Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Brazylia: nowe zasady znakowania żywności pakowanej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Narodowa Agencja Nadzoru Sanitarnego (ang. The National Agency of Sanitary Surveillance - ANVISA) dnia 9 października 2020 r. opublikowała w Brazylijskim Dzienniku Urzędowym (ang. the Brazilian Official Gazette) nowe przepisy dotyczące oznaczania wartości odżywczej pakowanych produktów spożywczych. Po upływie 24 miesięcznego okresu przejściowego, przepisy zawarte w Uchwale Kolegiaty 429 i Instrukcji Normatywnej 75 (ang. Resolution of the Collegiate Board 429 and Normative Instruction 75), z dniem 9 października 2022 zaczęły być stosowane. Kluczowa zmiana wprowadzona na mocy powyższych regulacji dotyczy informowania konsumentów o wysokim poziomie cukru, tłuszczów nasyconych i sodu, które teraz muszą znajdować się na froncie produktów spożywczych i napojów. Nowy model nie zawiera ostrzeżeń dotyczących bezkalorycznych słodzików. Nowe przepisy zaczęły obowiązywać od 9 października 2022 r. 

Główne zmiany dotyczą elementów znakowania takich jak:

-tabela wartości odżywczych;

-przednia etykieta żywieniowa;

-oświadczenia żywieniowe. 

W odniesieniu do każdego z tych obszarów doprecyzowano przepisy określające następujące warunki znakowania:

Tabela informacji żywieniowych:

-wyłącznie czarne litery na białym tle

-obowiązkowe znakowanie w zakresie informacji na temat cukrów, w tym cukrów dodanych 

-wartość odżywcza oraz kalorie powinny być podane w przeliczeniu na 100g lub 100 ml

-liczba porcji

-tabela musi znajdować się obok listy składników na tej samej powierzchni 

-nie może być zlokalizowana na przykrytej powierzchni 

-wyjątki są możliwe jedynie dla etykiet mniejszych niż 100 cm2. 

Przednia etykieta: 

Etykieta powinna wyraźnie podkreślać, jeśli produkt zawiera wyższe poziomy cukrów dodanych, tłuszczów nasyconych oraz sodu, określone według poniższego schematu :

 

Stałe i pół-stałe środki spożywcze 

Płynne środki spożywcze 

Cukry dodane 

15 g i więcej na 100 g żywności 

7.5 g i więcej na 100 ml żywności 

Tłuszcze nasycone

6 g i więcej na 100 g żywności 

3 g i więcej na 100 ml żywności 

Sód

600 mg i więcej na 100 g żywności 

300 mg i więcej na 100 ml żywności 

 

Oświadczenia żywieniowe:

-mają charakter dobrowolny 

-niektóre produkty nie mogą być znakowane z wykorzystaniem oświadczeń żywieniowych

-w przypadku znakowania produktów z wykorzystaniem tzw. etykiety z wizerunkiem szkła powiększającego istnieją pewne dodatkowe wymogi, np. produkty w których przy pomocy „szkła powiększającego” zaznaczono zawartość sodu, nie mogą zawierać oświadczenia żywieniowego dotyczącego sodu/soli. 

Wyjątki 

Z uwagi na istotny charakter zmian, przewidziano dwa wyjątki od generalnej zasady rozpoczęcia stosowania nowych przepisów od dnia 9 października 2022 r. Dotyczy to przesunięcia terminu obowiązywania przepisów w dwóch przypadkach:

-od 9 października 2024 r. - w stosunku do żywności wytwarzanej w gospodarstwach rodzinnych oraz rodzinnych przedsiębiorstwach; indywidualnie prowadzone mikroprzedsiębiorstwa; małe agroprzedsiębiorstwa; rzemieślnicze agroprzedsiębiorstwa oraz żywność wytwarzana metodami rzemieślniczymi. 

-od 1 stycznia 2025 r. - napoje bezalkoholowe w butelkach zwrotnych będą podlegały stopniowemu zastępowaniu etykiet.

Więcej informacji znajdziesz na stronie USDA:

https://www.fas.usda.gov/data/brazil-brazil-approves-new-regulations-food-labeling 

Tłumaczenie i opracowanie materiału: Magdalena Wolska 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Gerardo Figueiredo i Mariana Queiroz Ferreira

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.