Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO odradza stosowanie słodzików w celu redukcji masy ciała

Kategoria: Składniki Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne, w których przestrzega przed używaniem zamienników cukru w celu redukcji masy ciała – zamiast tego zalecane jest stosowanie diety o niższej intensywności słodkiego smaku.

Nieefektywne na dłuższą metę

Rekomendacje WHO bazują na systematycznym przeglądzie badań naukowych, z którego wynika, że słodziki mogą pomóc w krótkoterminowej utracie zbędnych kilogramów, jednak długofalowo nie niosą ze sobą znaczących korzyści w tym zakresie. Dostępne dowody sugerują ponadto, że istnieje związek między niecukrowymi substancjami słodzącymi a podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz śmiertelnością ogółem wśród osób dorosłych.

Mniej smaku słodkiego w diecie

„Zastąpienie cukru innymi substancjami słodzącymi nie pomaga w kontroli masy ciała na dłuższą metę. Trzeba w tym celu rozważyć inne metody ograniczania spożycia cukrów dodanych, np. poprzez wybieranie produktów naturalnie słodkich, takich jak owoce, albo sięganie po żywność niesłodzoną”, mówi dr Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności. „Zamienniki cukru nie są niezbędne w diecie i nie mają wartości odżywczej. Warto ponadto rozważyć ogólne ograniczenie smaku słodkiego – zaczynając już na wczesnych etapach życia – co przyczyni się do poprawy naszego zdrowia”.

Substytuty cukru, ale nie wszystkie

Zalecenia WHO odnoszą się do każdej osoby nie cierpiącej na cukrzycę i obejmują wszystkie syntetyczne, naturalne bądź modyfikowane chemicznie substancje słodzące nie posiadające wartości odżywczej, zarówno dodawane do żywności i napojów, jak i wykorzystywane na etapie ich produkcji. Popularne słodziki, których dotyczą rekomendacje WHO, to m.in. acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, a także stewia i jej pochodne. Warto jednak zaznaczyć, że zalecenia nie obejmują alkoholi wielowodorotlenowych, takich jak ksylitol czy erytrytol.

Przede wszystkim kontekst

WHO zastrzega, że na wyniki przeglądu systematycznego, będącego podstawą nowych wytycznych, mogły mieć wpływ czynniki takie jak charakterystyka grup badanych czy różne sposoby wykorzystania słodzików. „Podjęcie decyzji w oparciu o nasze rekomendacje przez odpowiednie organy może wymagać szerokiego przedyskutowania w kontekście warunków panujących w danym kraju i uwzględniać – przykładowo – powszechność stosowania słodzików w różnych grupach wiekowych”, podsumowują eksperci WHO.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240073616
  2. https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429
  3. https://www.nutraceuticalsworld.com/contents/view_breaking-news/2023-05-22/who-advises-against-non-sugar-sweeteners-for-weight-loss/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.