Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po procesie weryfikacji przez Food and Drug Administration (FDA), Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła kwalifikowane oświadczenie zdrowotne w Stanach Zjednoczonych stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanolu może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Barry Callebaut, jako wiodący na świecie producent wysokiej jakości czekolady i produktów kakaowych, jest liderem w branży w zakresie badań i rozwoju, szczególnie w odniesieniu do korzyści zdrowotnych flawanoli kakaowych. Ostatnio nastąpił w tej dziedzinie przełom.
Po rygorystycznym czteroletnim procesie przeglądu przez FDA, Barry Callebaut jest pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która ustanowiła w Stanach Zjednoczonych kwalifikowane oświadczenie zdrowotne stwierdzające, że proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanoli może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Szczegóły dotyczące tego oświadczenia można znaleźć na stronie FDA (link)
Flawanole to związki fitoodżywcze, które naturalnie występują w żywności od warzyw i owoców po czekoladę i herbatę. Flawanole są szczególnie obfite w ziarnach kakao, a ich poziom zależy od pochodzenia, rodzaju uprawy i sposobów przetwarzania.
Umacniając swoją pozycję w kategorii better-for-you (kategoria produktów funkcjonalnych), Barry Callebaut był pierwszą firmą produkującą kakao i czekoladę, która otrzymała pozytywną opinię naukową w sprawie oświadczenia zdrowotnego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), że flawanole kakaowe mają pozytywny wpływ na przepływ krwi. Od czasu pierwotnego oświadczenia w 2012 roku EFSA rozszerzył to oświadczenie zdrowotne, aby objąć nim również proszek kakaowy, produkty z ciemnej czekolady i produkty z ekstraktu kakaowego. Dla FDA, Barry Callebaut był w stanie przedstawić podobne dowody, jeśli chodzi o proszek kakaowy o wysokiej zawartości flawanoli.
"Wiemy, że amerykańscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani tym, jak żywność, którą kochają, wpływa zarówno na środowisko, jak i na zdrowie osobiste" - wyjaśnił TJ Mulvihill, wiceprezes ds. marketingu w Ameryce Północnej w firmie Barry Callebaut. "To ważny kamień milowy w rozwoju kakao jako składnika, ponieważ teraz wiemy, że w połączeniu ze zrównoważoną dietą i zdrowym stylem życia, spożycie proszku kakaowego o wysokiej zawartości flawanoli może pomóc wspierać układ sercowo-naczyniowy".
"Jesteśmy zaszczyceni, że możemy stać na czele badań nad zdrowotnymi i naukowymi korzyściami płynącymi z konsumpcji kakao" - powiedział Hugo Van Der Goes, wiceprezes Cocoa North America, Barry Callebaut. Van Der Goes dodał: "Dla naszych klientów stanowi to możliwość opracowania i udoskonalenia produktów poprzez wykorzystanie kakao w proszku o wysokiej zawartości flawanolu, zwłaszcza w kategorii napojów sportowych i mieszanek proteinowych, aby zaspokoić zapotrzebowanie konsumentów".
Przeczytaj także
Wyniki badań naukowych wskazują, że atrakcyjność czekolady nie jest związana wyłącznie z jej smakiem, ale również ze złożonymi procesami fizykochemicznymi zachodzącymi w jamie ustnej.
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.