Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W dniu 21 sierpnia 2020 roku w siedzibie Głównego Inspektoratu Weterynarii odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu, które prowadziła Katarzyna Piskorz (Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii) wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Celem spotkania było omówienie aktualnej sytuacji związanej z koniecznością utworzenia na potrzeby Inspekcji Weterynaryjnej bazy danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych w leczeniu zwierząt poprzez utworzenie elektronicznej „Książki leczenia zwierząt”. Obowiązek utworzenia takiej bazy danych wynika z przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylającego dyrektywę 2001/82/WE.
W chwili obecnej ewidencja leczenia zwierząt jako element „Książki leczenia zwierząt” jest dokumentem papierowym, do której przechowywania jest zobowiązany każdy hodowca zwierząt gospodarskich. Książka ma formę kart zostawianych przez lekarzy weterynarii po przeprowadzonej wizycie w gospodarstwie. „Książka leczenia zwierząt” prowadzona w formie elektronicznej będzie narzędziem służącym do stworzenia centralnej bazy, w której będą gromadzone dane o przeprowadzonym leczeniu zwierząt. Gromadzenie danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych z poziomu gospodarstwa ma na celu zapewnienie, aby każdy lekarz weterynarii świadczący usługi lekarsko-weterynaryjne w danym stadzie zwierząt mógł mieć wgląd w historię ich leczenia. W sytuacji kiedy obsługę weterynaryjną stada prowadzi kilku lekarzy weterynarii uzyskanie historii leczenia stada zależy wyłącznie od dobrej woli hodowcy i jego odpowiedzialności jako producenta żywności pochodzenia zwierzęcego. Dane te są jednak kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego. Stworzenie centralnej bazy danych uniezależni możliwość pozyskiwania od hodowcy informacji o leczeniu zwierząt w danym stadzie i pozwoli stworzyć elektroniczną historię leczenia zwierząt.
W trakcie spotkania ustalono, że oprogramowania komputerowe wykorzystywane w zakładach leczniczych dla zwierząt, które są oferowane przez obecne na spotkaniu firmy, mogłyby zostać wykorzystane do zbudowania centralnej bazy gromadzenia danych dotyczących stosowania produktów leczniczych weterynaryjnych.
Prace w tym zakresie będą kontynuowane.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
Przeczytaj także
BMPA – Brytyjskie Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa dowodzi, że nowe, wydłużone terminy przydatności do spożycia mięsa okażą się dużą korzyścią dla środowiska i konsumentów, którzy obecnie wyrzucają żywność o wartości 3 mld funtów rocznie. FSA przeprowadza dalsze oceny ryzyka i jesienią opublikuje raport.
Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku.
Szacuje się, że w XXI wieku liczba chorób przenoszonych przez żywność wzrosła z powodu ciągłych zmian metod, procesów i praktyk produkcyjnych, jak również spowodowane jest zmianą nawyków konsumpcyjnych.