Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sekwencjonowanie genomu w praktyce: 5 lat doświadczeń Francji w nadzorze nad STEC

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francuskie doświadczenia z pięciu lat rutynowego sekwencjonowania całogenomowego (WGS) szczepów Shiga toxin–producing Escherichia coli (STEC) dostarczają cennych danych, które mogą posłużyć jako model skutecznego nadzoru epidemiologicznego. Analiza 1 002 izolatów klinicznych z lat 2018–2022 ujawnia, że dopasowanie narzędzi bioinformatycznych do konkretnego serotypu patogenu ma kluczowe znaczenie dla identyfikacji ognisk i oceny powiązań epidemiologicznych.

Genomika w centrum nadzoru nad STEC

Badanie objęło cztery najczęściej izolowane we Francji serotypy STEC: O26:H11, O157:H7, O80:H2 i O103:H2. Do analizy wykorzystano dane z sekwencjonowania genomowego oraz klasyfikację wg HierCC na poziomie HC5 (<5 różnic allelicznych), wspartą analizą SNP i danymi epidemiologicznymi.

Głównym celem było określenie statystycznych progów odległości genomowej (AD i SNP), które najskuteczniej wskazują potencjalne powiązania epidemiologiczne. Porównano skuteczność klasyfikacji HC5 z wynikami analiz SNP oraz oceną czasu i miejsca zakażenia.

Dopasowanie metod do serotypu kluczowe dla skuteczności

Analiza wykazała wyraźne różnice między serotypami w zakresie rozkładu odległości genomowych. Ustalono odrębne progi SNP/AD dla każdego z nich, np.:

  • O26:H11 – AD <8, SNP <15

  • O157:H7 – AD <16, SNP <20

  • O103:H2 – AD <5, SNP <17

  • O80:H2 – AD <9, SNP <15

Dla O26, O157 i O103 klasyfikacja HC5 bardzo dobrze pokrywała się z rzeczywistymi klastrami epidemiologicznymi (czułość >99%, specyficzność 73–100%). Natomiast dla serotypu O80:H2 skuteczność HC5 była niska (specyficzność ~35%), co wskazuje na potrzebę stosowania bardziej zaawansowanych metod filogenetycznych lub indywidualnych progów SNP w tym przypadku.

Genom a czas – nie zawsze prosta zależność

Choć ogólnie obserwowano dodatnią korelację między różnicami genomowymi a odstępem czasu pomiędzy przypadkami, w niektórych z nich (szczególnie dla O26 i O157) przy bardzo krótkim odstępie czasowym (<5 dni) występowało większe zróżnicowanie genomowe. To może świadczyć o obecności zróżnicowanych populacji patogenu już na etapie transmisji, np. poprzez skażoną żywność.

Genomika wsparta epidemiologią – najlepszy model identyfikacji ognisk

Spośród 87 klastrów wykrytych metodą HC5, 27 poddano szczegółowej analizie. W 74% z nich (20 klastrów) potwierdzono faktyczne powiązania epidemiologiczne, np. wspólne źródło zakażenia lub ognisko rodzinne. Podkreślono, że łączenie WGS z informacjami o czasie, miejscu i powiązaniach między przypadkami jest niezbędne, aby skutecznie identyfikować ogniska i zapobiegać dalszemu szerzeniu się zakażeń.

Wnioski dla systemów bezpieczeństwa żywności

Badanie potwierdza przydatność rutynowego WGS w krajowych systemach nadzoru nad STEC, pod warunkiem elastycznego dopasowania narzędzi do konkretnego serotypu. Prosta klasyfikacja HC5 sprawdza się dla większości typów, ale nie powinna być jedynym narzędziem w przypadku serotypów o większej zmienności, takich jak O80:H2.

Wnioski z badania są szczególnie istotne w kontekście rozwoju systemów monitoringu genomowego w Europie, w tym w Polsce. Rosnące możliwości bioinformatyczne oraz dostępność danych genomowych otwierają drogę do skuteczniejszego i szybszego wykrywania zagrożeń mikrobiologicznych w łańcuchu żywnościowym.

Źródło: CDC

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.