Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta w ciąży może wpływać na ryzyko rozwoju ADHD u dziecka

Kategoria: Składniki Żywności

Stosunek omega-6 do omega-3

Ryzyko rozwoju symptomów zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z brakiem koncentracji uwagi (ADHD) w dzieciństwie może być zależne od diety matki w okresie ciąży. Do takich wniosków doszli naukowcy z Hiszpanii w nowym artykule opublikowanym w prestiżowym czasopiśmie „The Journal of Pediatrics”. Zespół badaczy z Barcelony pobrał próbki osocza pochodzące z pępowin, w których oznaczono poziom kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 docierających do płodu, a po kilku latach ocenił rozwój psychoruchowy dzieci. Analiza statystyczna wyników wykazała, że im większy stosunek omega-6 do omega-3, tym wyższe ryzyko pojawienia się objawów ADHD w wieku 7 lat.

Konkurujące kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełniących kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Konkurują one między sobą o wbudowywanie w błony komórkowe, a dostarczane są do organizmu wraz z dietą. Jako że substancje te spełniają po części przeciwstawne funkcje (omega-6 działają głównie pro-, a omega-3 przeciwzapalnie), istotne jest, by ich podaż była odpowiednio zbilansowana. Wcześniejsze badania wykazały, że u dzieci cierpiących na ADHD omega-6 znacząco przewyższają poziom omega-3.

Próbki z pępowiny a zaburzenia rozwoju

W badaniu hiszpańskich naukowców udział wzięło ponad 600 chłopców i dziewczynek z czterech regionów kraju. Rezultaty wskazują, że wzrost stosunku omega-6/omega-3 w pępowinie w trakcie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia objawów ADHD w wieku 7 lat. Warto podkreślić, że w pracy wzięto pod uwagę zarówno klinicznie zdiagnozowane ADHD (minimum sześć symptomów), jak i objawy zaburzenia również w przypadku, gdy nie ich liczba nie spełniała pełnych kryteriów diagnostycznych.

„Kolejne dowody na znaczenie diety w ciąży”

„Uzyskane przez nas wyniki potwierdzają rezultaty wcześniejszych badań, które wskazywały na związek pomiędzy stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 u matek a rozwojem ich dzieci”, podkreśla Mónica López-Vicente, główna autorka publikacji. Jordi Júlvez, współautor badania i naukowiec z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGLOBAL), podsumowuje natomiast: „badanie to stanowi kolejny dowód na ogromne znaczenie diety matki w czasie ciąży. Dostarczenie niezbędnych składników odżywczych podczas tego kluczowego etapu «programuje» strukturę i funkcjonowanie organów dziecka, co w dużej mierze warunkuje jego zdrowie w całym późniejszym życiu. Ze względu na długi czas formowania się mózgu, jest on szczególnie wrażliwy na ewentualne błędy procesu «programowania płodowego», które mogą być przyczyną zaburzeń prawidłowego rozwoju w okresie dzieciństwa.”

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 14.06.2019

    Czy warto jeść orzechy będąc w ciąży?

    Najnowsze badanie naukowców z Instytutu Zdrowia Globalnego w Barcelonie (ISGlobal) wskazuje, że jak najbardziej. Orzechy pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszają stres oksydacyjny, mogą być korzystne w cukrzycy i działają neuroprotekcyjnie. Do tej listy prozdrowotnych efektów dołączyć można jeszcze element...

    Czytaj więcej
  • 23.04.2019

    Kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze

    Nowe badanie wskazuje, że wysoki Indeks Omega-3, będący uznanym czynnikiem ryzyka chorób serca, jest odwrotnie skorelowany z poziomem ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych. Projekt objął 2036 uczestników w wieku 25-41 lat, przy czym wykluczono osoby ze stwierdzonymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą lub BMI powyżej 35. Średni Indeks Omega-3 wyniósł 4,58%

    Czytaj więcej
  • 13.04.2019

    Sok pomarańczowy w diecie kobiet ciężarnych

    Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.