Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Kwasy tłuszczowe omega-3 a funkcje poznawcze

Kategoria: Składniki Żywności

EPA i DHA we krwi

Nowe badanie wskazuje, że wyższy poziom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) we krwi koreluje z lepszą kondycją umysłową u osób starszych. Naukowcy pracujący w ramach projektu Bostońskiego Badania Zdrowia Portorykańczyków (BPRHS) przeanalizowali związek między poziomem kwasów omega-3 i omega-6 w czerwonych krwinkach a wynikami testów funkcji poznawczych w populacji osób w wieku średnio 57 lat.

Testy sprawności umysłowej

Status zarówno omega-3, jak i omega-6, zmierzony został na początku badania z wykorzystaniem autorskich metod opracowanych przez firmę OmegaQuant. Następnie w przeciągu 2 lat 1032 uczestników poddawanych było sprawdzianowi MMSE (ang. Mini-Mental State Examination), podczas gdy 865 osób przechodziło inne testy sprawności umysłowej. Zmiany w osiąganych wynikach porównano z poziomem kwasów tłuszczowych w krwiobiegu. Zawartość omega-3 w erytrocytach nie była w sposób znaczący powiązana z rezultatami testu MMSE, jednak okazało się, że tłuszcze te korelują ze sprawniejszym funkcjonowaniem procesów poznawczych, takich jak planowanie, organizowanie czy wypełnianie zadań.

Potwierdzona korelacja

Co ciekawe, poziom kwasu arachidonowego, należącego do rodziny omega-6, powiązany był z wyższym o 26% ryzykiem rozwoju zaburzeń funkcji poznawczych w trakcie 2 lat obserwacji. „Wyniki naszego badania potwierdzają coraz liczniejsze doniesienia naukowe o korelacji między poziomem omega-3 w krwiobiegu a sprawnością umysłową”, mówi dr Bill Harris, prezes OmegaQuant i jeden z autorów publikacji. „Jednak, co być może nawet ważniejsze, prace takie jak nasza dowodzą, jak ważne w badaniach naukowych są pomiary zawartości kwasów tłuszczowych we krwi. Mam nadzieję, że już niedługo będzie to standardem we wszystkich pracach dotyczących omega-3”.

Indeks Omega-3

Omega-3, a w szczególności EPA i DHA, są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu, narządu wzroku oraz stawów. Niestety większość osób nie spożywa wystarczającej ich ilości, co może przyczyniać się do podwyższonego ryzyka występowania wielu poważnych schorzeń. Wiarygodnym markerem wysycenia tkanek EPA i DHA jest tzw. Indeks Omega-3, który wyrażany jest jako procent całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w czerwonych krwinkach. Wartość tego wskaźnika w zakresie od 8% do 12% uważana jest za optymalną, ponieważ taki poziom znacząco obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn