Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji w sprawie krajowych programów zwalczania Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli:

"Polskie Centrum Akredytacji jako krajowa jednostka akredytująca, potwierdza w formie akredytacji, kompetencje laboratoriów badawczych w odniesieniu do wymagań normy zharmonizowanej PN-EN ISO/IEC 17025. Wymagania te dotyczą zarówno kompetencji do prowadzenia badań, jak i pobierania próbek, które następnie poddawane są badaniom.

Spełnianie przez laboratorium badawcze wymagań w odniesieniu do procesu, obejmującego pobieranie próbek i późniejsze ich badanie, jest podstawą i gwarancją zapewnienia „ważności wyników badań” - właściwości decydującej o możliwości wykorzystania wyników badań zgodnie z przeznaczeniem. Należy mieć na uwadze, że proces akredytacji laboratoriów badawczych zawsze odnosi się do etapu pobierania próbek, niezależnie od tego czy akredytowane laboratorium samo pobiera próbki i jest za to odpowiedzialne, czy też próbki dostarcza klient. Ten fakt może mieć znaczenie w poruszanej obecnie na szerokim forum problematyce badania drobiu na obecność Salmonella w ramach krajowych programów zwalczania salmonelli.

Co więcej, nieodłacznym elementem akredytacji jest weryfikacja bezstronności laboratoriów w prowadzonej działalności laboratoryjnej. Bezstronność, rozumiana jako obiektywność w działaniu i unikanie, bądź minimalizowanie konfliktu interesów, dotyczy całej akredytowanej działalności. Pełne potwierdzenie dla szeroko rozumianej obiektywności wyniku badania jest więc możliwe tylko wówczas, gdy zarówno pobieranie próbek, jak i późniejsze badanie są objęte akredytacją jako jeden proces."

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Polskie Centrum Akredytacji

Przeczytaj także

  • 01.09.2020

    Nowa instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie surowego mleka

    Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka. 

    Czytaj więcej
  • 31.08.2020

    „Książka leczenia zwierząt” - była papierowa, będzie elektroniczna

    W dniu 21 sierpnia 2020 roku odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.

    Czytaj więcej
  • 26.08.2020

    3-MCPD w żywności dla niemowląt

    Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.