Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zafałszowania nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP-Botanical Adulterants Prevention Program) ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat zafałszowań nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa).

Pochodzenie czarnuszki (Nigella sativa)

Czarnuszka (Nigella sativa) pochodzi z krajów południowo-wschodniej i południowej Europy (Bułgaria, Cypr i Rumunia) oraz Bliskiego Wschodu (Azerbejdżan, Gruzja, Iran, Irak, Turcja i Turkmenistan). Jest szeroko uprawiana od Maroka do północnych Indii i Bangladeszu, Chin, Pacyfiku, Afryki Wschodniej i Rosji. Nigella sativa jest również uprawiana na niewielką skalę do celów leczniczych w Ameryce Północnej, Europie i Azji Południowo-Wschodniej.

Formy czarnuszki i zastosowanie

Całe lub sproszkowane nasiona i oleje z nasion czarnuszki są produkowane i sprzedawane zgodnie z aktualnie dopuszczonymi zastosowaniami, czyli w kosmetykach, żywności i lekach na całym świecie. Światowy rynek Nigella sativa jest podzielony na całe nasiona, sproszkowane nasiona, olej z nasion oraz kapsułki lub żelki zawierające olej. Istnieje wiele preparatów sporządzonych z oleju z nasion czarnuszki. Olej ten można znaleźć w herbatach, syropach na kaszel, balsamach na rany, kompresach, olejkach do masażu i innych produktach.

Czarnuszka stosowana jest do różnych celów kulinarnych i leczniczych. Całe lub sproszkowane nasiona czarnuszki są stosowane w leczeniu stanów zapalnych i schorzeń układu oddechowego, jako środek łagodzący problemy jelitowe i trawienne, w zaburzeniach neurologicznych oraz jako środek moczopędny. Olej z nasion jest stosowany zewnętrznie jako środek na choroby skóry, a wewnętrznie w leczeniu problemów żołądkowych, dolegliwości układu oddechowego i alergii.

Zafałszowania czarnuszki

Całe nasiona mogą być zafałszowane nasionami innych gatunków czarnuszki, zwłaszcza Nigella damascena oraz innymi, tańszymi nasionami roślin o podobnej wielkości i kolorze. Olej z nasion czarnuszki może być zafałszowany nieujawnionymi tańszymi olejami, takimi jak olej palmowy (Elaeis guineensis), kukurydziany (Zea mays), słonecznikowy (Helianthus annuus), sojowy (Glycine max) lub rzepakowy (Brassica napus). W zależności od źródła, olej z nasion czarnuszki jest od 10 do 30 razy droższy od niektórych popularnych olejów roślinnych, co stanowi finansową motywację dla takich oszustw.

Biuletyn podsumowuje dostępne dane naukowe dotyczące zafałszowań nasion czarnuszki i oleju z nasion oraz metod analitycznych, służących do wykrywania zafałszowań. Ponadto dostarcza informacji na temat botaniki, zastosowań, łańcucha dostaw i rynku tej rośliny.

Źródło: https://www.herbalgram.org/resources/botanical-adulterants-prevention-program/adulterants-bulletins/nigella-seed-and-seed-oil-bulletin-october-2022/

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.