Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała wytyczne, w których przestrzega przed używaniem zamienników cukru w celu redukcji masy ciała – zamiast tego zalecane jest stosowanie diety o niższej intensywności słodkiego smaku.
Nieefektywne na dłuższą metę
Rekomendacje WHO bazują na systematycznym przeglądzie badań naukowych, z którego wynika, że słodziki mogą pomóc w krótkoterminowej utracie zbędnych kilogramów, jednak długofalowo nie niosą ze sobą znaczących korzyści w tym zakresie. Dostępne dowody sugerują ponadto, że istnieje związek między niecukrowymi substancjami słodzącymi a podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz śmiertelnością ogółem wśród osób dorosłych.
Mniej smaku słodkiego w diecie
„Zastąpienie cukru innymi substancjami słodzącymi nie pomaga w kontroli masy ciała na dłuższą metę. Trzeba w tym celu rozważyć inne metody ograniczania spożycia cukrów dodanych, np. poprzez wybieranie produktów naturalnie słodkich, takich jak owoce, albo sięganie po żywność niesłodzoną”, mówi dr Francesco Branca, dyrektor WHO ds. żywienia i bezpieczeństwa żywności. „Zamienniki cukru nie są niezbędne w diecie i nie mają wartości odżywczej. Warto ponadto rozważyć ogólne ograniczenie smaku słodkiego – zaczynając już na wczesnych etapach życia – co przyczyni się do poprawy naszego zdrowia”.
Substytuty cukru, ale nie wszystkie
Zalecenia WHO odnoszą się do każdej osoby nie cierpiącej na cukrzycę i obejmują wszystkie syntetyczne, naturalne bądź modyfikowane chemicznie substancje słodzące nie posiadające wartości odżywczej, zarówno dodawane do żywności i napojów, jak i wykorzystywane na etapie ich produkcji. Popularne słodziki, których dotyczą rekomendacje WHO, to m.in. acesulfam K, aspartam, adwantam, cyklaminiany, neotam, sacharyna, sukraloza, a także stewia i jej pochodne. Warto jednak zaznaczyć, że zalecenia nie obejmują alkoholi wielowodorotlenowych, takich jak ksylitol czy erytrytol.
Przede wszystkim kontekst
WHO zastrzega, że na wyniki przeglądu systematycznego, będącego podstawą nowych wytycznych, mogły mieć wpływ czynniki takie jak charakterystyka grup badanych czy różne sposoby wykorzystania słodzików. „Podjęcie decyzji w oparciu o nasze rekomendacje przez odpowiednie organy może wymagać szerokiego przedyskutowania w kontekście warunków panujących w danym kraju i uwzględniać – przykładowo – powszechność stosowania słodzików w różnych grupach wiekowych”, podsumowują eksperci WHO.
Źródła:
Przeczytaj także
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.
IARC, WHO JECFA opublikowały ocenę wpływu aspartamu na zdrowie. Powołując się na „ograniczone dowody” na rakotwórczość u ludzi, IARC sklasyfikowała aspartam jako prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi (IARC grupa 2B), a JECFA potwierdziła dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 40 mg/kg masy ciała.