Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Białka mogą pomóc w zwalczaniu nieprzyjemnych zapachów

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badania laboratoryjne dowodzą, że produkty wysokobiałkowe moją skutecznie przeciwdziałać nieświeżemu oddechowi.

Nieoczekiwane właściwości

„Żywność wysokoproteinowa jest w tej chwili bardzo modna. Ludzie chcą jeść więcej białka”, mówi współautor badania, prof. Sheryl Barringer z Uniwersytetu Stanu Ohio w Stanach Zjednoczonych. „Nieoczekiwanie okazuje się, że możliwe byłoby opracowanie produktu wysokobiałkowego, który – poza oświadczeniami żywieniowymi – mógłby być reklamowany jako odświeżający oddech”.

Lotne związki siarki

W ramach przeprowadzonych eksperymentów naukowcy umieszczali w szklanych butelkach jednakowe ilości czosnku, który wydziela lotne związki siarki o nieprzyjemnym zapachu w stężeniu odczuwalnym przez ludzki węch. Do czosnku dodawano różne produkty, a następnie, za pomocą spektrometrii mas, porównywano ilość uwolnionych w powietrzu substancji przed i po interwencji.

Białka najbardziej efektywne

Otrzymane przez badaczy rezultaty pokazały, że wyjątkowo skuteczny okazał się jogurt, który pozwalał na 99% redukcję nieprzyjemnie pachnących substancji wydzielanych przez surowy czosnek. Dodatek samego tłuszczu, białka bądź wody z jogurtu również przynosił podobny skutek, choć w przypadku tej ostatniej uzyskany efekt był najsłabszy. Jeżeli chodzi o frakcję lipidową, to najskuteczniejszy w ograniczaniu zapachu czosnku był tłuszcz maślany. Natomiast białka – mleczne, serwatkowe i kazeinowe – wykazywały podobną efektywność, najprawdopodobniej dzięki wiązaniu substancji lotnych zanim miały one szansę przedostać się do powietrza. Najlepszy wynik zaobserwowano po zastosowaniu kompleksu kazeiny micelarnej z białkiem serwatki.

Innowacyjne produkty

„Wiadomo, że białka wiążą substancje smakowe, co często uważane jest za ich cechę negatywną, np. w przypadku wysokoproteinowych produktów, które są mniej atrakcyjne pod względem smakowym. W tym kontekście jednak można uznać to za zaletę”, mówi prof. Barringer. Rezultaty amerykańskiego zespołu otwierają drzwi do dalszych badań nad wykorzystaniem białek w celu opracowywania innowacyjnych produktów służących zwalczaniu nieświeżego oddechu.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/1420-3049/28/15/5714
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230919154918.htm?fbclid=IwAR3E0DQT4Ono2iNVXLEMfeAUl7fQAR4hFZ3RjLKyeo5NFNg61gpFk4ZxDIE

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.