Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Czy dieta śródziemnomorska służy kobietom w ciąży?

Kategoria: Składniki Żywności

Opublikowane niedawno badanie przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii sugeruje, że dieta śródziemnomorska może zmniejszać poziom stresu i lęku w trakcie ciąży.

Stres i lęk w ciąży

Kobiety w ciąży coraz częściej doświadczają lęku i wysokiego poziomu stresu – szacuje się, że dotyczy to nawet 1 na 5 przyszłych matek. Nowe badanie pokazuje jednak, że stosowanie diety śródziemnomorskiej przez ciężarne może obniżać odczuwany lęk o 25-28%, a jednocześnie poprawiać dobrostan psychiczny i jakość snu.

Dobrostan psychiczny dzięki diecie

Dostępne do tej pory dane wskazywały, że dieta śródziemnomorska – oparta na produktach roślinnych zasobnych w przeciwutleniacze, jak owoce, warzywa, oliwa z oliwek i pełne ziarna – ma związek z lepszym samopoczuciem i zdrowiem psychicznym. Zespół z Hiszpanii po raz pierwszy wykazał, że taki efekt rzeczywiście występuje u kobiet w ciąży.

Ponad 1200 uczestniczek

W doświadczeniu wzięło udział 1221 przyszłych matek z grupy podwyższonego ryzyka wystąpienia wspomnianych problemów. Przydzielono je losowo do jednej z trzech grup: stosującą dietę śródziemnomorską, stosującą program redukcji stresu oparty o techniki mindfulness oraz otrzymującą standardową opiekę medyczną, bez żadnej dodatkowej interwencji.

Znacząca redukcja stresu

Naukowcy zebrali od uczestniczek dane kwestionariuszowe dotyczące oceny stresu oraz przeprowadzili pomiary stężenia związanych z nim metabolitów występujących w moczu, takich jak kortyzol i kortyzon. Jak się okazało, u kobiet, które wprowadziły dietę śródziemnomorską, poziom lęku i stresu obniżył się aż o 25-28%. Odnotowano u nich również poprawę samopoczucia i jakości snu w porównaniu z grupą kontrolną.

„Potężne narzędzie z punktu widzenia zdrowia publicznego”

„Biorąc pod uwagę coraz większą wagę przywiązywaną do zdrowia psychicznego w ciąży, uzyskane przez nas wyniki sugerują, że dieta śródziemnomorska – dostosowana do potrzeb kobiet w ciąży – może stanowić potężne narzędzie z punktu widzenia zdrowia publicznego”, podsumowuje współautorka publikacji, dr Francesca Crovetto z Uniwersytetu w Barcelonie.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/10/2362
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/47585/dieta-mediterranea-y-nivel-de-estres-y-de-ansiedad-durante-el-embarazo?fbclid=IwAR1oCkgfOkbx26ZenowvhrbQeqebT-Qc9TH2X1buYd-1K3bOEm7lk6kOmNs

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.