Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjne narzędzia cyfrowe wzmocnią bezpieczeństwo żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Jesteś przedsiębiorcą z branży spożywczej? Pracujesz przy kontroli przedsiębiorców? A może po prostu jesteś świadomym konsumentem, któremu zależy, żeby żywność była bezpieczna? „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)” to innowacyjny projekt, który wspiera wszystkich uczestników rynku spożywczego.

Dla kogo?

Część producentów i importerów żywności jest zobowiązanych do złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu swojego produktu do obrotu. Dotyczy to produktów takich jak: suplementy diety, żywność wzbogacona, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę do kontroli masy ciała, zwanych na potrzeby projektu żywnością „prozdrowotną”. Obowiązek ten opiera się na ustawodawstwie Unii Europejskiej.

Projekt SPOŻ pozwoli na udostępnienie zestandaryzowanych procedur rozpatrywania i analizy powiadomień dotyczących tych grup produktów. Efektem pracy nad projektem będzie przygotowanie systemu informatycznego, który:

  • zoptymalizuje czas weryfikacji powiadomień
  • zapewni nowoczesne narzędzia do elektronicznej komunikacji pomiędzy przedsiębiorcami a urzędem.

Nowy system pomoże też efektywnie wyszukiwać informacje i monitorować proces wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek.

Jak projekt wspiera przedsiębiorców?

Główne korzyści projektu to:

  1. Sprawniejszy proces składania powiadomień: nowy system powiadamiania pozwoli przedsiębiorcom szybko i sprawnie składać powiadomienia o wprowadzeniu do obrotu żywności „prozdrowotnej”.
  2. Lepsza weryfikacja formalno-prawna powiadomienia: system umożliwi znaczącą automatyzację weryfikacji poprawności przekazywanych informacji;
  3. Skrócenie czasu weryfikacji: ustandaryzowane procedury analizy powiadomień i wykorzystanie zaawansowanych narzędzi elektronicznych pozwolą skrócić czas weryfikacji merytorycznej powiadomień.
  4. Lepszy dostęp do informacji różnych organów: w przyszłości system pozwoli poprawić komunikację i wymianę informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzięki temu monitorowanie wprowadzania żywności do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie efektywniejsze;
  5. Bardziej efektywne procedury weryfikacji powiadomień, które zmniejszą ryzyko wprowadzenia na rynek żywności, która nie spełnia wymagań.

O projekcie

System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) to innowacyjny projekt cyfrowy, realizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Ma on na celu usprawnienie procedur analizy powiadomień określonych grup produktów spożywczych oraz optymalizację procesu weryfikacji i komunikacji pomiędzy podmiotem a urzędem.

Projekt SPOŻ stanowi ważny krok w kierunku budowania nowoczesnego i skutecznego systemu monitorowania oraz kontroli jakości żywności prozdrowotnej. To kolejny etap rozwoju e-administracji w sektorze publicznym.

Wdrażanie Projektu SPOŻ rozpoczęło się 15 lipca 2020 r., a jego ukończenie planowane jest na 31 grudnia 2023 r. Całkowita wartość realizacji projektu wynosi 12 650 770,08 zł.

 

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa nr 2 „E-administracja i otwarty rząd”, Działanie 2.1 „Wysoka dostępność      i jakość e-usług publicznych”. Projekt pn. „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”, Nr Porozumienia POPC.02.01.00-00-0119/19 z dnia 15 lipca 2020 r.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.