Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka. Zawarto tam m.in.:
Plik można pobrać na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii
Przeczytaj także
W dniu 21 sierpnia 2020 roku odbyło się spotkanie w sprawie prac mających na celu informatyzację działań Inspekcji Weterynaryjnej. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, przedstawiciele firm oferujących na polskim rynku oprogramowania komputerowe służące do obsługi funkcjonowania zakładów leczniczych dla zwierząt oraz przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Mniejszy eksport produktów mleczarskich z Nowej Zelandii. Wzrost sprzedaży zagranicznej masła i PMP z UE-27, przy mniejszej sprzedaży OMP. Stabilizacja w światowym eksporcie serów
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem