Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania

Dostępne non-stop

Cel webinarium

Salmonella stanowi ogromne wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na przestrzeni pierwszego półrocza bieżącego roku w systemie RASFF odnotowano aż 322 przypadki obecności Salmonelli, co stanowi większość spośród zgłoszonych przypadków wycofań spowodowanych przez mikroorganizmy.

Problem jest tym bardziej istotny, ponieważ Polska od lat przoduje w niechlubnych rankingach wykrytych przypadków, co oprócz ryzyka dla konsumentów, psuje wizerunek polskiej żywności. Nie inaczej było w pierwszym półroczu 2021 r., kiedy to zgłoszono prawie 4-krotnie więcej produktów pochodzenia polskiego, niż z kolejnego kraju na liście (128 przypadków vs 35 przypadków).

Dlatego postanowiliśmy zrealizować kolejną edycję eForum oraz Nawigatora dotyczących tematyki Salmonelli. Jestem niezmiernie wdzięczny wszystkim Partnerom za chęć kontynuacji i rozwinięcie tematu występowania Salmonelli w żywności. Dziękuję serdecznie ekspertom z GIW i Instytutu w Puławach za wkład w postaci dodatkowych wykładów.

Tym razem eForum zostało podzielona na 4 kluczowe bloki, w których eksperci ze świata nauki, jednostek inspekcyjnych oraz przedstawiciele wyspecjalizowanych firm, przedstawią unikalną, wielowymiarową wiedzę przydatną w każdej firmie.

Mamy pewność, że zdobyta wiedza zainspiruje, ostrzeże, a w końcu ukierunkuje na dalsze pogłębienie wiedzy w tym kierunku co w efekcie przyniesie wymierne efekty.

Webinarium skierowane do

Managerów z branży spożywczej, którzy są odpowiedzialni za podejmowanie decyzji w obszarze jakości, bezpieczeństwa lub zgodności produktów.

 

UCZESTNICTWO W eFORUM MOŻLIWE DZIĘKI PARTNEROM



ZAPROSZENI EKSPERCI Z INSTYTUCJI


 

 Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy

Główny Inspektorat Weterynarii

 

Program

PROGRAM

Blok 1 - Ocena ryzyka występowania salmonelli w żywności

Przegląd i analiza przyczyn zgłoszeń do systemy RASFF spowodowanych występowaniem Salmonelli. Ciekawe przypadki spoza EU

Janusz Olejnik – FoodFakty

12:00

Blok 2 - Metody prewencji zagrożeń występowania salmonelli w żywności

Surowce i środowisko produkcji - Minimalizowanie ryzyka występowania Salmonelli w produktach gotowych poprzez prawidłowy plan poboru i monitoringu mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego, surowców, pół-produktów i produktów z wykorzystaniem innowacyjnej metody badawczej  LAMP

Nina Gawinowska – Intertek

12:10

Ciała obce i zanieczyszczenia krzyżowe - Salmonelloza - jako powszechna odzwierzęca choroba bakteryjna przewodu pokarmowego, a ryzyko skażenia produktów spożywczych przez szkodniki

Ziemowit Rudy – VACO

12:25

Higiena produkcji - Minimalizowanie ryzyka poprzez prawidłowe procedury mycia i dezynfekcji - najczęstsze błędy w podejściu

Marcin Kędzierski – CID LINES

12:40

Blok 3 - Metody monitoringu jakości mikrobiologicznej

Szybkie metody kontroli punktów krytycznych – zapobieganie skażeniom bakteriami Salmonella

Bogusław Wiera – Argenta

12:55

Nie bójmy się PCR-u – korzyści z zastosowania techniki

Żaneta Wieczorek Argenta

13:10

Blok 4 - Działania systemowe

Jakość procesów laboratoryjnych - Na co trzeba zwrócić uwagę oceniając pracę laboratorium ? Krytyczne elementy procesu badawczego z perspektywy funkcjonowania laboratorium

dr hab. Kinga Wieczorek, prof. Instytutu – Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy

13:22

Epidemiologia Salmonella

dr hab. Dariusz Wasyl, prof. Instytutu  – Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy

13:34

Salmonella w żywności pochodzenia zwierzęcego z perspektywy urzędowego nadzoru

lek. wet. Karolina Florek Główny Inspektorat Weterynarii

13:49

Sessja Q& A

 

Warunki uczestnictwa w Webinarium

Nagranie dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn