Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych

Kategoria: Biznes

Polskie Centrum Akredytacji (PCA) informuje, że opublikowane zostało wydanie 11. programu akredytacji DAC-13 Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.

Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-13 dotyczą objęcia programem akredytacji działalności jednostek certyfikujących wyroby właściwej dla uznawania przez Komisję Europejską jednostek do przeprowadzania kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 2018/848).

Ponadto, zmiany dotyczą powołania w programie aktualnych aktów prawnych oraz wdrożenia wymagań dokumentu EA 3/12 M:2022 EA Policy for the Accreditation of Organic Production Certification, obowiązujących w przedmiocie programu. Polskie Centrum Akredytacji od dnia opublikowania niniejszego komunikatu, przyjmuje i proceduje wnioski jednostek certyfikujących o akredytację albo rozszerzenie zakresu akredytacji w obszarze certyfikacji produktów ekologicznych na potrzeby uznawania przez Komisję Europejską jednostek certyfikujących właściwych do przeprowadzania kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 25 2018/848). Akredytacja udzielona w zakresie certyfikacji do celów równoważności prowadzonej w państwach trzecich, zgodnie rozporządzeniem delegowanym Komisji UE 2021/1342 28 uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, będzie utrzymywana do dnia 31.12.2024 r. Po tej dacie, PCA w trybie określonym w dokumencie DA-01, będzie procedować zawieszenie lub ograniczenie / cofniecie akredytacji. Wydanie 11. dokumentu DAC-13 zastępuje wydanie 10 z dnia 15.11.2021 r. i obowiązuje od dnia opublikowania.

Polskie Centrum Akredytacji przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych" (projekt P1 wydania 11 z 9.08.2022 r.) wraz z komunikatem wprowadzającym.

Uwagi i komentarze należy przesyłać na załączonym formularzu FA-130 w terminie do 23.08.2022 r. na adres: projektydokumentow@pca.gov.pl podając w temacie: DAC-13, projekt wyd. 11.

Więcej: https://www.pca.gov.pl/o-pca/wydarzenia/aktualnosci/projekt-dokumentu-dac-13,658.html

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja Eko

Autor: PCA

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.