Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w światowym eksporcie produktów mleczarskich w I połowie 2020 r.

Kategoria: Biznes

W pierwszej połowie 2020 r. wolumen sprzedaży zagranicznej masła i tłuszczów mlecznych z Nowej Zelandii (największy eksporter tych produktów) wyniósł 229 tys. t i był o 9% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r. W tym samym okresie wielkość eksportu masła i tłuszczów mlecznych z UE-27 zwiększyła się o 36% do 177 tys. t.

Spadek cena masła z UE

Przez większą część pierwszego półrocza ceny unijnego masła były konkurencyjne na rynku światowym. Średnio w pierwszy półroczu br. masło w portach Europy Zachodniej było o 17% tańsze (ceny wyrażone w USD) od masła z Nowej Zelandii, co było spowodowane przede wszystkim jego większą produkcją w UE w 2019 r. (wzrost o 4,5% r/r).

Prognoza na drugie półrocze

Utrzymanie tak wysokiej dynamiki wzrostu eksportu, w drugim półroczu 2020 r. może okazać się trudne, gdyż już w czerwcu, ceny masła z UE były o 7% wyższe od cen z Nowej Zelandii.

Zmienna sytuacja mleka w proszku

Z UE-27 zmniejszył się natomiast eksport odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W pierwszej połowie 2020 r. wyniósł on 432 tys. t i był o 15% mniejszy niż przed rokiem. Warto jednak zaznaczyć, że w pierwszych miesiącach 2019 r. eksport tego produktu z UE, z uwagi na wyprzedaż zapasów, był wyjątkowo wysoki. W pierwszej połowie 2019 r. średnio w miesiącu eksportowano 84 tys. t OMP, podczas gdy średnio w miesiącu, w ostatnich trzech latach było to 72 tys. t.

Mleko w proszku przedmiotem zainteresowania Azji

Natomiast drugi największy eksporter OMP, Stany Zjednoczone, w I połowie 2020 r. zwiększyły swoją sprzedaż zagraniczną tego produktu o 25% do 411 tys. t, z uwagi na większy popyt ze strony krajów azjatyckich. Eksport na Filipiny był o 48% większy, do Indonezji wzrósł o 83%, a Malezji o 206% (r/r).

Zależności w sprzedaży pełnego a odtłuszczonego mleka w proszku

Mniejsza sprzedaż odtłuszczonego mleka w proszku z UE została w pewnym stopniu zrekompensowana większym eksportem pełnego mleka w proszku. W I połowie 2020 r. jego wolumen sprzedaż z UE-27 wyniósł 169 tys. t i był o 11% większy niż przed rokiem. Zmniejszyła się natomiast sprzedaż od największego eksportera PMP – Nowej Zelandii – o 5% do 768 tys. t.

Eksport serów bez większych zmian

Światowy eksport serów podlegał mniejszym wahaniom. W pierwszej połowie 2020 r. eksport serów z UE-27 wyniósł 651 tys. t i był na takim samym poziomie jak przed rokiem.

Również w przypadku drugiego największego sprzedawcy – Stanów Zjednoczonych – wolumen eksportu był taki sam jak przed rokiem (194 tys. t). W przypadku Nowej Zelandii odnotowano natomiast 6-proc. spadek wolumenu sprzedaży, do 165 tys. t. Zwiększył się natomiast eksport z Białorusi – o 10% do 127 tys. t.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.