Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji w sprawie krajowych programów zwalczania Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli:

"Polskie Centrum Akredytacji jako krajowa jednostka akredytująca, potwierdza w formie akredytacji, kompetencje laboratoriów badawczych w odniesieniu do wymagań normy zharmonizowanej PN-EN ISO/IEC 17025. Wymagania te dotyczą zarówno kompetencji do prowadzenia badań, jak i pobierania próbek, które następnie poddawane są badaniom.

Spełnianie przez laboratorium badawcze wymagań w odniesieniu do procesu, obejmującego pobieranie próbek i późniejsze ich badanie, jest podstawą i gwarancją zapewnienia „ważności wyników badań” - właściwości decydującej o możliwości wykorzystania wyników badań zgodnie z przeznaczeniem. Należy mieć na uwadze, że proces akredytacji laboratoriów badawczych zawsze odnosi się do etapu pobierania próbek, niezależnie od tego czy akredytowane laboratorium samo pobiera próbki i jest za to odpowiedzialne, czy też próbki dostarcza klient. Ten fakt może mieć znaczenie w poruszanej obecnie na szerokim forum problematyce badania drobiu na obecność Salmonella w ramach krajowych programów zwalczania salmonelli.

Co więcej, nieodłacznym elementem akredytacji jest weryfikacja bezstronności laboratoriów w prowadzonej działalności laboratoryjnej. Bezstronność, rozumiana jako obiektywność w działaniu i unikanie, bądź minimalizowanie konfliktu interesów, dotyczy całej akredytowanej działalności. Pełne potwierdzenie dla szeroko rozumianej obiektywności wyniku badania jest więc możliwe tylko wówczas, gdy zarówno pobieranie próbek, jak i późniejsze badanie są objęte akredytacją jako jeden proces."

Autor:Polskie Centrum Akredytacji
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

  • 01.09.2020

    Nowa instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie surowego mleka

    Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka. 

    Czytaj więcej
  • 31.08.2020

    „Książka leczenia zwierząt” - była papierowa, będzie elektroniczna

    W dniu 21 sierpnia 2020 roku odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.

    Czytaj więcej
  • 26.08.2020

    3-MCPD w żywności dla niemowląt

    Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.