Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwasy tłuszczowe omega-3 a funkcje poznawcze

Kategoria: Składniki Żywności

EPA i DHA we krwi

Nowe badanie wskazuje, że wyższy poziom długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (EPA i DHA) we krwi koreluje z lepszą kondycją umysłową u osób starszych. Naukowcy pracujący w ramach projektu Bostońskiego Badania Zdrowia Portorykańczyków (BPRHS) przeanalizowali związek między poziomem kwasów omega-3 i omega-6 w czerwonych krwinkach a wynikami testów funkcji poznawczych w populacji osób w wieku średnio 57 lat.

Testy sprawności umysłowej

Status zarówno omega-3, jak i omega-6, zmierzony został na początku badania z wykorzystaniem autorskich metod opracowanych przez firmę OmegaQuant. Następnie w przeciągu 2 lat 1032 uczestników poddawanych było sprawdzianowi MMSE (ang. Mini-Mental State Examination), podczas gdy 865 osób przechodziło inne testy sprawności umysłowej. Zmiany w osiąganych wynikach porównano z poziomem kwasów tłuszczowych w krwiobiegu. Zawartość omega-3 w erytrocytach nie była w sposób znaczący powiązana z rezultatami testu MMSE, jednak okazało się, że tłuszcze te korelują ze sprawniejszym funkcjonowaniem procesów poznawczych, takich jak planowanie, organizowanie czy wypełnianie zadań.

Potwierdzona korelacja

Co ciekawe, poziom kwasu arachidonowego, należącego do rodziny omega-6, powiązany był z wyższym o 26% ryzykiem rozwoju zaburzeń funkcji poznawczych w trakcie 2 lat obserwacji. „Wyniki naszego badania potwierdzają coraz liczniejsze doniesienia naukowe o korelacji między poziomem omega-3 w krwiobiegu a sprawnością umysłową”, mówi dr Bill Harris, prezes OmegaQuant i jeden z autorów publikacji. „Jednak, co być może nawet ważniejsze, prace takie jak nasza dowodzą, jak ważne w badaniach naukowych są pomiary zawartości kwasów tłuszczowych we krwi. Mam nadzieję, że już niedługo będzie to standardem we wszystkich pracach dotyczących omega-3”.

Indeks Omega-3

Omega-3, a w szczególności EPA i DHA, są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania serca, mózgu, narządu wzroku oraz stawów. Niestety większość osób nie spożywa wystarczającej ich ilości, co może przyczyniać się do podwyższonego ryzyka występowania wielu poważnych schorzeń. Wiarygodnym markerem wysycenia tkanek EPA i DHA jest tzw. Indeks Omega-3, który wyrażany jest jako procent całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych w czerwonych krwinkach. Wartość tego wskaźnika w zakresie od 8% do 12% uważana jest za optymalną, ponieważ taki poziom znacząco obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.