Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wytyczne FSAI dot. GMP dla niepasteryzowanych fermentowanych produktów roślinnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) opublikował nowe wytyczne - Dobre Praktyki Produkcyjne - w zakresie produkcji gotowych do spożycia niepasteryzowanych produktów fermentowanych na bazie roślin (Good Manufacturing Practices for the Production of Ready-to-eat Unpasteurised Fermented Plant-based Products). Mają one pomoc producentom w wytwarzaniu bezpiecznych produktów.

Nowe wytyczne są informacją dla branży spożywczej o tym, jak najlepiej zapewnić zgodność z unijnym i irlandzkim prawem żywnościowym oraz umożliwić bezpieczną i spójną produkcję, przechowywanie, obsługę i ekspozycję produktów fermentowanych pochodzenia roślinnego.

Wytyczne zostały opracowane w ślad za ankietą przeprowadzoną przez FSAI dotyczącą niepasteryzowanych roślinnych napojów fermentowanych (takich jak kombucha, kefir i napój imbirowy). Wyniki ankiety wskazały na problem z zawartością alkoholu w niektórych napojach. Zgodnie z unijnymi przepisami dotyczącymi etykietowania zawartość alkoholu w produktach spożywczych zawierających więcej niż 1,2% alkoholu wg objętości, musi ona być deklarowana w celu poinformowania konsumenta o wyborze. Nieprzestrzeganie tych wymogów deklaracji oznacza, że takie produkty mogą stanowić zagrożenie dla wrażliwych konsumentów, takich jak kobiety w ciąży lub karmiące piersią lub osoby ze schorzeniami, które nieświadomie spożyją alkohol.

Niepasteryzowane napoje fermentowane niosą ze sobą większe ryzyko

FSAI stwierdza, że w Irlandii i innych krajach w ostatnich latach nastąpił wzrost popularności niepasteryzowanych produktów roślinnych. Producenci, zarówno rzemieślniczy, jak i większe podmioty handlowe, stosują różnorodne metody produkcji i składniki, co oznacza, że zawartość i jakość produktu mogą być niespójne. Proces fermentacji nie jest nowy w produkcji żywności, ale podstawowe zrozumienie procesu biologicznego związanego z fermentacją jest wymagane, aby zapewnić, że produkt końcowy jest bezpieczny do spożycia. W szczególności niepasteryzowane napoje fermentowane niosą ze sobą większe ryzyko, ponieważ w pewnych warunkach fermentacja może być kontynuowana podczas przechowywania, co może prowadzić do gromadzenia się alkoholu do znacznych poziomów.

W ankiecie FSAI wzięto pod uwagę reprezentatywną próbę 32 roślinnych napojów fermentowanych dostępnych na rynku irlandzkim i określono poziom zgodności z unijnymi i irlandzkimi przepisami dotyczącymi etykietowania żywności i oświadczeń zdrowotnych. Spośród 32 przeanalizowanych próbek:

  • 13% (4) miało niezadeklarowany alkohol w stężeniach powyżej progu oznakowania 1,2% objętości alkoholu. Niedeklarowany alkohol wynosił 1,5 – 3,9%.
  • 91% (29) miało niedozwolone oświadczenia żywieniowe i/lub zdrowotne. Takich jak „pełen dobroci”; „zawiera żywe kultury”.
  • 75% (24) brakowało obowiązkowych informacji na etykiecie, takich jak adres producenta, wykaz składników i data przydatności do spożycia lub należy spożyć przed.

Według dr Pameli Byrne, dyrektor naczelnej FSAI, nowe wytyczne pomogą producentom niepasteryzowanych fermentowanych produktów roślinnych wytwarzać bezpieczne i zgodne z prawem produkty.

Znaczenie dla producentów żywności

Wytyczne pomogą producentom osiągnąć spójne metody produkcji, bezpieczne przechowywanie, bezpieczną obsługę i bezpieczny transport napojów fermentowanych. Zawierają również wskazówki odnośnie wymagań dotyczących etykietowania pakowanych produktów fermentowanych. Etykiety żywności dostarczają konsumentom kluczowych informacji na temat właściwości, składników, charakteru i cech żywności paczkowanej, aby umożliwić im podejmowanie świadomych decyzji o zakupie żywności.

Link do pobrania wytycznych FSAI - Dobre praktyki produkcyjne w zakresie wytwarzania gotowych do spożycia niepasteryzowanych produktów fermentowanych na bazie roślin

Źródło: FSAI


Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.