Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowy Dzień Akredytacji 2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

9 czerwca obchodzimy World Accreditation Day – Światowy Dzień Akredytacji. Hasło tegorocznej edycji to „Akredytacja: większe bezpieczeństwo żywności”. Organizatorami wydarzenia są ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) i IAF (International Accreditation Forum).

Poprzez bezstronne potwierdzanie kompetencji jednostek certyfikujących, inspekcyjnych i laboratoriów akredytacja buduje społeczne zaufanie do systemu oceny zgodności, tworzy warunki do rozwoju handlu i gospodarki, chroni interesy publiczne, w szczególności zdrowie i bezpieczeństwo. Światowy Dzień Akredytacji 2020 jest okazją do pokazania, w jaki sposób system oceny zgodności wpływa na poprawę bezpieczeństwa żywności.

Akredytacja może pomóc w ograniczeniu rosnącej liczby zgonów spowodowanych chorobami przenoszonymi przez żywność. Każdego roku z ich powodu umiera przedwcześnie 420 tysięcy ludzi, a prawie 600 milionów choruje – jak wynika z raportu opublikowanego w kwietniu 2019 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Światową Organizację Handlu (WTO).

Kluczowa rola akredytacji w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności dotyczy całego łańcucha dostaw – od produkcji, przez przetwarzanie i pakowanie, przechowywanie i transport, aż po sprzedaż detaliczną i gastronomię. Jednostki akredytujące audytują jednostki oceniające zgodność w odniesieniu do norm opracowanych przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (International Organization for Standardization, ISO) i Międzynarodową Komisję Elektrotechniczną (International Electrotechnical Commission, IEC).

Proces oceny zgodności obejmuje obszary takie jak inspekcja, certyfikacja i badania. Oznacza to, że akredytowane jednostki inspekcyjne i certyfikujące oraz laboratoria zostały niezależnie ocenione pod kątem zapewnienia kompetentnych i bezstronnych usług inspekcyjnych, certyfikacyjnych i badawczych, oferowanych w łańcuchu dostaw żywności, zarówno na etapie lokalnym, krajowym, jak i w skali międzynarodowej. Usprawniając handel i zapewniając bezpieczeństwo żywności, akredytacja przyczynia się do osiągnięcia wielu celów zrównoważonego rozwoju, zwłaszcza tych związanych z eliminacją głodu i ubóstwa, a także promowaniem zdrowia i dobrego samopoczucia.

Więcej informacji o Światowym Dniu Akredytacji 2020 na stronach organizatorów: www.iaf.nu i www.ilac.org oraz https://publicsectorassurance.org/topic-areas/food-safety-agriculture/

Film promocyjny

 

Broszura informacyjna

 

 

 

Autor:PCA
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.