Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Książka leczenia zwierząt” - była papierowa, będzie elektroniczna

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W dniu 21 sierpnia 2020 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu, które prowadziła Katarzyna Piskorz (Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii) wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Celem spotkania było omówienie aktualnej sytuacji związanej z koniecznością utworzenia na potrzeby Inspekcji Weterynaryjnej bazy danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych w leczeniu zwierząt poprzez utworzenie elektronicznej „Książki leczenia zwierząt”. Obowiązek utworzenia takiej bazy danych wynika z przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylającego dyrektywę 2001/82/WE.

W chwili obecnej ewidencja leczenia zwierząt jako element „Książki leczenia zwierząt” jest dokumentem papierowym, do której przechowywania jest zobowiązany każdy hodowca zwierząt gospodarskich. Książka ma formę kart zostawianych przez lekarzy weterynarii po przeprowadzonej wizycie w gospodarstwie. „Książka leczenia zwierząt” prowadzona w formie elektronicznej będzie narzędziem służącym do stworzenia centralnej bazy, w której będą gromadzone dane o przeprowadzonym leczeniu zwierząt. Gromadzenie danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych z poziomu gospodarstwa ma na celu zapewnienie, aby każdy lekarz weterynarii świadczący usługi lekarsko-weterynaryjne w danym stadzie zwierząt mógł mieć wgląd w historię ich leczenia. W sytuacji kiedy obsługę weterynaryjną stada prowadzi kilku lekarzy weterynarii uzyskanie historii leczenia stada zależy wyłącznie od dobrej woli hodowcy i jego odpowiedzialności jako producenta żywności pochodzenia zwierzęcego. Dane te są jednak kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego. Stworzenie centralnej bazy danych uniezależni możliwość pozyskiwania od hodowcy informacji o leczeniu zwierząt w danym stadzie i pozwoli stworzyć elektroniczną historię leczenia zwierząt.

W trakcie spotkania ustalono, że oprogramowania komputerowe wykorzystywane w zakładach leczniczych dla zwierząt, które są oferowane przez obecne na spotkaniu firmy, mogłyby zostać wykorzystane do zbudowania centralnej bazy gromadzenia danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych.

Prace w tym zakresie będą kontynuowane.

 

Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł mleczarski

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.