Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W pierwszej połowie 2020 r. wolumen sprzedaży zagranicznej masła i tłuszczów mlecznych z Nowej Zelandii (największy eksporter tych produktów) wyniósł 229 tys. t i był o 9% mniejszy niż w analogicznym okresie 2019 r. W tym samym okresie wielkość eksportu masła i tłuszczów mlecznych z UE-27 zwiększyła się o 36% do 177 tys. t.
Spadek cena masła z UE
Przez większą część pierwszego półrocza ceny unijnego masła były konkurencyjne na rynku światowym. Średnio w pierwszy półroczu br. masło w portach Europy Zachodniej było o 17% tańsze (ceny wyrażone w USD) od masła z Nowej Zelandii, co było spowodowane przede wszystkim jego większą produkcją w UE w 2019 r. (wzrost o 4,5% r/r).
Prognoza na drugie półrocze
Utrzymanie tak wysokiej dynamiki wzrostu eksportu, w drugim półroczu 2020 r. może okazać się trudne, gdyż już w czerwcu, ceny masła z UE były o 7% wyższe od cen z Nowej Zelandii.
Zmienna sytuacja mleka w proszku
Z UE-27 zmniejszył się natomiast eksport odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W pierwszej połowie 2020 r. wyniósł on 432 tys. t i był o 15% mniejszy niż przed rokiem. Warto jednak zaznaczyć, że w pierwszych miesiącach 2019 r. eksport tego produktu z UE, z uwagi na wyprzedaż zapasów, był wyjątkowo wysoki. W pierwszej połowie 2019 r. średnio w miesiącu eksportowano 84 tys. t OMP, podczas gdy średnio w miesiącu, w ostatnich trzech latach było to 72 tys. t.
Mleko w proszku przedmiotem zainteresowania Azji
Natomiast drugi największy eksporter OMP, Stany Zjednoczone, w I połowie 2020 r. zwiększyły swoją sprzedaż zagraniczną tego produktu o 25% do 411 tys. t, z uwagi na większy popyt ze strony krajów azjatyckich. Eksport na Filipiny był o 48% większy, do Indonezji wzrósł o 83%, a Malezji o 206% (r/r).
Zależności w sprzedaży pełnego a odtłuszczonego mleka w proszku
Mniejsza sprzedaż odtłuszczonego mleka w proszku z UE została w pewnym stopniu zrekompensowana większym eksportem pełnego mleka w proszku. W I połowie 2020 r. jego wolumen sprzedaż z UE-27 wyniósł 169 tys. t i był o 11% większy niż przed rokiem. Zmniejszyła się natomiast sprzedaż od największego eksportera PMP – Nowej Zelandii – o 5% do 768 tys. t.
Eksport serów bez większych zmian
Światowy eksport serów podlegał mniejszym wahaniom. W pierwszej połowie 2020 r. eksport serów z UE-27 wyniósł 651 tys. t i był na takim samym poziomie jak przed rokiem.
Również w przypadku drugiego największego sprzedawcy – Stanów Zjednoczonych – wolumen eksportu był taki sam jak przed rokiem (194 tys. t). W przypadku Nowej Zelandii odnotowano natomiast 6-proc. spadek wolumenu sprzedaży, do 165 tys. t. Zwiększył się natomiast eksport z Białorusi – o 10% do 127 tys. t.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W Polsce rocznie produkuje się żywność o wartości ponad 250 mld zł. Szacuje się, że rocznie około 40% polskiej żywności jest lokowane na rynkach zagranicznych. Okres wakacyjny służy branży HoReCa i producentom żywności – w tych kategoriach kartami płatniczymi wydajemy znacznie więcej niż przed rokiem
Sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę była wyższa o 7 proc. niż rok wcześniej osiągając wartość 16,4 mld euro – poinformował minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.
Zgodnie z oczekiwaniami, producenci wyrobów mleczarskich w Polsce, w II kw. 2020 r. wyraźnie zwiększyli produkcję masła i proszków mlecznych. Mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem była natomiast produkcja serów dojrzewających.