Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poszukuje ekspertów, którzy będą członkami Technicznej Grupy Doradczej ds. Przyrostu Masy Ciała w Ciąży (TAG-GWG).
Do tej pory nie opracowano globalnego wykresu monitorowania przyrostu masy ciała w ciąży GWG ani międzynarodowych zaleceń dotyczących optymalnego jej przyrostu. Wytyczne WHO dotyczące opieki przedporodowej (ANC) odwołują się do wytycznych Instytutu Medycyny (IOM) z 2009 r. Jednak wytyczne te zostały stworzone dla kobiet z Ameryki Północnej i nie miały być stosowane w innych populacjach. Większość dotychczas opublikowanych wykresów GWG pochodziła głównie z populacji w krajach o wysokich dochodach (HIC) lub nie obejmowała całego zakresu wskaźnika masy ciała (BMI) sprzed ciąży. Podobnie jak w przypadku wytycznych IOM, ich uogólnienie na większość krajów o niskich i średnich dochodach (LMIC) może być ograniczone.
Globalne standardy i zalecenia GWG, oparte na danych z różnych kontekstów zarówno HIC, jak i LMIC, stanowią krytyczną lukę dla zdrowia i dobrego samopoczucia w okresie ciąży i połogu, a także powiązane zalecenia i narzędzia WHO. Działania w ramach obecnego projektu zapewnią możliwość opracowania globalnych wytycznych i narzędzi do oceny GWG oraz zapobiegania niezdrowemu GWG, które mogłoby niekorzystnie wpłynąć na zdrowie matek i noworodków na całym świecie.
Grupa TAG-GWG będzie doradzać WHO w następujących kwestiach:
Wszystkie zalecenia TAG-GWG mają charakter doradczy dla WHO. Członkowie muszą szanować bezstronność i niezależność wymaganą od WHO. Członkowie grupy wykonując swoją pracę, nie mogą zwracać się o instrukcje ani ich przyjmować od jakiegokolwiek rządu lub władzy zewnętrznej w stosunku do Organizacji.
Kto może dołączyć do zespołu?
Grupa TAG-GWG ma mieć multidyscyplinarny charakter, a jej członkowie posiadać szeroką wiedzę techniczną, umiejętności i doświadczenie. Zostanie do niej wybranych do 15 ekspertów zajmujących się tematyką:
Swoją chęć dołączenia do ekspertów WHO w Grupie TAG-GWG można zgłaszać do 7 kwietnia br.
Szczegółowe informacje - https://www.who.int/news-room/articles-detail/call-for-experts-technical-advisory-group-on-gestational-weight-gain-(tag-gwg)
Przeczytaj także
Odkąd WHO w 2018 r. po raz pierwszy wezwała do globalnej eliminacji produkowanych przemysłowo tłuszczów trans - 43 kraje wdrożyły już praktyki w zakresie zwalczania tłuszczów trans w żywności, zapewniając ochronę 2,8 mld ludzi na całym świecie.
Wśród priorytetów strategii WHO są: wzmocnienie systemów kontroli, wsparcie Kultury Bezpieczeństwa Żywności, zarządzania i informowania o ryzyku. A zapobieganie fałszowaniu żywności i autentyczność żywności to kluczowe elementy standardów bezpieczeństwa żywności.
Opublikowano raport pt. Ocena ryzyka alergenów pokarmowych. Część 1 – Przegląd i walidacja listy priorytetowych alergenów Codex Alimentarius poprzez ocenę ryzyka. Jest on podsumowaniem serii spotkań ekspertów Komisji Kodeksu Żywnościowego.