study i skróty doniesień
  • Zestawienie największych graczy w tej kategorii produktowej w Polsce

Pełna wersja opracowanie dostępna w Strefie Managera

Zdecyduj się na dostęp w tym tygodniu i uzyskaj rabat specjalny 20% na roczny dostęp

Zastanawiasz się nad zakupem dostępu do Strefy Managera - napisz lub zadzwoń, a raport otrzymasz w gratisie


 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

Kontak do nas:  foodfakty@foodfakty.pl

Wybierz temat: Dodatki i składniki Plant-based Przemysł mięsny Strefa Managera

Autor: Strefa Managera

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.