Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku

Kategoria: Składniki Żywności

Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.

Szereg korzyści metabolicznych

Harmol, należący do związków z grupy alkaloidów β-karbolinowych, obecny jest w wielu produktach spożywczych, takich jak ziarna kawy, mięso, ryby czy zboża, a także w liściach tytoniu. Międzynarodowy zespół badaczy z Hiszpanii, Holandii, Austrii i Stanów Zjednoczonych przeprowadził doświadczenia na bezkręgowcach, z których wynika, że znacząco zwiększa on oczekiwaną długość życia, poprawia tolerancję glukozy, wpływa korzystnie na insulinowrażliwość oraz akumulację tłuszczu w wątrobie w przypadku modelu symulującego stan przedcukrzycowy.

Bezpieczny i prozdrowotny?

Naukowcy zwracają uwagę, że w ilościach, które zastosowano w badaniu, harmol nie tylko nie wykazuje żadnej toksyczności, ale również wpływa tylko w znikomym stopniu na ośrodkowy układ nerwowy ze względu na niewielką zdolność do przekraczania bariery krew-mózg. Co więcej, badacze zaobserwowali, że substancja ta istotnie redukuje negatywne efekty nerwowo-mięśniowe związane ze starzeniem się organizmu.

Dysfunkcja mitochondriów

Postępujące z wiekiem osłabienie układu mięśniowego wiąże się ze zmianami w mitochondriach, które odpowiadają za wytwarzanie energii na poziomie komórkowym. Dysfunkcja mitochondriów skutkuje postępującą sarkopenią – utratą masy i siły mięśniowej, a także wystąpieniem tzw. zespołu słabości, który dotyka ponad 33% populacji osób powyżej 80 roku życia.

Efekt zbliżony do restrykcji energetycznych lub treningu

Harmol uruchamia w komórkach szlaki sygnałowe, które są w stanie polepszyć funkcjonowanie mitochondriów oraz poprawić parametry metaboliczne powiązane z jakością życia osób w zaawansowanym wieku. Odpowiedzialny za ten efekt „mechanizm jest bardzo zbliżony do tego, który wywołują restrykcje kaloryczne bądź ćwiczenia fizyczne – zmuszają to mitochondria do cięższej pracy, ale w kontrolowany sposób. Dzięki temu stają się one silniejsze”, podsumowuje główny autor badania, dr Luis Filipe Costa-Machado z Uniwersytetu Santiago de Compostela w Hiszpanii.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-023-38410-y
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-compuesto-presente-en-alimentos-como-el-cafe-puede-mejorar-la-calidad-de-vida-en-el-envejecimiento?fbclid=IwAR3W7Nwk2SYaP1eerc9Ni02yL1xtP2YbMtjrJc4byrQo65X7-8vl8N6iog4

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.