Polskie Centrum Akredytacji
Polskie Centrum Akredytacji (PCA) jest krajową jednostką akredytującą, upoważnioną do akredytacji jednostek oceniających zgodność oraz sprawowania nadzoru nad akredytowanymi podmiotami w zakresie przestrzegania przez nie warunków akredytacji (na podstawie ustawy z dnia 13.04.2016 r. o systemach oceny zgodności i nadzoru rynku (Dz. U. z 2017 r. poz. 1398 ze zm.). PCA posiada status państwowej osoby prawnej i jest nadzorowane przez ministra właściwego do spraw gospodarki.
PCA jest jedyną uznaną krajową jednostką akredytującą, która została upoważniona do realizacji działalności akredytacyjnej w kraju i reprezentowania Polski w organizacjach regionalnych i międzynarodowych w tej dziedzinie (zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 765/2008 z dnia 9 lipca 2008 r. ustanawiającym wymagania w zakresie akredytacji i nadzoru rynku odnoszącym się do warunków wprowadzania produktów do obrotu i uchylającym rozporządzenie (EWG) nr 339/93).
PCA prowadzi procesy akredytacji i sprawuje nadzór nad: laboratoriami badawczymi, laboratoriami wzorcującymi, laboratoriami medycznymi, organizatorami badań biegłości, jednostkami inspekcyjnymi, jednostkami certyfikującymi wyroby (w tym działającymi w specyficznych obszarach, takich jak: rolnictwo ekologiczne, ochrona przeciwpożarowa, BRC, produkty tradycyjne i regionalne, weryfikacja świadectw pochodzenia z kogeneracji), jednostkami certyfikującymi systemy zarządzania, jednostkami certyfikującymi osoby (w tym działającymi w specyficznym obszarze, takim jak rzeczoznawcy samochodowi), weryfikatorami EMAS, weryfikatorami rocznych raportów emisji gazów cieplarnianych. Więcej informacji na stroniewww.pca.gov.pl
ZNAJDŹ NAS:
@PCAgovPL | facebook. com/Polskie. Centrum. Akredytacji | pca.gov.pl
Słowa kluczowe: akredytacja, laboratorium, polskie centrum akredytacji, badania, bezpieczeństwo
- 25.06.2024
-
07.03.2024
Opublikowano FSSC 22000 System bezpieczeństwa żywności wersja 6.0
Fundacja FSSC, jako właściciel programu oceny zgodności, ustaliła następujące zasady okresu przejściowego dla wdrożenia przez jednostki nowej wersji programu.
-
06.11.2023
Opublikowano 6 wydanie programu certyfikacji "System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP”
Od dnia 1.01.2024 r. akredytowane jednostki certyfikujące w obszarze wydania 5 programu certyfikacji QAFP mogą oferować i prowadzić akredytowaną działalność po uzyskaniu uaktualnienia zakresów akredytacji z uwzględnieniem postanowień wydania 6 programu certyfikacji QAFP.
-
02.11.2023
Opublikowano nowe wydanie normy ISO 22003-1:2022 Food safety – Part 1
W myśl ustaleń powyższego dokumentu, PCA opublikuje w terminie do 31.12.2023 r. nowe wydanie dokumentu DACS-01. Z dniem 1.01.2024 r. PCA rozpocznie przyjmowanie wniosków o akredytację/rozszerzenie/uaktualnienie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, według wymagań normy ISO 22003-1:2022.
-
09.06.2023
Światowy Dzień Akredytacji 2023
„Accreditation: Supporting the Future of Global Trade” – pod takim hasłem 9 czerwca obchodzimy World Accreditation Day. Temat tegorocznej edycji WAD podkreśla rolę akredytacji w tworzeniu optymalnych warunków do rozwoju globalnego handlu.
-
11.04.2023
Opublikowano wydanie 6.1 programu certyfikacji GLOBALG.A.P. Chain of Custody
Komunikat nr 398 z dnia 3.04.2023 r. w sprawie akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie programu GLOBALG.A.P. Chain of Custody.
-
04.04.2023
Podcast PCA: bezpieczne produkty roślinne
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
-
09.02.2023
Nowelizacja sektorowego programu akredytacji DAC-06 Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
-
03.02.2023
Ukazało się wydanie 11. akredytacji DAC-13 Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-13 dotyczą objęcia programem akredytacji działalności jednostek certyfikujących wyroby właściwej dla uznawania przez Komisję Europejską jednostek do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 2018/848).
-
06.12.2022
Opublikowano tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 „Wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji”
Jak infomuje Polskie Centrum Akredytacji, dostępne jest tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 zawierającego wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji.
-
17.08.2022
Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"
-
21.06.2022
Jubileuszowa konferencja PCA
10 czerwca w Warszawie odbyła się konferencja „Akredytacja wsparciem zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności i efektywności gospodarki” pod patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii. To pierwsze po pandemicznej przerwie tak duże, interdyscyplinarne forum poświęcone akredytacji.
-
10.06.2022
Nowelizacja dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że zostało opublikowane wydanie 13 dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji.
