Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwasy omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze

Kategoria: Składniki Żywności

Indeks Omega-3

Nowe badanie wskazuje, że wysoki Indeks Omega-3, będący uznanym czynnikiem ryzyka chorób serca, jest odwrotnie skorelowany z poziomem ciśnienia krwi u zdrowych osób dorosłych. Projekt objął 2036 uczestników w wieku 25-41 lat, przy czym wykluczono osoby ze stwierdzonymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą lub BMI powyżej 35. Średni Indeks Omega-3 wyniósł 4,58%.

Niższe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe

W porównaniu z osobami o najniższym wskaźniku, badani z najwyższym Indeksem Omega-3 mieli skurczowe ciśnienie krwi (SYS) niższe średnio o 4 mm Hg oraz ciśnienie rozkurczowe (DIA) niższe o 2 mm Hg. Naukowcy stwierdzili, że wyższy Indeks Omega-3 związany jest ze statystycznie istotnym i mającym znaczenie kliniczne niższym poziomem SYS i DIA wśród młodych, zdrowych osób oraz że dieta bogata w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, szczególnie EPA i DHA, może stanowić skuteczną metodę prewencji nadciśnienia tętniczego. Odkrycie to potwierdza wyniki meta-analizy Miller i wsp., które wskazywały na hipotensyjne właściwości omega-3.

Śmiertelne żniwo

Współczynnik śmiertelności związanej z nadciśnieniem zwiększył się w Stanach Zjednoczonych w przeciągu dekady o 11% (2005-2015 r.), a liczba zgonów wzrosła o 38% do 79 tys. rocznie, jak podaje Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA). W skali światowej wysokie ciśnienie krwi dotyka niemal jednej trzeciej dorosłych ludzi i jest najczęstszą przyczyną śmierci związanej z chorobami sercowo-naczyniowymi.

Łatwe zmiany w diecie

„Wyniki tego badania to pozytywna wiadomość, zważywszy na fakt, że w styczniu tego roku AHA określiło liczbę Amerykanów cierpiących na nadciśnienie i będących w związku z tym w grupie ryzyka zawału serca lub udaru na 100 milionów. To prawie połowa dorosłych mieszkańców USA!”, podkreślił dr Bill Harris, współtwórca badania Indeksu Omega-3. „Indeks Omega-3 to jeden z najłatwiejszych do kontrolowania czynników ryzyka chorób serca. Jedyne, co trzeba zrobić, by go poprawić, to spożywać więcej kwasów tłuszczowych omega-3 z odpowiednich źródeł, takich jak tłuste ryby czy suplementy zawierające EPA i DHA.”

Źródło:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.