Ogólny kontekst
Narodowa Agencja Nadzoru Sanitarnego (ang. The National Agency of Sanitary Surveillance - ANVISA) dnia 9 października 2020 r. opublikowała w Brazylijskim Dzienniku Urzędowym (ang. the Brazilian Official Gazette) nowe przepisy dotyczące oznaczania wartości odżywczej pakowanych produktów spożywczych. Po upływie 24 miesięcznego okresu przejściowego, przepisy zawarte w Uchwale Kolegiaty 429 i Instrukcji Normatywnej 75 (ang. Resolution of the Collegiate Board 429 and Normative Instruction 75), z dniem 9 października 2022 zaczęły być stosowane. Kluczowa zmiana wprowadzona na mocy powyższych regulacji dotyczy informowania konsumentów o wysokim poziomie cukru, tłuszczów nasyconych i sodu, które teraz muszą znajdować się na froncie produktów spożywczych i napojów. Nowy model nie zawiera ostrzeżeń dotyczących bezkalorycznych słodzików. Nowe przepisy zaczęły obowiązywać od 9 października 2022 r.
Główne zmiany dotyczą elementów znakowania takich jak:
-tabela wartości odżywczych;
-przednia etykieta żywieniowa;
-oświadczenia żywieniowe.
W odniesieniu do każdego z tych obszarów doprecyzowano przepisy określające następujące warunki znakowania:
Tabela informacji żywieniowych:
-wyłącznie czarne litery na białym tle
-obowiązkowe znakowanie w zakresie informacji na temat cukrów, w tym cukrów dodanych
-wartość odżywcza oraz kalorie powinny być podane w przeliczeniu na 100g lub 100 ml
-liczba porcji
-tabela musi znajdować się obok listy składników na tej samej powierzchni
-nie może być zlokalizowana na przykrytej powierzchni
-wyjątki są możliwe jedynie dla etykiet mniejszych niż 100 cm2.
Przednia etykieta:
Etykieta powinna wyraźnie podkreślać, jeśli produkt zawiera wyższe poziomy cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych oraz sodu, określone według poniższego schematu :
|
Stałe i pół-stałe środki spożywcze
|
Płynne środki spożywcze
|
Cukry dodane
|
15 g i więcej na 100 g żywności
|
7.5 g i więcej na 100 ml żywności
|
Tłuszcze nasycone
|
6 g i więcej na 100 g żywności
|
3 g i więcej na 100 ml żywności
|
Sód
|
600 mg i więcej na 100 g żywności
|
300 mg i więcej na 100 ml żywności
|
Oświadczenia żywieniowe:
-mają charakter dobrowolny
-niektóre produkty nie mogą być znakowane z wykorzystaniem oświadczeń żywieniowych
-w przypadku znakowania produktów z wykorzystaniem tzw. etykiety z wizerunkiem szkła powiększającego istnieją pewne dodatkowe wymogi, np. produkty w których przy pomocy „szkła powiększającego” zaznaczono zawartość sodu, nie mogą zawierać oświadczenia żywieniowego dotyczącego sodu/soli.
Wyjątki
Z uwagi na istotny charakter zmian, przewidziano dwa wyjątki od generalnej zasady rozpoczęcia stosowania nowych przepisów od dnia 9 października 2022 r. Dotyczy to przesunięcia terminu obowiązywania przepisów w dwóch przypadkach:
-od 9 października 2024 r. - w stosunku do żywności wytwarzanej w gospodarstwach rodzinnych oraz rodzinnych przedsiębiorstwach; indywidualnie prowadzone mikroprzedsiębiorstwa; małe agroprzedsiębiorstwa; rzemieślnicze agroprzedsiębiorstwa oraz żywność wytwarzana metodami rzemieślniczymi.
-od 1 stycznia 2025 r. - napoje bezalkoholowe w butelkach zwrotnych będą podlegały stopniowemu zastępowaniu etykiet.
Więcej informacji znajdziesz na stronie USDA:
https://www.fas.usda.gov/data/brazil-brazil-approves-new-regulations-food-labeling
Tłumaczenie i opracowanie materiału: Magdalena Wolska