Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli:
"Polskie Centrum Akredytacji jako krajowa jednostka akredytująca, potwierdza w formie akredytacji, kompetencje laboratoriów badawczych w odniesieniu do wymagań normy zharmonizowanej PN-EN ISO/IEC 17025. Wymagania te dotyczą zarówno kompetencji do prowadzenia badań, jak i pobierania próbek, które następnie poddawane są badaniom.
Spełnianie przez laboratorium badawcze wymagań w odniesieniu do procesu, obejmującego pobieranie próbek i późniejsze ich badanie, jest podstawą i gwarancją zapewnienia „ważności wyników badań” - właściwości decydującej o możliwości wykorzystania wyników badań zgodnie z przeznaczeniem. Należy mieć na uwadze, że proces akredytacji laboratoriów badawczych zawsze odnosi się do etapu pobierania próbek, niezależnie od tego czy akredytowane laboratorium samo pobiera próbki i jest za to odpowiedzialne, czy też próbki dostarcza klient. Ten fakt może mieć znaczenie w poruszanej obecnie na szerokim forum problematyce badania drobiu na obecność Salmonella w ramach krajowych programów zwalczania salmonelli.
Co więcej, nieodłacznym elementem akredytacji jest weryfikacja bezstronności laboratoriów w prowadzonej działalności laboratoryjnej. Bezstronność, rozumiana jako obiektywność w działaniu i unikanie, bądź minimalizowanie konfliktu interesów, dotyczy całej akredytowanej działalności. Pełne potwierdzenie dla szeroko rozumianej obiektywności wyniku badania jest więc możliwe tylko wówczas, gdy zarówno pobieranie próbek, jak i późniejsze badanie są objęte akredytacją jako jeden proces."
Przeczytaj także
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka.
W dniu 21 sierpnia 2020 roku odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku.