Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.

Potencjalne ryzyko dla zdrowia

„Sushi stało się bardzo modne, zarówno w Norwegii, jak i na całym świecie. Kiedy chcemy zjeść coś specjalnego i szczególnie smacznego, coraz częściej sięgamy po sashimi czy surową rybę”, mówi główna autorka publikacji, Hye-Jeong Lee z Norweskiego Uniwersytetu Naukowo-Technicznego (NTNU) w Trondheimie. „Należy jasno zaznaczyć, że – ogólnie rzecz biorąc – sushi dostępne w Norwegii jest bezpieczne. Jednak mimo że tego typu jedzenie może niewątpliwie być pyszne, niesie ono ze sobą pewne ryzyko zdrowotne. Zarówno w kontekście indywidualnego konsumenta, jak i w skali populacyjnej”.

Ryzyko rozrostu mikroorganizmów

Według Lee mikroorganizmy obecne w sushi, sashimi czy wędzonych na zimno rybach mogą „być groźne dla osób, które często spożywają tego typu produkty, szczególnie w przypadku dzieci i seniorów”. W swoich badaniach Norwegowie analizowali różne szczepy bakterii Aeromonas, które występują w niskoprzetworzonych produktach rybnych. Jak twierdzą badacze, bez obróbki cieplnej lub zastosowania metod przeciwdrobnoustrojowych, ryzyko rozrostu mikroorganizmów w takich warunkach „znacząco się zwiększa”.

Toksyczność i oporność na antybiotyki

„Naszym celem było pogłębienie wiedzy na temat bakterii Aeromonas występujących w tego typu wyrobach – zarówno pod kątem wpływu mikroorganizmów na proces psucia się żywności, jak również ich potencjału patogennego. Chcieliśmy też sprawdzić czy surowe ryby i owoce morza mogą sprzyjać rozprzestrzenianiu się bakterii antybiotykoopornych”, wyjaśnia Lee. Jak się okazało, wśród szczepów Aeronmonas wyizolowanych z sushi i innych produktów rybnych wiele posiadało geny związane z działaniem toksycznym, a także opornością na antybiotyki.

Ważny sygnał dla producentów

W związku z niesłabnącą popularnością sushi w skali globalnej, wyniki uzyskane przez zespół z NTNU powinny zwrócić uwagę przemysłu w kontekście bezpieczeństwa takich produktów. Choć dla wielu konsumentów sushi niewątpliwie pozostaje ulubionym smakołykiem, naukowcy podkreślają, że jego spożywanie może potencjalnie wiązać się z ryzykiem zdrowotnym – przede wszystkim u pacjentów z osłabionym układem odpornościowym, dzieci oraz osób starszych.

Źródła:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2023.1175304/full

https://www.newfoodmagazine.com/news/195329/safety-of-sushi-questioned-by-researcher/

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.