Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wskazówki dotyczące wymiany handlowej z Wielką Brytanią – wg FSAI

Kategoria: Biznes

Żywność i materiały do kontaktu z żywnością pochodzące z Wielkiej Brytanii są traktowane jako import z kraju trzeciego (kraju spoza UE). Food Safety Authority of Ireland (FSAI) opublikowała wskazówki w 6 krokach ułatwiające import z Wielkiej Brytanii, które mają pomóc zmniejszyć wpływ Brexitu na utrudnioną wymianę handlową.

Kontrole importu

Przeprowadzane są kontrole żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością wprowadzanych na rynek UE, aby upewnić się, że spełniają one wymogi unijnego prawa żywnościowego. Te kontrole obejmują:

  • kontrole dokumentów
  • kontrole tożsamości
  • kontrole fizyczne

Import o podwyższonym ryzyku

Uważa się, że niektóre rodzaje żywności i materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością stwarzają większe zagrożenie dla zdrowia publicznego, zdrowia zwierząt lub środowiska pod względem chorób, szkodników lub zanieczyszczeń. Istnieją dodatkowe wymagania dotyczące kontroli takich zagrożeń i obejmują one:

  • dodatkową dokumentację
  • wcześniejsze powiadomienie przed przybyciem żywności

Np. do Irlandii produkty te muszą być wprowadzane przez specjalny punkt wejścia zwany punktem kontroli granicznej (BCP).

EFSAI opracowała 6 kroków, jakie należy podjąć, aby importować żywność z Wielkiej Brytanii

Krok 1. Zarejestruj się, aby uzyskać numer EORI (rejestracja i identyfikacja podmiotu gospodarczego)

Nie możesz handlować z Wielką Brytanią bez tego numeru

Krok 2. Poznaj kod klasyfikacyjny (CN) dla swojego produktu

Będziesz potrzebował tego kodu podczas wypełniania dokumentacji importu produktu

Krok 3. Zidentyfikuj rodzaj produktu, który będziesz importować, ponieważ każdy rodzaj żywności ma inne wymagania

Krok 4. Zarejestruj się w TRACES NT (system online UE), jeśli importujesz

  • Żywność pochodzenia zwierzęcego
  • Produkty złożone wymagające kontroli weterynaryjnej
  • Niektóre produkty spożywcze pochodzenia niezwierzęcego
  • Owoce i warzywa
  • Żywność organiczną

Krok 5. Zapoznaj się z dokumentacją i okresami powiadamiania o imporcie żywności oraz określ, kto jest odpowiedzialny za przedłożenie dokumentów

Krok 6. Zastanów się, jak uprościć przesyłki, aby produkty wymagające kontroli bezpośrednich były łatwo dostępne dla inspektorów

Źródło: https://www.fsai.ie/food_businesses/brexit/imports.html

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.