Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie miodu - zmiana wymogów

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Zmieniono przepisy dotyczące znakowania miodu. Nowelizacja nastąpiła na mocy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 października 2023 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.  

Zakres nowelizacja 

Istotą nowelizacji jest zmiana warunków znakowania miodu na rynku polskim w odniesieniu do państwa pochodzenia. Po wejściu w życie niniejszej nowelizacji, w oznakowaniu miodu w opakowaniach będzie należało podać nazwę państwa pochodzenia, w którym miód został zebrany, a w przypadku gdy miód pochodzi z więcej niż jednego państwa, nazwy państw pochodzenia, w których miód został zebrany. W konsekwencji zrezygnowano z takich określeń dotyczących pochodzenia miodu jak „mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”, „mieszanka miodów pochodzących z UE” oraz „mieszanka miodów niepochodzących z UE”.

Okresy przejściowe 

Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia tj. 18 kwietnia 2024 r. Natomiast zgodnie z § 2 „Miód w opakowaniach oznakowany dodatkowo zgodnie z § 15 ust. 2 rozporządzenia zmienianego w § 1 w brzmieniu dotychczasowym, wprowadzony do obrotu przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, może pozostawać w obrocie do wyczerpania zapasów, nie dłużej jednak niż przez okres 12 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.”. 

Pełen tekst rozporządzenia znajdziesz pod adresem:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2023000223301.pdf 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.