Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Ministerstwo Zdrowia Publicznego Kataru (MoPH) oficjalnie uruchomiło Food Safety Rating Programme – system oceny bezpieczeństwa żywności, który ma na celu podniesienie standardów sanitarnych i zapewnienie transparentności w branży gastronomicznej. 

Nowa inicjatywa pozwala konsumentom ocenić stopień przestrzegania przepisów higienicznych w placówkach gastronomicznych na podstawie wyników inspekcji.

Nowy system oceny – jak to działa?

Podmioty gastronomiczne w Katarze są klasyfikowane na podstawie sześciostopniowej skali, która ocenia stopień zgodności z normami bezpieczeństwa żywności. Najniższa kategoria oznacza konieczność natychmiastowej poprawy z powodu poważnych naruszeń, natomiast najwyższa przyznawana jest lokalom spełniającym wszystkie wymagania sanitarne. Oceny te są dostępne w systemie elektronicznym "Watheq", co umożliwia konsumentom sprawdzenie poziomu przestrzegania przepisów w poszczególnych placówkach.

Wdrożenie programu w trzech etapach

Program jest realizowany etapowo:

  1. Etap pierwszy – obejmował hotele oraz restauracje w obszarach turystycznych.
  2. Etap drugi – rozszerzono system na restauracje w centrach handlowych.
  3. Etap trzeci – obejmie wszystkie inne placówki gastronomiczne w kraju, a jego wdrożenie planowane jest na trzeci kwartał 2025 roku.

Jak informuje MoPH, do połowy lutego 2025 roku w systemie oceniono 1 284 lokale gastronomiczne.

Kluczowi interesariusze i cele programu

Podczas oficjalnej inauguracji programu, dyrektor departamentu ds. bezpieczeństwa żywności w MoPH, Wasan Abdulla Al Baker, uhonorowała 51 lokali, które otrzymały oceny "Doskonała" lub "Bardzo dobra". Wydarzenie odbyło się w Itqan Clinical Simulation and Innovation Center w Hamad Bin Khalifa Medical City, a wzięli w nim udział przedstawiciele ministerstw i organizacji rządowych, m.in.:

  • Ministerstwa Handlu i Przemysłu,
  • Ministerstwa Gospodarki Komunalnej,
  • Ministerstwa Edukacji i Szkolnictwa Wyższego,
  • Katar Chamber of Commerce and Industry,
  • Qatar Tourism,
  • Qatar University.

Podczas wydarzenia podkreślono, że transparentność i rzetelność ocen to kluczowe elementy systemu, które mają na celu podniesienie świadomości konsumentów oraz budowanie zaufania do jakości żywności w Katarze.

Inspekcje i mechanizm zgodności

Program opiera się na podejściu opartym na analizie ryzyka, opracowanym we współpracy z międzynarodowymi ekspertami. Każdy lokal gastronomiczny podlega co najmniej trzem inspekcjom, a w razie potrzeby przeprowadzane są dodatkowe kontrole. Inspekcje odbywają się co 2 do 6 miesięcy.

Przed wdrożeniem programu przeprowadzono dwuletnie badanie terenowe, aby dostosować katarskie przepisy sanitarne do globalnych standardów. Jeśli restauracja nie zgadza się z przyznaną oceną, może złożyć odwołanie w ciągu 15 dni od wystawienia raportu z inspekcji.

Powstanie Generalnego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

W ramach reform w zakresie bezpieczeństwa żywności, Rada Ministrów Kataru zatwierdziła projekt utworzenia Generalnego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który będzie odpowiedzialny za wdrażanie przepisów regulujących jakość żywności oraz ochronę zdrowia konsumentów.

Katar wzmacnia standardy bezpieczeństwa żywności

System ocen bezpieczeństwa żywności to kolejny krok Kataru w kierunku podniesienia standardów higieny w gastronomii i wzmocnienia ochrony zdrowia publicznego. Dzięki nowej inicjatywie konsumenci zyskają większą kontrolę nad jakością spożywanych produktów, a właściciele restauracji będą zmotywowani do podnoszenia standardów sanitarno-higienicznych.

Źródło: Ministerstwo Zdrowia Publicznego Kataru (MoPH)

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.