Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

WHO opracowało nowe narzędzie do oceny wpływu diety na zdrowie i środowisko

Kategoria: Składniki Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.

Walka z niezdrowym sposobem żywienia

Głównym celem, który przyświecał pracującym nad nowym narzędziem była walka z niezdrowym sposobem żywienia, który przyczynia się do rozwoju niezakaźnych chorób przewlekłych – takich jak cukrzyca, nowotwory czy schorzenia układu krążenia – i stanowi przyczynę 1 na każdych 5 zgonów w skali globalnej. Eksperci WHO wzięli również pod uwagę fakt, iż wiele powszechnie stosowanych diet i systemów żywnościowych ma negatywny wpływ na środowisko.

Skrojone na miarę modele

„Oddanie DIA do użytku wieńczy wieloletni okres intensywnych prac w porozumieniu z krajami członkowskimi [Organizacji Narodów Zjednoczonych]. Narządzie to pozwala na rozpatrywanie różnych scenariuszy dotyczących diety, zdrowia i środowiska w oparciu o dane specyficzne dla konkretnego regionu”, mówi rzecznik WHO. „DIA uwzględnia szerokie spektrum badań naukowych i wykorzystuje najbardziej aktualne dane zdrowotne i środowiskowe. Umożliwia to generowanie skrojonych na miarę konkretnego użytkownika modeli, dostarczających solidnych podstaw w oparciu o które można planować i ugruntowywać działania ustawodawcze”.

Zdrowie, środowisko i finanse

Narzędzie zaprojektowano z myślą o całościowym ujęciu rozwiązań, dzięki którym dany kraj może poprawić sposób żywienia społeczeństwa pod kątem zdrowia, środowiska i warunków ekonomicznych. Użytkownik „może sprawdzić w jaki sposób przełożą się one na wzrost bądź spadek ryzyka schorzeń dietozależnych, jak nowotwory, cukrzyca czy choroby serca, a jednocześnie jaki będzie ich wpływ na kwestie środowiskowe, takie jak emisja gazów cieplarnianych albo zużycie wody”, podkreśla WHO.

Polityka oparta na danych

„DIA pozwoli państwom na prowadzenie bardziej zrównoważonej i opartej na danych polityki dostosowanej do potrzeb konkretnej populacji. Narzędzie to analizuje nie tylko zdrowotne, gospodarcze i środowiskowe skutki różnych diet, ale przewiduje również konsekwencje zmian sposobu żywienia, prognozując w każdym przypadku ich potencjalne efekty finansowe, wpływ na zdrowie i środowisko”, podsumowuje dr Kremlin Wickramasinghe, regionalny doradca ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości europejskiego biura WHO.

Źródła:

  1. https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2023-8349-48121-71370
  2. https://www.foodingredientsfirst.com/news/who-creates-data-driven-dietary-impact-assessment-tool-to-measure-health-and-climate-impacts.html?fbclid=IwAR1C8uxfkETrxD6Ug8wWbh2x6ugXTA3yMM84rE3C2mqLB2zUdKWqpzJOb7c

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.