Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cukier jako składnik w znakowaniu żywności

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 nie zawsze dają przedsiębiorcom odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące znakowania produktów. Przykładowo w ramach kategorii składników „cukier” dopuszczono „wszystkie rodzaje sacharozy” nie precyzując jednak jakie substancje można do nich zaliczyć. Co zatem może zrobić w takim przypadku przedsiębiorca?

  • Zgodnie z pkt. 11 części B załącznika VII  do rozporządzenia nr 1169/2011 jako nazwa kategorii składników „cukier” mogą być oznakowane wszystkie rodzaje sacharozy. Ustawodawca unijny jednak ani w samym rozporządzeniu nr 1169/2011, ani w różnego rodzaju wytycznych publikowanych przez Komisję Europejską nie określił, co dokładnie należy rozumieć przez pojęcie „wszystkie rodzaje sacharozy”.
  • W nauce prawa żywnościowego podkreśla się, iż pod określeniem „wszystkie rodzaje sacharozy” rozumieć należy przede wszystkim rodzaje cukru pochodzącego z buraków i trzciny cukrowej, które mają postać sacharozy/są sacharozą jako taką, niezależnie od ich postaci fizycznej (kryształki, płyn etc.) Przykładowo w oparciu o definicje określone w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej niektórych półproduktów i produktów przemysłu cukrowniczego takimi cukrami będą m.in. cukier przemysłowycukier białycukier rafinowany czy też płynny cukier.
  • Powstaje pytanie, co z kolei ze składnikami takimi jak płynny cukier inwertowany oraz syrop cukru inwertowanego, które oprócz sacharozy zawierają cukier inwertowany, będący mieszaniną glukozy i fruktozy w stosunku 1:1 (zawartość cukru inwertowanego w płynnym cukrze inwertowanym wynosi 3-50 %, natomiast w syropie cukru inwertowanego – powyżej 50 %). Czy te rodzaje produktów przemysłu cukrowniczego mogą być deklarowane na etykiecie pod nazwą „cukier”? A jeśli nie, to pod jaką nazwą powinny być zamieszczane w wykazie składników produktu? Czy ma znaczenie, że syrop cukru inwertowanego/płynny cukier inwertowany jest wnoszony do produktu z innym składnikiem złożonym? Odpowiedzi na te pytania nie są oczywiste i wymagają oceny prawnej case-by-case.

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.