-
10.05.2022
Nowe wydanie dokumentu EA-4/02 - Ocena niepewności pomiaru przy wzorcowaniu
EA-4/02 opracowano w celu harmonizacji oceny niepewności pomiaru w EA, ustanowienia szczególnych wymagań, w dodatku do ogólnych wymagań EA, dotyczących przedstawiania niepewności pomiaru w świadectwach wzorcowania wydawanych przez akredytowane laboratoria oraz wspierania jednostek akredytujących w jednolitym określaniu zdolności pomiarowej CMC akredytowanych przez nie laboratoriów wzorcujących.
-
14.02.2022
Nowy obszar: certyfikacja pasz GMP+
Po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego stworzyli system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz: GMP+ Feed Certification scheme. PCA właśnie rozszerzyło o ten obszar swoją ofertę dla jednostek certyfikujących.
-
18.01.2022
Aktualizacja programu DAB-13 - Akredytacja laboratoriów badawczych wykonujących badania pozostałości środków ochrony roślin
Zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym. Wydanie 3 programu akredytacji DAB-13 zastępuje wydanie 2 z dnia 16.07.2020 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.
-
01.06.2021
Światowy Dzień Akredytacji 2021
9 czerwca świętujemy World Accreditation Day – Światowy Dzień Akredytacji, w tym roku pod hasłem: „Akredytacja wspiera realizację celów zrównoważonego rozwoju”. Inicjatywa ma charakter międzynarodowy, a koordynatorami obchodów są ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperatiom i IAF – International Accreditation Forum.
-
01.09.2020
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji w sprawie krajowych programów zwalczania Salmonelli
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli.
-
09.06.2020
Światowy Dzień Akredytacji 2020
9 czerwca obchodzimy World Accreditation Day – Światowy Dzień Akredytacji. Hasło tegorocznej edycji to „Akredytacja: większe bezpieczeństwo żywności”. Organizatorami wydarzenia są ILAC (International Laboratory Accreditation Cooperation) i IAF (International Accreditation Forum).
-
17.04.2020
Zmiany w sposobie funkcjonowania PCA obowiązujące od 20 kwietnia br.
Począwszy od 20.04.2020 r. PCA będzie organizować i przeprowadzać oceny akredytowanych jednostek oceniających zgodność (CAB), zaplanowane jako oceny na miejscu w tym obserwacje, w formie ocen zdalnych.
-
20.03.2020
Działalność PCA w związku ze stanem epidemicznym
Polskie Centrum Akredytacji, kierując się względami ogólnego bezpieczeństwa i zdrowia oraz uwarunkowaniami funkcjonowania usług oceny zgodności wynikającymi z wprowadzenia w Polsce stanu epidemicznego, w tym realizację specjalnych zadań przez akredytowane jednostki, zawiesza w terminie do...
-
05.06.2019
Walory akredytacji dla przedsiębiorstw z branży spożywczej
Bezpieczeństwo żywności stanowi dla nas oczywisty priorytet, gwarantowane jest przepisami prawa żywnościowego, natomiast oczekiwania konsumenta dotyczące jakości często wychodzą ponad kwestie bezpieczeństwa gwarantowanego tym prawem.
-
27.03.2019
Vademecum Przedsiębiorcy - Rola akredytacji w tworzeniu przyjaznego środowiska
Nasilający się rozwój przemysłu i związana z tym rosnąca ingerencja człowieka w środowisko powodują, że coraz większego znaczenia nabierają badania zarówno skażenia środowiska naturalnego, jak również bezpośrednich zagrożeń dla człowieka ze strony otaczającego nas w życiu codziennym środowiska
-
25.02.2019
Vademecum Przedsiębiorcy - Akredytacja w branży transportowej
We współczesnym świecie transport jest nieodzownie związany ze sposobem funkcjonowania człowieka. Odnosi się to zarówno do przemieszczania ludzi, jak i transportowania przez nich towarów oraz usług. Transport jest istotnym elementem gospodarki każdego kraju poprzez umożliwianie obrotu towarowego, a tym samym wpływ na rozwój i dynamikę produkcji różnych podmiotów gospodarczyc
-
05.02.2019
Vademecum Przedsiębiorcy - Atrybuty akredytacji
Akredytacja jednostek oceniających zgodność w obszarze działań, do których należą m.in. badania, wzorcowania, inspekcja, certyfikacja systemów zarządzania, osób, wyrobów, procesów i usług, organizacja badań biegłości, produkcja materiałów odniesienia, walidacja i weryfikacja...
-
23.01.2019
Podejście procesowe w systemie zarządzania laboratoriów wg wymagań nowego wydania normy ISO/IEC 17025:2017
Nowelizacja normy ISO/IEC 17025:2017 wprowadza zmiany w systemie zarządzania laboratoriów, jedną z nich jest wdrożenie podejścia procesowego. W listopadzie 2017 r. zostało opublikowane, po trzech latach prac, długo oczekiwane trzecie wydanie normy ISO/IEC 17025 General requirements for the competence of testing and calibration laboratories...