Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO opracowało nowe narzędzie do oceny wpływu diety na zdrowie i środowisko

Kategoria: Składniki Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała oparte na danych narzędzie służące do oceny wpływu diety (DIA, ang. Dietary Impact Assessment) na zdrowie człowieka i środowisko naturalne.

Walka z niezdrowym sposobem żywienia

Głównym celem, który przyświecał pracującym nad nowym narzędziem była walka z niezdrowym sposobem żywienia, który przyczynia się do rozwoju niezakaźnych chorób przewlekłych – takich jak cukrzyca, nowotwory czy schorzenia układu krążenia – i stanowi przyczynę 1 na każdych 5 zgonów w skali globalnej. Eksperci WHO wzięli również pod uwagę fakt, iż wiele powszechnie stosowanych diet i systemów żywnościowych ma negatywny wpływ na środowisko.

Skrojone na miarę modele

„Oddanie DIA do użytku wieńczy wieloletni okres intensywnych prac w porozumieniu z krajami członkowskimi [Organizacji Narodów Zjednoczonych]. Narządzie to pozwala na rozpatrywanie różnych scenariuszy dotyczących diety, zdrowia i środowiska w oparciu o dane specyficzne dla konkretnego regionu”, mówi rzecznik WHO. „DIA uwzględnia szerokie spektrum badań naukowych i wykorzystuje najbardziej aktualne dane zdrowotne i środowiskowe. Umożliwia to generowanie skrojonych na miarę konkretnego użytkownika modeli, dostarczających solidnych podstaw w oparciu o które można planować i ugruntowywać działania ustawodawcze”.

Zdrowie, środowisko i finanse

Narzędzie zaprojektowano z myślą o całościowym ujęciu rozwiązań, dzięki którym dany kraj może poprawić sposób żywienia społeczeństwa pod kątem zdrowia, środowiska i warunków ekonomicznych. Użytkownik „może sprawdzić w jaki sposób przełożą się one na wzrost bądź spadek ryzyka schorzeń dietozależnych, jak nowotwory, cukrzyca czy choroby serca, a jednocześnie jaki będzie ich wpływ na kwestie środowiskowe, takie jak emisja gazów cieplarnianych albo zużycie wody”, podkreśla WHO.

Polityka oparta na danych

„DIA pozwoli państwom na prowadzenie bardziej zrównoważonej i opartej na danych polityki dostosowanej do potrzeb konkretnej populacji. Narzędzie to analizuje nie tylko zdrowotne, gospodarcze i środowiskowe skutki różnych diet, ale przewiduje również konsekwencje zmian sposobu żywienia, prognozując w każdym przypadku ich potencjalne efekty finansowe, wpływ na zdrowie i środowisko”, podsumowuje dr Kremlin Wickramasinghe, regionalny doradca ds. żywienia, aktywności fizycznej i otyłości europejskiego biura WHO.

Źródła:

  1. https://www.who.int/europe/publications/i/item/WHO-EURO-2023-8349-48121-71370
  2. https://www.foodingredientsfirst.com/news/who-creates-data-driven-dietary-impact-assessment-tool-to-measure-health-and-climate-impacts.html?fbclid=IwAR1C8uxfkETrxD6Ug8wWbh2x6ugXTA3yMM84rE3C2mqLB2zUdKWqpzJOb7c
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.