Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu – oświadczenie zdrowotne zatwierdzone przez FDA

Kategoria: Składniki Żywności

Po procesie weryfikacji przez Food and Drug Administration (FDA), Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne w Stanach Zjednoczonych stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Barry Callebaut, jako wiodący na świecie producent wysokiej jakości czekolady i produktów kakaowych, jest liderem w branży w zakresie badań i rozwoju, szczególnie w odniesieniu do korzyści zdrowotnych flawanoli kakaowych. Ostatnio nastąpił w tej dziedzinie przełom.

Po rygorystycznym czteroletnim procesie przeglądu przez FDA, Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła w Stanach Zjednoczonych kwalifikowane oświadczenie zdrowotne stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanoli może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Szczegóły dotyczące tego oświadczenia można znaleźć na stronie FDA (link)

Flawanole to związki fitoodżywcze, które naturalnie występują w żywności od warzyw i owoców po czekoladę i herbatę. Flawanole są szczególnie obfite w ziarnach kakao, a ich poziom zależy od pochodzenia, rodzaju uprawy i sposobów przetwarzania.

Umacniając swoją pozycję w kategorii better-for-you (kategoria produktów funkcjonalnych), Barry Callebaut był pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która otrzymała pozytywną opinię naukową w sprawie oświadczenia zdrowotnego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), że flawanole kakaowe mają pozytywny wpływ na przepływ krwi. Od czasu pierwotnego oświadczenia w 2012 roku EFSA rozszerzył to oświadczenie zdrowotne, aby objąć nim również proszek kakaowy, produkty z ciemnej czekolady i produkty z ekstraktu kakaowego. Dla FDA, Barry Callebaut był w stanie przedstawić podobne dowody, jeśli chodzi o proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanoli.

"Wiemy, że amerykańscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tym, jak żywność, którą kochają, wpływa zarówno na środowisko, jak i na zdrowie osobiste" - wyjaśnił TJ Mulvihill, wiceprezes ds. marketingu w Ameryce Północnej w firmie Barry Callebaut. "To ważny kamień milowy w rozwoju kakao jako składnika, ponieważ teraz wiemy, że w połączeniu ze zrównoważoną dietą i zdrowym stylem życia, spożycie proszku kakaowego o wysokiej zawartości flawanoli może pomóc wspierać układ  sercowo-naczyniowy".

"Jesteśmy zaszczyceni, że możemy stać na czele badań nad zdrowotnymi i naukowymi korzyściami płynącymi z konsumpcji kakao" - powiedział Hugo Van Der Goes, wiceprezes Cocoa North America, Barry Callebaut. Van Der Goes dodał: "Dla naszych klientów stanowi to możliwość opracowania i udoskonalenia produktów poprzez wykorzystanie kakao w proszku o wysokiej zawartości flawanolu, zwłaszcza w kategorii napojów sportowych i mieszanek proteinowych, aby zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów".

 

Źródło: informacja prasowa Barry Callebaut

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: informacja prasowa Barry Callebaut

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.