Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO zaprasza ekspertów do dołączenia do Technicznej Grupy Doradczej ds. Przyrostu Masy Ciała w Ciąży

Kategoria: Składniki Żywności

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poszukuje ekspertów, którzy będą członkami Technicznej Grupy Doradczej ds. Przyrostu Masy Ciała w Ciąży (TAG-GWG).

Do tej pory nie opracowano globalnego wykresu monitorowania przyrostu masy ciała w ciąży GWG ani międzynarodowych zaleceń dotyczących optymalnego jej przyrostu. Wytyczne WHO dotyczące opieki przedporodowej (ANC) odwołują się do wytycznych Instytutu Medycyny (IOM) z 2009 r. Jednak wytyczne te zostały stworzone dla kobiet z Ameryki Północnej i nie miały być stosowane w innych populacjach. Większość dotychczas opublikowanych wykresów GWG pochodziła głównie z populacji w krajach o wysokich dochodach (HIC) lub nie obejmowała całego zakresu wskaźnika masy ciała (BMI) sprzed ciąży. Podobnie jak w przypadku wytycznych IOM, ich uogólnienie na większość krajów o niskich i średnich dochodach (LMIC) może być ograniczone.

Globalne standardy i zalecenia GWG, oparte na danych z różnych kontekstów zarówno HIC, jak i LMIC, stanowią krytyczną lukę dla zdrowia i dobrego samopoczucia w okresie ciąży i połogu, a także powiązane zalecenia i narzędzia WHO. Działania w ramach obecnego projektu zapewnią możliwość opracowania globalnych wytycznych i narzędzi do oceny GWG oraz zapobiegania niezdrowemu GWG, które mogłoby niekorzystnie wpłynąć na zdrowie matek i noworodków na całym świecie.

Grupa TAG-GWG będzie doradzać WHO w następujących kwestiach:

  • szczegółowy protokół, w tym określenie kryteriów kwalifikowalności w celu ustalenia próby, która ma jak najbardziej nakazowy charakter;
  • metody i podejścia, które mają być stosowane przy opracowywaniu międzynarodowych standardów;
  • plan badań wymagany do określenia optymalnych zakresów GWG i rekomendacji.

Wszystkie zalecenia TAG-GWG mają charakter doradczy dla WHO. Członkowie muszą szanować bezstronność i niezależność wymaganą od WHO. Członkowie grupy wykonując swoją pracę, nie mogą zwracać się o instrukcje ani ich przyjmować od jakiegokolwiek rządu lub władzy zewnętrznej w stosunku do Organizacji.

Kto może dołączyć do zespołu?

Grupa TAG-GWG ma mieć multidyscyplinarny charakter, a jej członkowie posiadać szeroką wiedzę techniczną, umiejętności i doświadczenie. Zostanie do niej wybranych do 15 ekspertów zajmujących się tematyką:

  • Zdrowie/odżywianie matki i dziecka.
  • Epidemiologia żywienia.
  • Położnictwo, Ginekologia i Perinatologia (naukowcy i praktycy kliniczni).
  • Epidemiologia okołoporodowa.
  • Statystyka medyczna.
  • Zainteresowane strony/specjaliści zdrowia publicznego w zakresie zdrowia reprodukcyjnego kobiet.

Swoją chęć dołączenia do ekspertów WHO w Grupie TAG-GWG można zgłaszać do 7 kwietnia br.

Szczegółowe informacje - https://www.who.int/news-room/articles-detail/call-for-experts-technical-advisory-group-on-gestational-weight-gain-(tag-gwg)

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.