Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Glicerol w napojach z lodem - nowe wytyczne FSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standard Agency) wydała nowe wytyczne ws. glicerolu w napojach z lodem typu slush-ice. Zgodnie z zaleceniami, nie powinny one być sprzedawane dzieciom poniżej czwartego roku życia. U podstaw tej decyzji legło ryzyko związane z zatruciem glicerolem, które może spowodować wstrząs, hipoglikemię i utratę przytomności w przypadku, gdy dziecko spożyje kilka takich produktów w krótkim czasie. Dodatkowym czynnikiem przemawiającym za wprowadzeniem zaleceń była okoliczność, iż często objawy zatrucia glicerolem takie np. nudności i bóle głowy i nie są wiązane ze spożyciem nadmiernej ilości glicerolu. 

Napoje lodowe typu slush stanowią szczególne zagrożenie, ponieważ w ich składzie znajduje się więcej glicerolu niż w innych produktach. Jego zwiększona ilość związana jest z efektem rozmrożonego śniegu jaki wywołuje ta substancja w napojach mrożonych. Ocena glicerolu została sformułowana w oparciu o scenariusz narażenia, gdzie dziecko wypiło 350 ml napoju zawierającego najwyższy poziom glicerolu (50 000 mg/l), a następnie dokonano porównania z progiem, powyżej którego mogą wystąpić działania niepożądane, przy uwzględnieniu przeciętnej masy ciała dziecka poniżej czwartego roku życia. FSA nie wyklucza, że w przyszłości treść wytycznych może ulec zmianie, w sytuacji kiedy zostaną znowelizowane maksymalne poziomy glicerolu w żywności. 

Więcej informacji znajdziesz pod adresem: 

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/not-suitable-for-under-4s-new-industry-guidance-issued-on-glycerol-in-slush-ice-drinks 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.