Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy specjalny rodzaj diety może pomóc chorym na zespół jelita drażliwego?

Kategoria: Składniki Żywności

Wyniki badań naukowych wskazują, że dieta o niskiej zawartości skrobi i sacharozy może działać korzystnie w terapii zespołu jelita drażliwego.

Obniżenie jakości życia

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest schorzeniem, które dotyka blisko 20% populacji. Wśród jego głównych objawów wymienić można ból brzucha i zaburzenia rytmu wypróżnień. Mimo że nie jest to choroba śmiertelna, znacząco obniża ona jakość życia pacjentów. Co więcej, brakuje obecnie skutecznych metod leczenia IBS.

Mniej skrobi i sacharozy?

Dostępne dane naukowe wskazują, że u osób cierpiących na tzw. biegunkową postać IBS ulgę przynieść może dieta o obniżonej zawartości sacharozy i skrobi, ponieważ w przebiegu schorzenia zaburzeniu ulega trawienie obydwu tych składników. Zespół naukowców z kilku ośrodków naukowych w Hiszpanii postanowił przeprowadzić badanie pilotażowe, by zweryfikować tę obiecującą hipotezę.

Złagodzenie objawów po czterech tygodniach

W trwającym cztery tygodnie doświadczeniu udział wzięły 34 osoby. Pod koniec badania u 85% z nich stwierdzono złagodzenie objawów, o czym świadczył ponad 50-punktowy spadek wyników na skali natężenia symptomów IBS, która rutynowo stosowana jest do oceny dotkliwości tej choroby. Szczególnej poprawie uległa jakość życia pacjentów. Co istotne, pozytywne zmiany udało się utrzymać przez okres dwóch miesięcy od zakończenia interwencji.

Inspiracja do dalszych badań

Autorzy badania mają nadzieję, że uzyskane przez nich rezultaty zainspirują innych naukowców do kolejnych doświadczeń, które pozwolą porównać dietę niskoskrobiową i niskosacharozową z innymi rodzajami leczenia żywieniowego stosowanymi w terapii IBS.

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10155021/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46830/resultados-prometedores-de-una-dieta-especifica-para-pacientes-con-sindrome-del-intestino-irritable?fbclid=IwAR2qa9U9JQQX0enR8KqhzLzpxkObEVWDOPSPvSbLSzXB8K-ReViwshzN194
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.