Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe badanie wskazuje, że spożycie błonnika może przekładać się na niższe ryzyko utraty funkcji poznawczych u osób starszych o genotypie sprzyjającym wystąpieniu choroby Alzheimera.
Problem zdrowia publicznego
„Utrata sprawności umysłowej, która poprzedza rozwój demencji u osób w zaawansowanym wieku, to problem zdrowia publicznego, któremu nie udało się do tej pory zaradzić. Dlatego identyfikacja modyfikowalnych czynników ryzyka, które mogą pomóc w opracowaniu strategii prewencyjnych, jest niezwykle istotna. Okazuje się, że jednym z najbardziej skutecznych rozwiązań może być odpowiednia dieta”, wyjaśnia jeden z autorów publikacji, dr Tomás Meroño z Uniwersytetu w Barcelonie (UB) w Hiszpanii. „Dowody naukowe wskazują, że zdrowy sposób żywienia, który obejmuje wysokie spożycie włókna pokarmowego, pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze. Nie wiadomo jednak jaką dokładnie rolę odgrywa w tym sam błonnik”, dodaje naukowiec.
15 lat obserwacji
Badanie, opublikowane przez międzynarodowy zespół z Włoch, Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych, objęło 848 ochotników w wieku średnio 74 lat z włoskiego regionu Toskanii. Co 3 lata przez łączny okres 15 lat naukowcy analizowali sposób żywienia, funkcje kognitywne i parametry zdrowotne uczestników.
Ryzyko niższe o 30%
Jak podkreśla kierowniczka badań, prof. Cristina Andrés-Lacueva z UB, „zaobserwowaliśmy, że wśród osób z wariantem genu APOE4 wzrost podaży błonnika o 5 g dziennie wiąże się z o 30% niższym ryzykiem pogorszenia zdolności poznawczych. Jasno pokazuje to, że realne do wprowadzenia w życie zwiększenie spożycia włókna pokarmowego może mieć bardzo istotne znaczenie”. APOE4 to wariant genu kodującego apolipoproteinę E, którego występowanie stanowi wrodzony czynnik rozwoju choroby Alzheimera.
Nowy kierunek badań
„Uzyskane przez nas wyniki wskazują, że u osób starszych z haplotypem APOE4 większy udział błonnika w diecie może być korzystny. Otwiera to również perspektywę nowych badań naukowych dotyczących interakcji pomiędzy spożyciem włókna pokarmowego a genotypem APOE, które do tej pory nie były analizowane”, podsumowuje pierwsza autorka publikacji, Andrea Unión-Caballero z UB.
Źródła:
Przeczytaj także
Na prośbę Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej na temat górnego tolerowanego poziomu spożycia selenu.
Po procesie weryfikacji przez Food and Drug Administration (FDA), Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne w Stanach Zjednoczonych stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Nowe badania wskazują, że spożywanie nie tylko oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale również jej mniej szlachetnej odmiany – pozyskiwanej z wytłoczyn – niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych.