Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska zatwierdza nowe oznaczenia geograficzne z Indonezji i Hiszpanii

Kategoria: Składniki Żywności

Unijne oznaczenia geograficzne to nie tylko ochrona produktów europejskich – coraz częściej obejmują one również unikalne wyroby spożywcze z innych części świata, które spełniają surowe kryteria jakości, pochodzenia i tradycyjnego wytwarzania. System ten nie tylko wyróżnia autentyczne produkty, ale także wspiera rozwój lokalnych społeczności i promuje dziedzictwo kulinarne różnych regionów.

Wśród najnowszych wpisów znalazły się tradycyjny cukier kokosowy z Indonezji oraz awokado z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich – oba produkty ściśle związane z lokalnym środowiskiem i kulturą uprawy.

Nowe produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP)

Gula Kelapa Kulonprogo Jogja

Kategoria: Cukier kokosowy
Pochodzenie:
Indonezja

„Gula Kelapa Kulonprogo Jogja” to granulowany cukier kokosowy pochodzący z regionu Kulonprogo na indonezyjskiej wyspie Jawa. Powstaje z soku lokalnych, czerwonych i zielonych odmian palmy kokosowej i charakteryzuje się intensywnym aromatem kokosa z nutami dymu i karmelu.

Produkt wyróżnia się brązowożółtym kolorem, gładką teksturą i unikalnym procesem przetwarzania, który obejmuje m.in. przygotowanie gleby, zbiór soku, fermentację i granulację. Wszystkie etapy odbywają się zgodnie z wielowiekową tradycją, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wpisanie tej nazwy do unijnego rejestru stanowi ważny krok w kierunku promocji i ochrony unikalnych produktów spoza Europy, które spełniają rygorystyczne wymogi jakościowe.

KE, EUR-LEX – Gula Kelapa Kulonprogo Jogja

Nowe produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG)

Aguacate de Canarias

Kategoria: Awokado
Pochodzenie:
Hiszpania

„Aguacate de Canarias” to awokado uprawiane wyłącznie na Wyspach Kanaryjskich, gdzie idealne warunki klimatyczne oraz wulkaniczne gleby sprzyjają powolnemu dojrzewaniu owoców. Dzięki temu charakteryzują się one kremową konsystencją, wysoką zawartością tłuszczu i orzechowym smakiem, który wyróżnia je na tle innych odmian.

Lokalne odmiany, takie jak wyhodowana na Teneryfie „Orotava”, są wynikiem długoletniego dostosowywania upraw do środowiska wysp. Historia eksportu tego owocu sięga lat 60. XX wieku, a jego renoma rośnie dzięki promocji zarówno na szczeblu krajowym, jak i międzynarodowym – podczas takich wydarzeń jak Fruit Attraction, Fruit Logistica czy Madrid Fusión. Na wyspach awokado jest również bohaterem lokalnych festiwali, co podkreśla jego znaczenie kulturowe i gospodarcze.

KE, EUR-LEX – Aguacate de Canarias

Podsumowanie
Nowe wpisy do rejestru chronionych oznaczeń pokazują, że unijna polityka jakości coraz wyraźniej otwiera się na produkty spoza Europy, jeśli tylko spełniają one wysokie standardy autentyczności i jakości. Zarówno cukier kokosowy z Jawy, jak i awokado z Wysp Kanaryjskich są doskonałymi przykładami produktów, które dzięki ochronie zyskują nie tylko prestiż, ale i realne wsparcie w utrzymaniu lokalnych tradycji, technik produkcji oraz pozycji na rynku międzynarodowym.

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe Znakowanie żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.