Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Glicerol w napojach z lodem - nowe wytyczne FSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standard Agency) wydała nowe wytyczne ws. glicerolu w napojach z lodem typu slush-ice. Zgodnie z zaleceniami, nie powinny one być sprzedawane dzieciom poniżej czwartego roku życia. U podstaw tej decyzji legło ryzyko związane z zatruciem glicerolem, które może spowodować wstrząs, hipoglikemię i utratę przytomności w przypadku, gdy dziecko spożyje kilka takich produktów w krótkim czasie. Dodatkowym czynnikiem przemawiającym za wprowadzeniem zaleceń była okoliczność, iż często objawy zatrucia glicerolem takie np. nudności i bóle głowy i nie są wiązane ze spożyciem nadmiernej ilości glicerolu. 

Napoje lodowe typu slush stanowią szczególne zagrożenie, ponieważ w ich składzie znajduje się więcej glicerolu niż w innych produktach. Jego zwiększona ilość związana jest z efektem rozmrożonego śniegu jaki wywołuje ta substancja w napojach mrożonych. Ocena glicerolu została sformułowana w oparciu o scenariusz narażenia, gdzie dziecko wypiło 350 ml napoju zawierającego najwyższy poziom glicerolu (50 000 mg/l), a następnie dokonano porównania z progiem, powyżej którego mogą wystąpić działania niepożądane, przy uwzględnieniu przeciętnej masy ciała dziecka poniżej czwartego roku życia. FSA nie wyklucza, że w przyszłości treść wytycznych może ulec zmianie, w sytuacji kiedy zostaną znowelizowane maksymalne poziomy glicerolu w żywności. 

Więcej informacji znajdziesz pod adresem: 

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/not-suitable-for-under-4s-new-industry-guidance-issued-on-glycerol-in-slush-ice-drinks 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.