Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe chronione oznaczenia: produkty z Hiszpanii, Turcji, Bułgarii, Słowacji i Portugalii wpisane do rejestru UE

Kategoria: Składniki Żywności

Unijna polityka jakości promuje i chroni żywność oraz produkty rolne, które wyróżniają się unikalnymi cechami, specyficznym pochodzeniem i tradycyjnymi metodami wytwarzania. Wspólnotowy system oznaczeń – obejmujący Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (GTS) – zapewnia producentom ochronę i wsparcie, a konsumentom gwarancję autentyczności i jakości.

W comiesięcznym przeglądzie prezentujemy produkty, które w ostatnich tygodniach zyskały unijną ochronę i zostały wpisane do rejestru chronionych oznaczeń.

Nowe produkty z Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością (GTS)

Pulpo Seco de Adra
Kategoria: Przetwory rybne
Pochodzenie: Hiszpania

To suszony produkt z ośmiornicy pochodzący z Adry w Almeríi, w południowo-wschodniej Hiszpanii. Proces przygotowania obejmuje czyszczenie, solenie i suszenie ośmiornicy na słońcu, która następnie jest wieszana na metalowych stojakach i wystawiana na działanie morskich bryz i promieni słonecznych regionu. Ta metoda, praktykowana od ponad dwóch stuleci, nadaje produktowi charakterystyczny czerwonoróżowy kolor, jędrną i ciągnącą się konsystencję oraz intensywny morski aromat.

KE, EUR-LEX – Pulpo Seco de Adra

Nowe produkty z Chronioną Nazwą Pochodzenia (ChNP)

Aydın Çam Fıstığı
Kategoria: Orzechy
Pochodzenie: Turcja

„Aydın Çam Fıstığı” to orzeszki piniowe pochodzące z prowincji Aydın w zachodniej Turcji. Mają smukły, spiczasty kształt i jasny kolor, a ich delikatna, lekko oleista konsystencja oraz łagodny aromat sosnowy są wynikiem skrupulatnego procesu zbioru i suszenia.

KE, EUR-LEX – Aydın Çam Fıstığı

Странджански билков чай / Strandzhanski bilkov chay
Kategoria: Herbaty ziołowe
Pochodzenie: Bułgaria

Ziołowa herbata z masywu Strandża w południowo-wschodniej Bułgarii. Jej charakterystyczny aromat łączy nuty mięty, lipy i suszonych owoców. Uprawiana ręcznie zgodnie z tradycyjnymi praktykami, w warunkach wapiennych gleb, nasłonecznienia i wilgotnych bryz.

KE, EUR-LEX – Strandzhanski bilkov chay

Spišský šípkový lekvár
Kategoria: Przetwory owocowe
Pochodzenie: Słowacja

Tradycyjny dżem z dzikiej róży wytwarzany wyłącznie ręcznie. Owoce zbierane są w północno-wschodniej Słowacji i okolicznych górach. Zawiera skórki owoców, bogate w witaminy.

KE, EUR-LEX – Spišský šípkový lekvár

Nowe produkty z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym (ChOG)

Caralhotas de Almeirim
Kategoria: Wyroby piekarnicze
Pochodzenie: Portugalia

Okrągłe bułki wypiekane w gminie Almeirim. Charakteryzują się złotą skórką, miękkim wnętrzem i głębokim zakorzenieniem w lokalnej tradycji wypieków. Często spożywane na ciepło, stanowią ważny element kuchni regionalnej.

KE, EUR-LEX – Caralhotas de Almeirim

Afyon Pastırması
Kategoria: Mięso i wędliny
Pochodzenie: Turcja

Suszone mięso z wołowiny lub bawoła, doprawione pastą z kozieradki. Wyróżnia się głębokim smakiem oraz intensywnym aromatem. Pochodzi z prowincji Afyonkarahisar.

KE, EUR-LEX – Afyon Pastırması

Afyon Sucuğu
Kategoria: Mięso i wędliny
Pochodzenie: Turcja

Fermentowana, suszona kiełbasa wytwarzana z wołowiny i mięsa bawolego, doprawiana przyprawami i czosnkiem. Ma wyrazisty, aromatyczny smak.

KE, EUR-LEX – Afyon Sucuğu

Antep Fıstık Ezmesi
Kategoria: Słodycze
Pochodzenie: Turcja

Słodka pasta z pistacji z prowincji Gaziantep. Produkowana z wcześnie zebranych orzechów, cukru i wody. Ma zielonkawy kolor, gęstą konsystencję i intensywny, orzechowy smak. Reputacja produktu opiera się na jakości lokalnych pistacji i tradycyjnych metodach.

KE, EUR-LEX – Antep Fıstık Ezmesi

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.