eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Salmonella stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na przestrzeni pierwszego półrocza bieżącego roku w systemie RASFF odnotowano aż 322 przypadki obecności Salmonelli, co stanowi większość spośród zgłoszonych przypadków wycofań spowodowanych przez mikroorganizmy.
Problem jest tym bardziej istotny, ponieważ Polska od lat przoduje w niechlubnych rankingach wykrytych przypadków, co oprócz ryzyka dla konsumentów, psuje wizerunek polskiej żywności. Nie inaczej było w pierwszym półroczu 2021 r., kiedy to zgłoszono prawie 4-krotnie więcej produktów pochodzenia polskiego, niż z kolejnego kraju na liście (128 przypadków vs 35 przypadków).
Dlatego postanowiliśmy zrealizować kolejną edycję eForum oraz Nawigatora dotyczących tematyki Salmonelli. Jestem niezmiernie wdzięczny wszystkim Partnerom za chęć kontynuacji i rozwinięcie tematu występowania Salmonelli w żywności. Dziękuję serdecznie ekspertom z GIW i Instytutu w Puławach za wkład w postaci dodatkowych wykładów.
Tym razem eForum zostało podzielona na 4 kluczowe bloki, w których eksperci ze świata nauki, jednostek inspekcyjnych oraz przedstawiciele wyspecjalizowanych firm, przedstawią unikalną, wielowymiarową wiedzę przydatną w każdej firmie.
Mamy pewność, że zdobyta wiedza zainspiruje, ostrzeże, a w końcu ukierunkuje na dalsze pogłębienie wiedzy w tym kierunku co w efekcie przyniesie wymierne efekty.
Wydarzenie skierowane do
Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.
UCZESTNICTWO W eFORUM MOŻLIWE DZIĘKI PARTNEROM
ZAPROSZENI EKSPERCI Z INSTYTUCJI
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy
Główny Inspektorat Weterynarii
Program
PROGRAM |
|
Blok 1 - Ocena ryzyka występowania salmonelli w żywności |
|
Przegląd i analiza przyczyn zgłoszeń do systemy RASFF spowodowanych występowaniem Salmonelli. Ciekawe przypadki spoza EU Janusz Olejnik – FoodFakty |
12:00 |
Blok 2 - Metody prewencji zagrożeń występowania salmonelli w żywności |
|
Surowce i środowisko produkcji - Minimalizowanie ryzyka występowania Salmonelli w produktach gotowych poprzez prawidłowy plan poboru i monitoringu mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego, surowców, pół-produktów i produktów z wykorzystaniem innowacyjnej metody badawczej LAMP Nina Gawinowska – Intertek |
12:10 |
Ciała obce i zanieczyszczenia krzyżowe - Salmonelloza - jako powszechna odzwierzęca choroba bakteryjna przewodu pokarmowego, a ryzyko skażenia produktów spożywczych przez szkodniki Ziemowit Rudy – VACO |
12:25 |
Higiena produkcji - Minimalizowanie ryzyka poprzez prawidłowe procedury mycia i dezynfekcji - najczęstsze błędy w podejściu Marcin Kędzierski – CID LINES |
12:40 |
Blok 3 - Metody monitoringu jakości mikrobiologicznej |
|
Szybkie metody kontroli punktów krytycznych – zapobieganie skażeniom bakteriami Salmonella Bogusław Wiera – Argenta |
12:55 |
Nie bójmy się PCR-u – korzyści z zastosowania techniki Żaneta Wieczorek – Argenta |
13:10 |
Blok 4 - Działania systemowe |
|
Jakość procesów laboratoryjnych - Na co trzeba zwrócić uwagę oceniając pracę laboratorium ? Krytyczne elementy procesu badawczego z perspektywy funkcjonowania laboratorium dr hab. Kinga Wieczorek, prof. Instytutu – Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy |
13:22 |
Epidemiologia Salmonella dr hab. Dariusz Wasyl, prof. Instytutu – Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy |
13:34 |
Salmonella w żywności pochodzenia zwierzęcego z perspektywy urzędowego nadzoru lek. wet. Karolina Florek – Główny Inspektorat Weterynarii |
13:49 |
Sessja Q& A |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera
Dostępne w abonamencie Strefy Managera