Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy nadmierna suplementacja kwasem foliowym może być szkodliwa?

Kategoria: Składniki Żywności

Suplementacja kwasem foliowym niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak naukowcy ze Stanów Zjednoczonych i Chin zwracają uwagę, że nadmierna podaż tego składnika może być niebezpieczna.

Wzbogacanie żywności

Od dawna wiadomo, że regularna suplementacja kwasem foliowym przez kobiety w ciąży i w wieku prokreacyjnym znacząco obniża ryzyko wrodzonych wad płodu, w tym wad cewy nerwowej takich jak rozszczep kręgosłupa. Aby zapobiegać niedoborom tej witaminy w ponad 80 krajach na całym świecie wprowadzono programy obowiązkowego wzbogacania żywności w kwas foliowy.

Mutacje DNA

„Brakuje jednak badań dotyczących potencjalnie szkodliwego wpływu nadmiernego spożycia kwasu foliowego na ludzki organizm”, podkreśla prof. Richard H. Finnell z amerykańskiego Baylor College of Medicine, który wraz z zespołem opublikował niedawno w czasopiśmie Cell Discovery pracę dotykającą tego istotnego tematu. Prof. Finell i jego współpracownicy przeprowadzili doświadczenie na modelu zwierzęcym, w którym badali czy suplementacja kwasem foliowym wpływa na mutacje DNA i inne procesy związane z materiałem genetycznym, takie jak metylacja, która może determinować ekspresję genów wewnątrz komórek.

Trzy różne diety

Badanym zwierzętom podawano diety o różnej zawartości kwasu foliowego: niskiej, średniej i wysokiej. „W grupie o niskim spożyciu odnotowaliśmy 2-krotny wzrost częstotliwości występowania mutacji, a w grupie o wysokim spożyciu wzrost 1,8-krotny w porównaniu z grupą o średnim spożyciu”, mówi prof. Finell. Naukowcy odkryli, że w przypadku diety bogatej w kwas foliowy geny uczestniczące w naprawie DNA uległy znacznej hipermetylacji – ograniczeniu ekspresji – co sugeruje, że nadmierna suplementacja tą witaminą może zaburzać naturalne procesy odpowiedzialne za regenerację materiału genetycznego.

Wskazany umiar

„Skutki diety wysoko i niskofolianowej muszą zostać potwierdzone w przyszłych badaniach z udziałem ludzi”, zaznacza prof. Finell. „Uzyskane przez nas rezultaty wskazują, że dawka suplementowanego kwasu foliowego powinna mieścić się w optymalnym przedziale. Mamy tu do czynienia z tzw. «zasadą Złotowłosej» – zbyt mała lub zbyt duża ilość rzeczy co do zasady pozytywnej (w naszym przypadku kwasu foliowego) może być dla nas niekorzystna”, podsumowuje badacz.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41421-022-00512-0
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230306143339.htm?fbclid=IwAR217oS2pQg2PbEd8lUMvNa24J8_Hu9XBqDK-I9qeAIBzbeHAOzs67sNocU

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Suplementy diety

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.