Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy spożycie błonnika może pomóc w prewencji choroby Alzheimera?

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badanie wskazuje, że spożycie błonnika może przekładać się na niższe ryzyko utraty funkcji poznawczych u osób starszych o genotypie sprzyjającym wystąpieniu choroby Alzheimera.

Problem zdrowia publicznego

„Utrata sprawności umysłowej, która poprzedza rozwój demencji u osób w zaawansowanym wieku, to problem zdrowia publicznego, któremu nie udało się do tej pory zaradzić. Dlatego identyfikacja modyfikowalnych czynników ryzyka, które mogą pomóc w opracowaniu strategii prewencyjnych, jest niezwykle istotna. Okazuje się, że jednym z najbardziej skutecznych rozwiązań może być odpowiednia dieta”, wyjaśnia jeden z autorów publikacji, dr Tomás Meroño z Uniwersytetu w Barcelonie (UB) w Hiszpanii. „Dowody naukowe wskazują, że zdrowy sposób żywienia, który obejmuje wysokie spożycie włókna pokarmowego, pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze. Nie wiadomo jednak jaką dokładnie rolę odgrywa w tym sam błonnik”, dodaje naukowiec.

15 lat obserwacji

Badanie, opublikowane przez międzynarodowy zespół z Włoch, Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych, objęło 848 ochotników w wieku średnio 74 lat z włoskiego regionu Toskanii. Co 3 lata przez łączny okres 15 lat naukowcy analizowali sposób żywienia, funkcje kognitywne i parametry zdrowotne uczestników.

Ryzyko niższe o 30%

Jak podkreśla kierowniczka badań, prof. Cristina Andrés-Lacueva z UB, „zaobserwowaliśmy, że wśród osób z wariantem genu APOE4 wzrost podaży błonnika o 5 g dziennie wiąże się z o 30% niższym ryzykiem pogorszenia zdolności poznawczych. Jasno pokazuje to, że realne do wprowadzenia w życie zwiększenie spożycia włókna pokarmowego może mieć bardzo istotne znaczenie”. APOE4 to wariant genu kodującego apolipoproteinę E, którego występowanie stanowi wrodzony czynnik rozwoju choroby Alzheimera.

Nowy kierunek badań

„Uzyskane przez nas wyniki wskazują, że u osób starszych z haplotypem APOE4 większy udział błonnika w diecie może być korzystny. Otwiera to również perspektywę nowych badań naukowych dotyczących interakcji pomiędzy spożyciem włókna pokarmowego a genotypem APOE, które do tej pory nie były analizowane”, podsumowuje pierwsza autorka publikacji, Andrea Unión-Caballero z UB.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36729469/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/46337/consumo-de-fibra-y-riesgo-de-deterioro-cognitivo?fbclid=IwAR22wCN_bmcQ11zFTilqgMclJQVDT7xeAHV1W3uj2byDKVsxaOlK8-fl6cQ

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.