Podrabianie wina we Francji. Ponad 4 miliony butelek hiszpańskiego wina sprzedano jako francuskie
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
02.11.2022
Francja. Władze oskarżyły pięciu podejrzanych o import 4,6 miliona butelek niedrogiego hiszpańskiego wina, które oznakowano jako różne francuskie wina - od podstawowych win stołowych po bardziej pożadane wina Bordeaux, takie jak Saint-Emilion i Pomerol. Dokumenty przewozowe wraz z księgowaniem były fałszowane. Proceder trwał około 6 lat, od 2013 roku i wygenerował około 4 miliony USD zysku.
Pomoc pośredników w fałszowaniu
Według źródła oszustwo zaczęło się dość niewinnie. Po słabych zbiorach w 2013 r. przedstawiciel winnicy Celliers Vinicoles du Blayais wymyślił plan importu tańszego hiszpańskiego wina, aby wypełnić lukę w zamówieniach. Po dostawie wina były modyfikowane. Plan obejmował kilka kroków, co doprowadziło do wielu aresztowań. Według opisanych wydarzeń handlarz winem z Charente we Francji kupował wino z Hiszpanii, a następnie sprzedawał je kupcowi z Bordeaux, który fałszował dokumenty i zmieniał pochodzenie na francuskie. Wino ze sfałszowanym pochodzeniem przekazywano do winnicy Celliers Vinicoles du Blayais, która świadomie sprzedawała podrobione produkty. To kolejny przypadek fałszowania francuskich win w 2022 r. W lipcu informowaliśmy o podobnej sprawie.
Źródło: https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/prison-ferme-requise-a-bordeaux-pour-trafic-de-vin-une-tromperie-absolument-indigne-surtout-ici-1666915683
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
26.10.2022
Czeska Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa poinformowała o wykryciu zafałszowanej oliwy z oliwek extra virgin. Oliwa z oliwek oznakowana jako extra virgin była w rzeczywistości niezdatną do spożycia oliwą z oliwek lampante.
Czytaj więcej
-
25.10.2022
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
Czytaj więcej
-
12.10.2022
Kenijski Urząd ds. Zwalczania Fałszerstw przejął ponad 10 000 worków importowanego i podrobionego ryżu (ponad 500 ton) o wartości 335 tysięcy euro.
Czytaj więcej