Działalność PCA w związku ze stanem epidemicznym
Informacja dotycząca przeprowadzania ocen na miejscu
Polskie Centrum Akredytacji, kierując się względami ogólnego bezpieczeństwa i zdrowia oraz uwarunkowaniami funkcjonowania usług oceny zgodności wynikającymi z wprowadzenia w Polsce stanu epidemicznego, w tym realizację specjalnych zadań przez akredytowane jednostki, zawiesza w terminie do 31.03.2020 r. przeprowadzanie wszystkich ocen na miejscu akredytowanych jednostek oceniających zgodność, z możliwością przedłużenia tego terminu.
Zawieszone oceny na miejscu będą realizowane przez PCA w późniejszych terminach, uzgodnionych z zainteresowanymi jednostkami.
Oceny w nadzorze zaplanowane w formie przeglądu dokumentów będą przeprowadzane przez PCA bez zmian, w podanych do wiadomości i uzgodnionych z jednostkami terminach, podobnie jak oceny w tej formie - związane z wnioskami jednostek o zmiany w zakresach akredytacji.
Komunikat nr 312
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że w związku z epidemią wirusa Covid-19 w Polsce i na świecie, mającą istotny wpływ na działalność akredytowanych podmiotów i ich klientów, a także PCA jako jednostki akredytującej, kierując się wytycznymi i zaleceniami rządu oraz mając przede wszystkim na uwadze ogólne bezpieczeństwo i zdrowie nas wszystkich, wprowadza tymczasowe zasady realizacji ocen akredytowanych podmiotów i utrzymywania akredytacji w sytuacji nadzwyczajnej, stanowiące uzupełnienie zasad podanych w dokumencie DA-01 Opis systemu akredytacji.
Przyjęte zasady zostały przedstawione w załączniku do niniejszego komunikatu i będą aktualizowane w miarę potrzeb uwzględniając bieżące zmiany sytuacji nadzwyczajnej.
Postanowienia komunikatu są stosowane od dnia jego opublikowania. Komunikat 312 z 2020-03-18
Źródło: PCA
Przeczytaj także
-
11.03.2020
Czy koronawirus może być przenoszony przez żywność importowaną z Chin i jak długo potrafi przetwać na skażonych powierzchniach?
Epidemia koronawirusa rozprzestrzenia się coraz bardziej. Budzi to obawy czy żywność importowana z Chin do Europy może być zainfekowana i czy jest bezpieczna do spożycia.
-
05.06.2019
Walory akredytacji dla przedsiębiorstw z branży spożywczej
Bezpieczeństwo żywności stanowi dla nas oczywisty priorytet, gwarantowane jest przepisami prawa żywnościowego, natomiast oczekiwania konsumenta dotyczące jakości często wychodzą ponad kwestie bezpieczeństwa gwarantowanego tym prawem.
-
23.01.2019
Podejście procesowe w systemie zarządzania laboratoriów wg wymagań nowego wydania normy ISO/IEC 17025:2017
Nowelizacja normy ISO/IEC 17025:2017 wprowadza zmiany w systemie zarządzania laboratoriów, jedną z nich jest wdrożenie podejścia procesowego. W listopadzie 2017 r. zostało opublikowane, po trzech latach prac, długo oczekiwane trzecie wydanie normy ISO/IEC 17025 General requirements for the competence of testing and calibration laboratories...