Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Holandia: nowe dawki referencyjne w odniesieniu do alergenów

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling). Dokument został opracowany przez holenderskie Ministerstwo Zdrowia, Opieki Społecznej i Sportu (VWS), a termin rozpoczęcia jej stosowania zaplanowano nie później niż na 1 stycznia 2026 r. 

Najistotniejsza zmiana dotyczy warunków stosowania ostrzeżeń co do możliwej i niezamierzonej obecności alergenów (PAL) oraz nowych dawek referencyjnych (RfD). Zgodnie z nowymi wytycznymi, PAL powinien być stosowany wyłącznie wtedy, gdy faktycznie istnieje ryzyko dla alergicznego konsumenta. Ma to zapobiegać nadużywaniu takich oznaczeń przez producentów, co ma przyczyniać się do zachowywania przez producentów wiarygodności, a także zapobiegać nadmiernemu ograniczaniu wyboru żywności przez alergików. 

Treść założeń 

Nowa holenderska polityka koncentruje się wokół 3 obszarów:

1) Dawki referencyjne (RfD), które oparte są na zalecaniach WHO i FAO (ED05). Porównanie dotychczasowych wartości wraz z nowymi prezentuje poniższa tabela:

2) Zastosowanie RfD i doprecyzowanie PAL. PAL mają być stosowane wyłącznie w sytuacji, gdy ryzyko zostało faktycznie zidentyfikowane. W konsekwencji, zdecydowano, że takie określenia jak "Może zawierać ślady xxx" lub "Wyprodukowane w firmie, która również przetwarza xxx" są niedozwolone. Natomiast za dopuszczalne sformułowania w kontekście PAL uznano np. "Może zawierać xxx" lub "Nieodpowiednie dla xxx". Konkludując, stosowanie PAL nie będzie mogło pełnić funkcji „zapobiegawczej” w sytuacji braku realnego zagrożenia dla konsumenta. 

3) Wytyczne dotyczące wzajemnego kontaktu alergenów. Kolejnym krokiem zmierzającym do realizacji nowej polityki będzie ukończenie i opublikowanie „Wytycznych dotyczących wzajemnego kontaktu alergenów”, które zostały opracowane przez przemysł (FNLI i CBL). Dokument dotyczy dziesięciu podstawowych elementów ujętych w czterech rozdziałach, tj. informacje o surowcach, separacja, czyszczenie i walidacja, ocena ryzyka i komunikacja ryzyka. W jego treści zawarto wytyczne dotyczące m.in. środków zabezpieczających zanieczyszczeniu (np. separacja w czasie lub miejscu, czyszczenie), odpowiedniego dobru dostawców i procedur, a także kwestii technicznych związanych z regulacją sprzętu oraz jego rozmieszczeniem. 

Należy przy tym podkreślić, że dokument nie uwzględnia żywności niepakowanej, oferowanej np. w branży gastronomicznej. 

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule:

https://www.allergenenconsultancy.nl/en/nieuws/nederlands-allergenenbeleid-aangepast-en-nieuwe-referentiedosissen 

Wybierz obszar: Alergeny Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.