Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Związek występujący w kawie może poprawiać parametry zdrowotne istotne w podeszłym wieku

Kategoria: Składniki Żywności

Harmol – związek bioaktywny występujący w żywności – może poprawiać funkcje mięśni szkieletowych oraz parametry metaboliczne związane ze starzeniem się organizmu. Takie wnioski płyną z nowego badania naukowego, które ukazało się niedawno w Nature Communications.

Szereg korzyści metabolicznych

Harmol, należący do związków z grupy alkaloidów β-karbolinowych, obecny jest w wielu produktach spożywczych, takich jak ziarna kawy, mięso, ryby czy zboża, a także w liściach tytoniu. Międzynarodowy zespół badaczy z Hiszpanii, Holandii, Austrii i Stanów Zjednoczonych przeprowadził doświadczenia na bezkręgowcach, z których wynika, że znacząco zwiększa on oczekiwaną długość życia, poprawia tolerancję glukozy, wpływa korzystnie na insulinowrażliwość oraz akumulację tłuszczu w wątrobie w przypadku modelu symulującego stan przedcukrzycowy.

Bezpieczny i prozdrowotny?

Naukowcy zwracają uwagę, że w ilościach, które zastosowano w badaniu, harmol nie tylko nie wykazuje żadnej toksyczności, ale również wpływa tylko w znikomym stopniu na ośrodkowy układ nerwowy ze względu na niewielką zdolność do przekraczania bariery krew-mózg. Co więcej, badacze zaobserwowali, że substancja ta istotnie redukuje negatywne efekty nerwowo-mięśniowe związane ze starzeniem się organizmu.

Dysfunkcja mitochondriów

Postępujące z wiekiem osłabienie układu mięśniowego wiąże się ze zmianami w mitochondriach, które odpowiadają za wytwarzanie energii na poziomie komórkowym. Dysfunkcja mitochondriów skutkuje postępującą sarkopenią – utratą masy i siły mięśniowej, a także wystąpieniem tzw. zespołu słabości, który dotyka ponad 33% populacji osób powyżej 80 roku życia.

Efekt zbliżony do restrykcji energetycznych lub treningu

Harmol uruchamia w komórkach szlaki sygnałowe, które są w stanie polepszyć funkcjonowanie mitochondriów oraz poprawić parametry metaboliczne powiązane z jakością życia osób w zaawansowanym wieku. Odpowiedzialny za ten efekt „mechanizm jest bardzo zbliżony do tego, który wywołują restrykcje kaloryczne bądź ćwiczenia fizyczne – zmuszają to mitochondria do cięższej pracy, ale w kontrolowany sposób. Dzięki temu stają się one silniejsze”, podsumowuje główny autor badania, dr Luis Filipe Costa-Machado z Uniwersytetu Santiago de Compostela w Hiszpanii.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-023-38410-y
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-compuesto-presente-en-alimentos-como-el-cafe-puede-mejorar-la-calidad-de-vida-en-el-envejecimiento?fbclid=IwAR3W7Nwk2SYaP1eerc9Ni02yL1xtP2YbMtjrJc4byrQo65X7-8vl8N6iog4

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.