Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe podejście do zarządzania ryzykiem związanym z alergenami żywnościowymi

Kategoria:

Ponad 220 milionów ludzi na całym świecie zmaga się z alergiami pokarmowymi, co czyni jasne i precyzyjne znakowanie żywności niezbędnym dla bezpieczeństwa konsumentów. Dotychczasowe zarządzanie alergenami opierało się głównie na podejściu opartym na zagrożeniu (hazard-based approach). Oznaczało to, że nawet minimalne ryzyko obecności alergenu skutkowało stosowaniem ostrzeżeń typu "może zawierać orzechy" czy "wyprodukowano w zakładzie przetwarzającym soję".

Choć intencją była ochrona konsumentów, nadmiar takich ostrzeżeń często prowadził do dezorientacji oraz niepotrzebnego ograniczania wyboru żywności. W odpowiedzi na te wyzwania, FAO oraz WHO w ramach programu doradztwa naukowego w zakresie bezpieczeństwa żywności wprowadziły nowe podejście oparte na ocenie ryzyka (risk-based approach).

W przeciwieństwie do tradycyjnego podejścia, metoda ta bazuje na danych naukowych, aby określić rzeczywiste ryzyko reakcji alergicznej po spożyciu danego produktu. Kluczowym elementem jest ocena prawdopodobieństwa wystąpienia objawów alergii oraz ilości alergenu, która może wywołać reakcję u wrażliwych osób.

Nowe podejście ma na celu:

  • tworzenie bardziej precyzyjnych i zrozumiałych etykiet dla konsumentów,
  • ograniczenie stosowania niepotrzebnych ostrzeżeń,
  • zmniejszenie barier handlowych wynikających z niespójnych polityk dotyczących alergenów w różnych krajach.

W praktyce oznacza to, że zamiast automatycznego zamieszczania ostrzeżeń, producenci będą korzystać z narzędzi oceny ryzyka, by podejmować decyzje o etykietowaniu na podstawie twardych danych naukowych. Pozwoli to konsumentom z alergiami na dokonywanie bardziej świadomych wyborów i może przyczynić się do poprawy jakości życia milionów ludzi na całym świecie.

FAO i WHO przygotowały również specjalny film edukacyjny, dostępny tutaj, który w przystępny sposób wyjaśnia założenia nowego podejścia. Materiał zachęca do stosowania bardziej świadomego i odpowiedzialnego zarządzania ryzykiem alergii pokarmowych w przemyśle spożywczym.

Nowe narzędzia i wytyczne dotyczące zarządzania ryzykiem związanym z alergenami dostępne są na stronie FAO: Food allergen risk-based management tools.

Wdrożenie risk-based approach w praktyce stanowi krok ku bardziej skutecznej ochronie zdrowia publicznego oraz wspiera przejrzystość i odpowiedzialność w sektorze spożywczym.

Źródło: https://www.fao.org/food-safety/news/news-details/en/c/1736434/

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.