Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy dieta śródziemnomorska służy kobietom w ciąży?

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii sugeruje, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać poziom stresu i lęku w trakcie ciąży.

Stres i lęk w ciąży

Kobiety w ciąży coraz częściej doświadczają lęku i wysokiego poziomu stresu – szacuje się, że dotyczy to nawet 1 na 5 przyszłych matek. Nowe badanie pokazuje jednak, że stosowanie diety śródziemnomorskiej przez ciężarne może obniżać odczuwany lęk o 25-28%, a jednocześnie poprawiać dobrostan psychiczny i jakość snu.

Dobrostan psychiczny dzięki diecie

Dostępne do tej pory dane wskazywały, że dieta śródziemnomorska – oparta na produktach roślinnych zasobnych w przeciwutleniacze, jak owoce, warzywa, oliwa z oliwek i pełne ziarna – ma związek z lepszym samopoczuciem i zdrowiem psychicznym. Zespół z Hiszpanii po raz pierwszy wykazał, że taki efekt rzeczywiście występuje u kobiet w ciąży.

Ponad 1200 uczestniczek

W doświadczeniu wzięło udział 1221 przyszłych matek z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia wspomnianych problemów. Przydzielono je losowo do jednej z trzech grup: stosującą dietę śródziemnomorską, stosującą program redukcji stresu oparty o techniki mindfulness oraz otrzymującą standardową opiekę medyczną, bez żadnej dodatkowej interwencji.

Znacząca redukcja stresu

Naukowcy zebrali od uczestniczek dane kwestionariuszowe dotyczące oceny stresu oraz przeprowadzili pomiary stężenia związanych z nim metabolitów występujących w moczu, takich jak kortyzol i kortyzon. Jak się okazało, u kobiet, które wprowadziły dietę śródziemnomorską, poziom lęku i stresu obniżył się aż o 25-28%. Odnotowano u nich również poprawę samopoczucia i jakości snu w porównaniu z grupą kontrolną.

„Potężne narzędzie z punktu widzenia zdrowia publicznego”

„Biorąc pod uwagę coraz większą wagę przywiązywaną do zdrowia psychicznego w ciąży, uzyskane przez nas wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska – dostosowana do potrzeb kobiet w ciąży – może stanowić potężne narzędzie z punktu widzenia zdrowia publicznego”, podsumowuje współautorka publikacji, dr Francesca Crovetto z Uniwersytetu w Barcelonie.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/10/2362
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47585/dieta-mediterranea-y-nivel-de-estres-y-de-ansiedad-durante-el-embarazo?fbclid=IwAR1oCkgfOkbx26ZenowvhrbQeqebT-Qc9TH2X1buYd-1K3bOEm7lk6kOmNs
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.