Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy to początek końca ery mięsa – czy jesteśmy świadkami przełomu i możemy mówić o rewolucji mięsa roślinnego?

Kategoria: Składniki Żywności

Długo zastanawialiśmy się nad wyborem pierwszego tematu do cyklu Strefy Managera - Last Month Review, ale teraz już mamy pewność, że wybór był dobry. Decydującym czynnikiem takiego wyboru, była bardzo świeża informacja z 11 sierpnia, być może przełomowa w kwestii dalszego rozwoju branży Plant-Based. W tym dniu opublikowano badania kliniczne z użyciem produktów roślinnych Beyond Meat w American Journal of Clinical Nutrition.

W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Stanforda naukowcy ocenili wpływ zastąpienia mięsa pochodzenia zwierzęcego mięsem roślinnym w okresie 8 tygodni na poziom cholesterolu (w tym LDL), czynniki ryzyka chorób serca, w tym poziom TMAO i masę ciała oraz stwierdzili poprawę kluczowych wskaźników zdrowotnych, gdy uczestnicy zastąpili mięso pochodzenia zwierzęcego mięsem roślinnym.

I mimo że badania nie są wykonane na dużej populacji to wyniki stanowią kolejny punkt danych w rozwijającej się dziedzinie badań, w jaki sposób mięso roślinne może pomóc ludziom żyć zdrowiej, a Beyond Meat jest zaangażowany we wspieranie dalszych badań akademickich i naukowych dotyczących wpływu mięs roślinnych na zdrowie. https://www.beyondmeat.com/whats-new/new-study-finds-health-benefits-of-plant-based-meats/

Taka publikacja automatycznie pociągnęła za sobą artykuły w poczytnych tytułach, jak: https://www.goodmorningamerica.com/food/story/swapping-plant-based-products-meat-improve-cardiovascular-health-72348149

Dosłownie kilka dni po tej informacji, już w odniesieniu do polskiego rynku pojawił się niezmiernie interesujący i obszerny raport przygotowany przy współudziale Ambasady Niderlandzkiej – Produkty mięsne i mleczne oparte na roślinach. A i zamieszanie wygenerowane przez błąd w danych GUS na temat spadku konsumpcji mięsa zawarte w komunikatach Roślinnie Jemy i wywołana tym dyskusja potwierdziły, że wybór był słuszny. O tych źródłach i wielu innych dowiesz się z pełnej wersji raportu.

Temat okazał się z resztą  o wiele szerszy, z analizy dziesiątek źródeł i publikacji dowiedzieliśmy się o: strategiach firm, trendach rynkowych, nowych produktach, projektach, a te dwie wspomniane wczesniej publikacje to tylko mała próbka komunikacji o tej tematyce, którą udało nam się znaleźć i przeanalizować.

W pełnej wersji tekstu dostępnego w Strefie Managera znajdziesz:

  • Przegląd i analizę doniesień z obszaru Plant-Based z Polski i całego świata
  • Linki do źródeł informacji na temat strategii, trendów i poszczególnych strategii największych graczy
  • Prezentację najciekawszych Case study i skróty doniesień
  • Zestawienie największych graczy w tej kategorii produktowej w Polsce

Pełna wersja opracowanie dostępna w Strefie Managera

Zdecyduj się na dostęp w tym tygodniu i uzyskaj rabat specjalny 20% na roczny dostęp

Zastanawiasz się nad zakupem dostępu do Strefy Managera - napisz lub zadzwoń, a raport otrzymasz w gratisie


 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Zestawienia dostawców dla przemysłu spożywczego
  • A wkrótce dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

Kontak do nas:  foodfakty@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Przemysł mięsny Strefa Managera

Autor: Strefa Managera

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn