Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Fałszowanie herbaty otrębami, łuskami roślin i niespożywczymi barwnikami w Pakistanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pakistański urząd Khyber Pakhtunkhwa Food Safety and Halal Food Authority przejął w Peszawarze ponad 5 000 kg zafałszowanej herbaty.

Fałszowanie herbaty otrębami, łuskami roślin i niespożywczymi barwnikami

W jednostce produkcyjnej przy ulicy Ashraf Road fałszowano liście herbaty mieszając je z otrębami, łuskami roślin oraz niespożywczymi barwnikami. Ponadto stwierdzono niehigieniczne warunki produkcji. W procesie używano maszyn do mieszania i rozdrabniania, które również skonfiskowano.

Według władz jednostka produkcyjna dostarczała zafałszowaną herbatę do różnych części prowincji Chajber Pasztunchwa. Urzędnicy zamknęli fabrykę, a lokalne działania przeciwko fałszerzom żywności zostaną zintensyfikowane.

Źródło: https://www.urdupoint.com/en/pakistan/food-authority-seals-fake-tea-processing-unit-1551555.html

 

Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn