Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

E. coli, Cryptosporidium, podejrzenia pryszczycy i monitoring groźnych patogenów – 2024 rok był wyjątkowo wymagający dla brytyjskiej Animal and Plant Health Agency (APHA). Agencja ta, często nazywana „czwartą służbą ratunkową” Wielkiej Brytanii, działa 24/7, reagując na ogniska chorób zakaźnych zwierząt, a jej działania mają bezpośrednie przełożenie na zdrowie publiczne, bezpieczeństwo żywności oraz stabilność gospodarki rolnej.

20 ognisk zakażeń E. coli i Cryptosporidium w 2024 roku

W ubiegłym roku APHA uczestniczyła w dochodzeniach dotyczących 20 ognisk zakażeń pokarmowych: 7 związanych z bakterią E. coli (szczepy STEC) i 13 z kryptosporydiozą. Źródłem wielu z nich były fermy udostępniane turystom – szczególnie popularne wiosną, gdy rodziny i szkoły organizują wizyty edukacyjne.

W przypadku E. coli wykryto m.in. szczepy O26, O157 i O145, z których część pochodziła z otwartych gospodarstw, a część była związana z żywnością wysokiego ryzyka – np. niepasteryzowanym mlekiem i kanapkami z sałatą. W tym ostatnim przypadku zachorowało niemal 290 osób, a u siedmiu rozwinął się ciężki zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS).

W trakcie jednego ze śledztw związanych z E. coli O157 w kale zwierząt znaleziono dokładnie ten sam szczep, co u chorych ludzi – potwierdzając związek z kontaktem bezpośrednim.

12 z 13 ognisk kryptosporydiozy również powiązano z odwiedzinami na farmach, gdzie zwiedzający – często dzieci – mieli bliski kontakt z młodymi jagniętami i prosiętami. Takie aktywności, choć atrakcyjne, niosą wysokie ryzyko przeniesienia pasożytów, zwłaszcza gdy brakuje odpowiednich punktów do mycia rąk z wodą i mydłem (żele antybakteryjne nie działają na Cryptosporidium).

Szybka reakcja na podejrzenie pryszczycy – studium przypadku

Poza zoonozami związanymi z żywnością, APHA odpowiada za błyskawiczne reagowanie na choroby podlegające obowiązkowi zgłoszenia. Jedną z nich jest pryszczyca (FMD) – wysoce zakaźna choroba wirusowa, która wywołała w Wielkiej Brytanii ogólnokrajowy kryzys w 2001 roku, kosztujący gospodarkę ponad 14 miliardów funtów.

W 2024 roku w Anglii wykryto przypadek bluetongue virus 3, ale objawy sugerowały możliwość FMD – co uruchomiło cały protokół awaryjny. W ciągu kilku godzin lekarz weterynarii APHA dotarł na miejsce, a gospodarstwo zostało objęte natychmiastowymi restrykcjami:

  • zakaz przemieszczania ludzi i zwierząt,
  • dezynfekcja,
  • blokada lokalnego targu zwierząt planowanego na następny dzień.

Wszystko działo się w niedzielny wieczór, a w poniedziałek rano służby były już na miejscu targu, by uniemożliwić przywóz zwierząt. Do momentu potwierdzenia negatywnych wyników z laboratorium w Pirbright, w gotowości byli już: inspektorzy, zespoły pobierające próbki, firmy zajmujące się eutanazją, wyceną i utylizacją zwierząt.

Na szczęście pryszczyca została wykluczona, a ograniczenia zniesiono. Jednak sytuacja pokazała, jak szybka i skoordynowana reakcja może zapobiec potencjalnej katastrofie.

APHA – strażnik bioasekuracji Wielkiej Brytanii

Codzienna praca zespołów terenowych i laboratoryjnych APHA wymaga nie tylko wiedzy i doświadczenia, ale także gotowości do podejmowania trudnych decyzji pod presją czasu. Choroby nie dają jednoznacznych objawów, a ich przebieg różni się w zależności od gatunku, wieku i kondycji zwierzęcia. To dlatego każda podejrzana sytuacja wymaga zarówno oceny klinicznej, jak i laboratoryjnej.

Dzięki takim działaniom APHA chroni nie tylko zdrowie zwierząt, ale również:

  • bezpieczeństwo żywności – ograniczając ryzyko wprowadzenia patogenów do łańcucha spożywczego,
  • zdrowie publiczne – reagując na zoonozy, takie jak STEC czy Cryptosporidium,
  • bezpieczeństwo ekonomiczne i żywnościowe kraju – przez ograniczanie strat w rolnictwie i handlu.

Wnioski: bioasekuracja to wspólny obowiązek

APHA apeluje do rolników i właścicieli gospodarstw:

  • Przestrzegaj zasad higieny i bioasekuracji
  • Zgłaszaj każde podejrzenie choroby do lekarza weterynarii lub APHA
  • Edukuj pracowników i gości gospodarstw otwartych
  • Dbaj o właściwe warunki sanitarne – szczególnie mycie rąk

Społeczeństwo również odgrywa ważną rolę – przywożenie mięsa i produktów odzwierzęcych z krajów trzecich może nieświadomie wprowadzić niebezpieczne patogeny, takie jak pryszczyca czy afrykański pomór świń (ASF).

W obliczu rosnących zagrożeń – od zoonoz po choroby zwierząt gospodarskich – system szybkiego reagowania, edukacja i współpraca między służbami, rolnikami i obywatelami są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego.

Źródło: https://www.gov.uk/government/organisations/animal-and-plant-health-agency

https://aphascience.blog.gov.uk/2025/03/25/disease-emergency-response-in-action/

https://aphascience.blog.gov.uk/2024/02/29/cryptosporidium/

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.