Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
Potencjalne ryzyko dla zdrowia
„Sushi stało się bardzo modne, zarówno w Norwegii, jak i na całym świecie. Kiedy chcemy zjeść coś specjalnego i szczególnie smacznego, coraz częściej sięgamy po sashimi czy surową rybę”, mówi główna autorka publikacji, Hye-Jeong Lee z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego (NTNU) w Trondheimie. „Należy jasno zaznaczyć, że – ogólnie rzecz biorąc – sushi dostępne w Norwegii jest bezpieczne. Jednak mimo że tego typu jedzenie może niewątpliwie być pyszne, niesie ono ze sobą pewne ryzyko zdrowotne. Zarówno w kontekście indywidualnego konsumenta, jak i w skali populacyjnej”.
Ryzyko rozrostu mikroorganizmów
Według Lee mikroorganizmy obecne w sushi, sashimi czy wędzonych na zimno rybach mogą „być groźne dla osób, które często spożywają tego typu produkty, szczególnie w przypadku dzieci i seniorów”. W swoich badaniach Norwegowie analizowali różne szczepy bakterii Aeromonas, które występują w niskoprzetworzonych produktach rybnych. Jak twierdzą badacze, bez obróbki cieplnej lub zastosowania metod przeciwdrobnoustrojowych, ryzyko rozrostu mikroorganizmów w takich warunkach „znacząco się zwiększa”.
Toksyczność i oporność na antybiotyki
„Naszym celem było pogłębienie wiedzy na temat bakterii Aeromonas występujących w tego typu wyrobach – zarówno pod kątem wpływu mikroorganizmów na proces psucia się żywności, jak również ich potencjału patogennego. Chcieliśmy też sprawdzić czy surowe ryby i owoce morza mogą sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii antybiotykoopornych”, wyjaśnia Lee. Jak się okazało, wśród szczepów Aeronmonas wyizolowanych z sushi i innych produktów rybnych wiele posiadało geny związane z działaniem toksycznym, a także opornością na antybiotyki.
Ważny sygnał dla producentów
W związku z niesłabnącą popularnością sushi w skali globalnej, wyniki uzyskane przez zespół z NTNU powinny zwrócić uwagę przemysłu w kontekście bezpieczeństwa takich produktów. Choć dla wielu konsumentów sushi niewątpliwie pozostaje ulubionym smakołykiem, naukowcy podkreślają, że jego spożywanie może potencjalnie wiązać się z ryzykiem zdrowotnym – przede wszystkim u pacjentów z osłabionym układem odpornościowym, dzieci oraz osób starszych.
Źródła:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1175304/full
https://www.newfoodmagazine.com/news/195329/safety-of-sushi-questioned-by-researcher/
Przeczytaj także
Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.