Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Dieta w ciąży może wpływać na ryzyko rozwoju ADHD u dziecka

Kategoria: Składniki Żywności

Stosunek omega-6 do omega-3

Ryzyko rozwoju symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z brakiem koncentracji uwagi (ADHD) w dzieciństwie może być zależne od diety matki w okresie ciąży. Do takich wniosków doszli naukowcy z Hiszpanii w nowym artykule opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie „The Journal of Pediatrics”. Zespół badaczy z Barcelony pobrał próbki osocza pochodzące z pępowin, w których oznaczono poziom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 docierających do płodu, a po kilku latach ocenił rozwój psychoruchowy dzieci. Analiza statystyczna wyników wykazała, że im większy stosunek omega-6 do omega-3, tym wyższe ryzyko pojawienia się objawów ADHD w wieku 7 lat.

Konkurujące kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełniących kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Konkurują one między sobą o wbudowywanie w błony komórkowe, a dostarczane są do organizmu wraz z dietą. Jako że substancje te spełniają po części przeciwstawne funkcje (omega-6 działają głównie pro-, a omega-3 przeciwzapalnie), istotne jest, by ich podaż była odpowiednio zbilansowana. Wcześniejsze badania wykazały, że u dzieci cierpiących na ADHD omega-6 znacząco przewyższają poziom omega-3.

Próbki z pępowiny a zaburzenia rozwoju

W badaniu hiszpańskich naukowców udział wzięło ponad 600 chłopców i dziewczynek z czterech regionów kraju. Rezultaty wskazują, że wzrost stosunku omega-6/omega-3 w pępowinie w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia objawów ADHD w wieku 7 lat. Warto podkreślić, że w pracy wzięto pod uwagę zarówno klinicznie zdiagnozowane ADHD (minimum sześć symptomów), jak i objawy zaburzenia również w przypadku, gdy nie ich liczba nie spełniała pełnych kryteriów diagnostycznych.

„Kolejne dowody na znaczenie diety w ciąży”

„Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają rezultaty wcześniejszych badań, które wskazywały na związek pomiędzy stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 u matek a rozwojem ich dzieci”, podkreśla Mónica López-Vicente, główna autorka publikacji. Jordi Júlvez, współautor badania i naukowiec z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGLOBAL), podsumowuje natomiast: „badanie to stanowi kolejny dowód na ogromne znaczenie diety matki w czasie ciąży. Dostarczenie niezbędnych składników odżywczych podczas tego kluczowego etapu «programuje» strukturę i funkcjonowanie organów dziecka, co w dużej mierze warunkuje jego zdrowie w całym późniejszym życiu. Ze względu na długi czas formowania się mózgu, jest on szczególnie wrażliwy na ewentualne błędy procesu «programowania płodowego», które mogą być przyczyną zaburzeń prawidłowego rozwoju w okresie dzieciństwa.”

Źródła:

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn