Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przejęcie we Włoszech bydła o wartości 1 mln euro z powodu złych warunków hodowli i braku identyfikowalności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W połowie lipca 2022 r. doszło do dużego zajęcia bydła w prowincji Reggio Emilia we Włoszech.

Lokalni karabinierzy przy współpracy z weterynarzami ujawnili niedostateczne warunki, w których przebywały krowy i cielęta. Władze stwierdziły złe warunki hodowli, w tym braki higieniczne, sanitarne oraz konstrukcyjne wewnątrz dojarni i skupu mleka. Ponadto w boksach do przetrzymywania cieląt oprócz zaniedbań w postaci brudu stwierdzono brak ściółki oraz zanieczyszczony system pojenia. Dodatkowo w przypadku 20% sztuk bydła stwierdzono częściowy lub całkowity brak identyfikowalności.

Z powodu tak licznych niezgodności dokonano zajęcia 1067 sztuk bydła o wartości ponad 1 000 000 euro, a właściciel został ukarany grzywną w wysokości 6 500 euro.

Źródło: https://www.gazzettadiparma.it/non-solo-parma/2022/07/16/news/stalla-sala-di-mungitura-e-di-raccolta-latte-inadeguate-sanzionato-allevamento-irregolare-nel-reggiano-sequestrati-oltre-1000-bovini-657073/

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase360

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.