Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze

Kategoria: Składniki Żywności

Indeks Omega-3

Nowe badanie wskazuje, że wysoki Indeks Omega-3, będący uznanym czynnikiem ryzyka chorób serca, jest odwrotnie skorelowany z poziomem ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych. Projekt objął 2036 uczestników w wieku 25-41 lat, przy czym wykluczono osoby ze stwierdzonymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą lub BMI powyżej 35. Średni Indeks Omega-3 wyniósł 4,58%.

Niższe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe

W porównaniu z osobami o najniższym wskaźniku, badani z najwyższym Indeksem Omega-3 mieli skurczowe ciśnienie krwi (SYS) niższe średnio o 4 mm Hg oraz ciśnienie rozkurczowe (DIA) niższe o 2 mm Hg. Naukowcy stwierdzili, że wyższy Indeks Omega-3 związany jest ze statystycznie istotnym i mającym znaczenie kliniczne niższym poziomem SYS i DIA wśród młodych, zdrowych osób oraz że dieta bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, szczególnie EPA i DHA, może stanowić skuteczną metodę prewencji nadciśnienia tętniczego. Odkrycie to potwierdza wyniki meta-analizy Miller i wsp., które wskazywały na hipotensyjne właściwości omega-3.

Śmiertelne żniwo

Współczynnik śmiertelności związanej z nadciśnieniem zwiększył się w Stanach Zjednoczonych w przeciągu dekady o 11% (2005-2015 r.), a liczba zgonów wzrosła o 38% do 79 tys. rocznie, jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA). W skali światowej wysokie ciśnienie krwi dotyka niemal jednej trzeciej dorosłych ludzi i jest najczęstszą przyczyną śmierci związanej z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Łatwe zmiany w diecie

„Wyniki tego badania to pozytywna wiadomość, zważywszy na fakt, że w styczniu tego roku AHA określiło liczbę Amerykanów cierpiących na nadciśnienie i będących w związku z tym w grupie ryzyka zawału serca lub udaru na 100 milionów. To prawie połowa dorosłych mieszkańców USA!”, podkreślił dr Bill Harris, współtwórca badania Indeksu Omega-3. „Indeks Omega-3 to jeden z najłatwiejszych do kontrolowania czynników ryzyka chorób serca. Jedyne, co trzeba zrobić, by go poprawić, to spożywać więcej kwasów tłuszczowych omega-3 z odpowiednich źródeł, takich jak tłuste ryby czy suplementy zawierające EPA i DHA.”

Źródło:

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.