Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Holandia: nowe dawki referencyjne w odniesieniu do alergenów

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Od 1 stycznia 2024 r. w Holandii zostanie wprowadzona nowa polityka dot. alergenów, która określa m.in. dawki referencyjne, status i warunki stosowania PAL (ang. Precautionary Allergen Labeling). Dokument został opracowany przez holenderskie Ministerstwo Zdrowia, Opieki Społecznej i Sportu (VWS), a termin rozpoczęcia jej stosowania zaplanowano nie później niż na 1 stycznia 2026 r. 

Najistotniejsza zmiana dotyczy warunków stosowania ostrzeżeń co do możliwej i niezamierzonej obecności alergenów (PAL) oraz nowych dawek referencyjnych (RfD). Zgodnie z nowymi wytycznymi, PAL powinien być stosowany wyłącznie wtedy, gdy faktycznie istnieje ryzyko dla alergicznego konsumenta. Ma to zapobiegać nadużywaniu takich oznaczeń przez producentów, co ma przyczyniać się do zachowywania przez producentów wiarygodności, a także zapobiegać nadmiernemu ograniczaniu wyboru żywności przez alergików. 

Treść założeń 

Nowa holenderska polityka koncentruje się wokół 3 obszarów:

1) Dawki referencyjne (RfD), które oparte są na zalecaniach WHO i FAO (ED05). Porównanie dotychczasowych wartości wraz z nowymi prezentuje poniższa tabela:

2) Zastosowanie RfD i doprecyzowanie PAL. PAL mają być stosowane wyłącznie w sytuacji, gdy ryzyko zostało faktycznie zidentyfikowane. W konsekwencji, zdecydowano, że takie określenia jak "Może zawierać ślady xxx" lub "Wyprodukowane w firmie, która również przetwarza xxx" są niedozwolone. Natomiast za dopuszczalne sformułowania w kontekście PAL uznano np. "Może zawierać xxx" lub "Nieodpowiednie dla xxx". Konkludując, stosowanie PAL nie będzie mogło pełnić funkcji „zapobiegawczej” w sytuacji braku realnego zagrożenia dla konsumenta. 

3) Wytyczne dotyczące wzajemnego kontaktu alergenów. Kolejnym krokiem zmierzającym do realizacji nowej polityki będzie ukończenie i opublikowanie „Wytycznych dotyczących wzajemnego kontaktu alergenów”, które zostały opracowane przez przemysł (FNLI i CBL). Dokument dotyczy dziesięciu podstawowych elementów ujętych w czterech rozdziałach, tj. informacje o surowcach, separacja, czyszczenie i walidacja, ocena ryzyka i komunikacja ryzyka. W jego treści zawarto wytyczne dotyczące m.in. środków zabezpieczających zanieczyszczeniu (np. separacja w czasie lub miejscu, czyszczenie), odpowiedniego dobru dostawców i procedur, a także kwestii technicznych związanych z regulacją sprzętu oraz jego rozmieszczeniem. 

Należy przy tym podkreślić, że dokument nie uwzględnia żywności niepakowanej, oferowanej np. w branży gastronomicznej. 

Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule:

https://www.allergenenconsultancy.nl/en/nieuws/nederlands-allergenenbeleid-aangepast-en-nieuwe-referentiedosissen 

Wybierz temat: Alergeny Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.