Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kontrola przedsiębiorców z sektora spożywczego – na czym polega? - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Kontrola żywności i zapewnienie jej bezpieczeństwa oraz odpowiedniej jakości handlowej wymaga aktywności zarówno samych podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa, jak i organów dbających o przestrzeganie przepisów. Przedsiębiorcy mają jasno sprecyzowane swoje zadania w przepisach prawa wspólnotowego oraz krajowego. Z kolei urzędowa kontrola żywności stanowi jedno z najważniejszych i najbardziej interesujących producentów i sprzedawców żywności zagadnień regulowanych przez prawo żywnościowe.

Pod tym pojęciem kryje się każda forma nadzoru i kontroli wykonywana przez właściwy organ publiczny w celu sprawdzenia i egzekwowania wykonywania przez przedsiębiorstwa spożywcze przepisów prawa żywnościowego. Od wyników tej kontroli zależy często nie tylko działalność przedsiębiorstwa (mogą zostać nałożone np. dotkliwe kary pieniężne nawet do 10% przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary a także inne sankcje w postaci zakazu wprowadzania produktów do obrotu czy zamknięcia zakładu), ale także rynkowy wizerunek.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-jakie są organy urzędowej kontroli?

-jakie są ich kompetencje?

-czym jest zasada odpowiedzialności obiektywnej?

-jakie są sposoby wszczęcia kontroli?

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: KONTROLA PRZEDSIĘBIORCÓW Z SEKTORA SPOŻYWCZEGO – NA CZYM POLEGA?

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Andrzej Skrobiszewski, Marta Rodzeń

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.