Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spożywanie cukrów dodanych może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych

Kategoria: Składniki Żywności

Od 7% do 15% ludzi w Ameryce Północnej, od 5% do 9% ludzi w Europie i od 1% do 5% ludzi w Azji cierpi na kamienie nerkowe. Typowe objawy to silny ból, nudności, wymioty, gorączka, dreszcze i krew w moczu. Ale kamienie nerkowe nie tylko obniżają jakość życia: na dłuższą metę mogą prowadzić do infekcji, obrzęku nerek, niewydolności nerek i schyłkowej niewydolności nerek. Znane czynniki ryzyka rozwoju kamieni nerkowych to bycie dorosłym mężczyzną, otyłość, przewlekła biegunka, odwodnienie oraz nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca lub dna moczanowa.

Ograniczenie spożycia dodanego cukru może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych

Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych. Cukry dodane występują w wielu przetworzonych produktach spożywczych, ale są szczególnie obfite w słodzone cukrem napoje gazowane, napoje owocowe, słodycze, lody, ciasta i ciastka.

„Nasze badania są pierwszymi, które wykazały związek między spożyciem dodanego cukru a kamieniami nerkowymi” – twierdzi dr Shan Yin z Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College w Nanchong w Chinach. „Sugeruje to, że ograniczenie spożycia dodanego cukru może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych”.

Pozytywny związek między dodanymi cukrami a kamieniami nerkowymi

Naukowcy wykazali, że procentowy udział energii pochodzącej z cukrów dodanych był dodatnio i konsekwentnie skorelowany z kamieniami nerkowymi. Na przykład uczestnicy, których spożycie cukrów dodanych było jednym z 25% najwyższych w populacji, mieli o 39% większe szanse na rozwój kamieni nerkowych. Podobnie uczestnicy, którzy uzyskali więcej niż 25% całkowitej energii z dodanych cukrów, mieli o 88% większe szanse niż ci, którzy uzyskali mniej niż 5% całkowitej energii z dodanych cukrów.

Mechanizmy zależności między spożywaniem większej ilości dodanych cukrów a większym ryzykiem wystąpienia kamieni nerkowych nie są jeszcze znane. Ponieważ była to niekontrolowana próba obserwacyjna, nie można jeszcze wykluczyć, że nieznane czynniki zakłócające mogą napędzać to powiązanie.

„Potrzebne są dalsze badania, aby szczegółowo zbadać związek między dodatkiem cukru a różnymi chorobami lub stanami patologicznymi. Na przykład, jakie rodzaje kamieni nerkowych są najbardziej związane ze spożyciem dodanego cukru? O ile powinniśmy ograniczyć spożycie cukrów dodanych, aby zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych? Niemniej jednak nasze odkrycia już teraz dostarczają cennych informacji dla decydentów” – podsumował dr Shan Yin.

Źródło: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1226082/full

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.