Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po serii poważnych incydentów związanych z zanieczyszczeniem materiałów paszowych przedstawiciele holenderskiego przemysłu paszowego stworzyli system certyfikacji gwarantujący bezpieczeństwo pasz: GMP+ Feed Certification scheme. PCA właśnie rozszerzyło o ten obszar swoją ofertę dla jednostek certyfikujących.
System certyfikacji GMP+, którego właścicielem jest prywatna spółka z o.o. GMP+ International, ma ułatwić firmom odpowiedzialne produkowanie i dostarczanie bezpiecznych pasz. Wymagania systemu dotyczą wszystkich etapów łańcucha paszowego: uprawy, produkcji mieszanek i materiałów paszowych, dodatków i premiksów oraz sprzedaży, magazynowania, przeładunków, transportu, a także badań laboratoryjnych. 1 marca br. na stronie internetowej GMP+ International ukazał się uaktualniony GMP+ FC scheme 2020 wg normy ISO/IEC 17021-1. Od 1 września 2024 r. straci ważność poprzednia wersja systemu (GMP+ FC scheme 2010). GMP+ Feed Certification scheme 2020 składa się z dwóch modułów: GMP+ Feed Safety Assurance (GMP+ FSA) i GMP+ Feed Responsibility Assurance (GMP+ FRA).
Sześć zasad, na których opiera się system certyfikacji GMP+:
1) zapewnianie wysokiego poziomu globalnego bezpieczeństwa pasz,
2) podstawowa odpowiedzialność spoczywa na firmie certyfikowanej,
3) firmy certyfikowane ponoszą wspólną odpowiedzialność,
4) włączenie w system standardów akceptowanych na skalę międzynarodową,
5) zaangażowanie i transparentność,
6) certyfikacja przez niezależne jednostki certyfikujące.
10 grudnia br. PCA jako pierwsza jednostka akredytująca w Europie rozpoczęło przyjmowanie wniosków o akredytację jednostek certyfikujących systemy zarządzania bezpieczeństwem pasz wg programu GMP+ (Komunikat nr 362). Warunkiem ubiegania się o akredytację lub rozszerzenie jej zakresu jest zawarcie przez jednostkę certyfikującą umowy licencyjnej z GMP+ International oraz spełnienie wymagań:
Źródło: PCA
Przeczytaj także
Podczas trzeciej ostatniej sesji dotyczącej alergenów eksperci FAO i WHO przeanalizowali i ocenili ostrzeżenia na etykietach paczkowanej żywności. Aby chronić konsumentów alergików i wzmocnić zaufanie do informacji zawartych na etykietach zalecono szereg zmian.
Zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym. Wydanie 3 programu akredytacji DAB-13 zastępuje wydanie 2 z dnia 16.07.2020 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.
Nowe wytyczne są informacją dla branży spożywczej o tym, jak najlepiej zapewnić zgodność z unijnym i irlandzkim prawem żywnościowym oraz umożliwić bezpieczną i spójną produkcję, przechowywanie, obsługę i ekspozycję produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego.