Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opublikowano FSSC 22000 System bezpieczeństwa żywności wersja 6.0

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Polskie Centrum Akredytacji informuje, że opublikowana została wersja 6.0 programu certyfikacji FSSC 22000 "System bezpieczeństwa żywności". Fundacja FSSC, jako właściciel programu oceny zgodności, ustaliła następujące zasady okresu przejściowego dla wdrożenia przez jednostki nowej wersji programu:

  • do 1.04.2024 r. akredytowane jednostki certyfikujące w zakresie programu FSSC 22000, powinny potwierdzić swoje kompetencje w ramach posiadanej akredytacji do prowadzenia certyfikacji systemu zarządzania w odniesieniu do wymagań wersji 6.0 programu FSSC 22000,
  • w okresie od 1.04.2024 r. do 31.03.2025 r. akredytowane jednostki certyfikujące w zakresie programu FSSC 22000 w ramach sprawowanego nadzoru nad udzielonymi certyfikacjami, powinny zweryfikować i potwierdzić spełnienie wymagań wersji 6.0 programu FSSC 22000,
  • audity systemu zarządzania w odniesieniu do wersji 5.1 programu FSSC 22000 mogą być prowadzone do 31.03.2024 r.

W związku z powyższym, akredytowane jednostki certyfikujące systemy zarządzania w programie FSSC 22000 powinny wdrożyć w swojej działalności wymagania wersji 6.0 programu i uzyskać uaktualnienie zakresu akredytacji przed datą 1.04.2024 r. Wnioski o aktualnienie zakresu akredytacji należy składać na formularzu FA-01 wraz z udokumentowaniem analizy zmian wprowadzonych w wydaniu 6.0 programu FSSC 22000 oraz dokumentacją systemu zarządzania uaktualnioną w wyniku wdrożenia do stosowania ww. programu.

W przypadku, gdy do dnia 1.04.2024 r. akredytowana jednostka certyfikująca systemy zarządzania w programie FSSC 22000 nie uzyska w wyniku oceny PCA potwierdzenia kompetencji do realizacji procesów certyfikacji na zgodność z wymaganiami wersji 6.0  programu FSSC z przyczyn leżących po stronie jednostki, akredytacja w tym obszarze zostanie przez PCA zawieszona, do czasu takiego potwierdzenia albo do upływu terminu zawieszenia. Po tym terminie akredytacje, które nie zostaną uaktualnione, będą cofane w trybie określonym w dokumencie DA-01.

Oceny dla celów uaktualnienia zakresu akredytacji jednostek certyfikujących systemy zarządzania w programie FSSC 22000 będą realizowane przez PCA w formie ocen na miejscu w ramach planowanego nadzoru lub jako oceny dodatkowe. Jednocześnie, od dnia 01.04.2024 r. PCA zaprzestaje rozpatrywanie wniosków o akredytację / rozszerzenie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji systemów zarządzania w odniesieniu do wymagań wersji 5.1 programu FSSC 22000.

Źródło: PCA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Autor: Polskie Centrum Akredytacji

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.