Nowy obszar: certyfikacja pasz GMP+
Po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego stworzyli system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz: GMP+ Feed Certification scheme. PCA właśnie rozszerzyło o ten obszar swoją ofertę dla jednostek certyfikujących.
System certyfikacji GMP+, którego właścicielem jest prywatna spółka z o.o. GMP+ International, ma ułatwić firmom odpowiedzialne produkowanie i dostarczanie bezpiecznych pasz. Wymagania systemu dotyczą wszystkich etapów łańcucha paszowego: uprawy, produkcji mieszanek i materiałów paszowych, dodatków i premiksów oraz sprzedaży, magazynowania, przeładunków, transportu, a także badań laboratoryjnych. 1 marca br. na stronie internetowej GMP+ International ukazał się uaktualniony GMP+ FC scheme 2020 wg normy ISO/IEC 17021-1. Od 1 września 2024 r. straci ważność poprzednia wersja systemu (GMP+ FC scheme 2010). GMP+ Feed Certification scheme 2020 składa się z dwóch modułów: GMP+ Feed Safety Assurance (GMP+ FSA) i GMP+ Feed Responsibility Assurance (GMP+ FRA).
Sześć zasad, na których opiera się system certyfikacji GMP+:
1) zapewnianie wysokiego poziomu globalnego bezpieczeństwa pasz,
2) podstawowa odpowiedzialność spoczywa na firmie certyfikowanej,
3) firmy certyfikowane ponoszą wspólną odpowiedzialność,
4) włączenie w system standardów akceptowanych na skalę międzynarodową,
5) zaangażowanie i transparentność,
6) certyfikacja przez niezależne jednostki certyfikujące.
10 grudnia br. PCA jako pierwsza jednostka akredytująca w Europie rozpoczęło przyjmowanie wniosków o akredytację jednostek certyfikujących systemy zarządzania bezpieczeństwem pasz wg programu GMP+ (Komunikat nr 362). Warunkiem ubiegania się o akredytację lub rozszerzenie jej zakresu jest zawarcie przez jednostkę certyfikującą umowy licencyjnej z GMP+ International oraz spełnienie wymagań:
- normy akredytacyjnej PN-EN ISO/IEC 17021-1 Ocena zgodności. Wymagania dla jednostek prowadzących audity i certyfikację systemów zarządzania Część 1: Wymagania,
- normy PKN-ISO/TS 22003 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności – Wymagania dla jednostek prowadzących audit i certyfikację systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- programu GMP+ Feed Certification scheme 2020.
Źródło: PCA
Przeczytaj także
-
20.01.2022
WHO/FAO: Ocena etykietowania i ostrzeżeń o alergenach
Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności. Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.
-
18.01.2022
Aktualizacja programu DAB-13 - Akredytacja laboratoriów badawczych wykonujących badania pozostałości środków ochrony roślin
Zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym. Wydanie 3 programu akredytacji DAB-13 zastępuje wydanie 2 z dnia 16.07.2020 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.
-
29.09.2021
Wytyczne FSAI dot. GMP dla niepasteryzowanych fermentowanych produktów roślinnych
Nowe wytyczne są informacją dla branży spożywczej o tym, jak najlepiej zapewnić zgodność z unijnym i irlandzkim prawem żywnościowym oraz umożliwić bezpieczną i spójną produkcję, przechowywanie, obsługę i ekspozycję produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego.