Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według wstępnych danych GUS w dużych zakładach produkcja masła w II kw. 2020 r. wyniosła 60,2 tys. t i była o 10,9% większa niż w analogicznym okresie 2019 r. Warto zauważyć, że również w I kw. 2020 r. produkcja ta była o 6,1% większa (r/r). Mimo to zapasy masła na koniec marca 2020 r. były o 1/3 mniejsze niż przed rokiem.
Dynamiczne zmiany w sektorze proszków mlecznych
W II kw. 2020 r. produkcja proszków mlecznych wyniosła 60,4 tys.t i była o 10,4% większa niż w pierwszych trzech miesiącach 2019 r. W tym jednak przypadku, obserwowana dynamika zmian była znacząco różna niż w I kw. br., kiedy to w relacji rocznej, wyprodukowano o 11,0% mniej proszków. Mimo zdecydowanie mniejszej niż przed rokiem, produkcji proszków, ich zapasy na koniec marca 2020 r. były o zaledwie 1% mniejsze niż przed rokiem.
Wzrost produkcji mleka
Zakłady mleczarskie zwiększyły produkcję mleka płynnego. W II kw. 2020 r. była ona o 5,4% większa niż przed rokiem i wyniosła 8,58 mln hl, podczas gdy w I kw. 2020 r. była o 6,5% większa (r/r).
Mleko niechętnie kierowane na sery
W II kw. 2020 przetwórcy mleka mniej surowca kierowali na produkcję serów dojrzewających. W efekcie w relacji rocznej obniżyła się ona o 4,0% do 82,4 tys. t. Należy przypomnieć, że w I kw. 2020 r. była ona o 5,7% większa (r/r), co w konsekwencji przełożyło się na wzrost poziomu zapasów na koniec marca br. o 2,7% w skali roku.
Spadek produkcji przetworów mlecznych
W przypadku serów świeżych zaobserwowano znaczący spadek dynamiki wzrostu ich produkcji z 6,0% (r/r) w I kw. 2020 r. do 0,8% (r/r) w II kw.
Zmniejszyła się produkcja śmietany. W II kw. wyniosła 548,0 tys. hl, tj. o 5,7% mniej w porównaniu do I kw. 2020 r. Oznacza to, że obserwowana tendencja była inna niż w I kw. br., kiedy to wyprodukowano o 7,0% więcej śmietany niż w I kw. 2019 r.
Produkcja jogurtów w II kw. 2020 r. była o 2,1% mniejsza niż przed rokiem i wyniosła 947 tys. hl, wobec 3,8-proc. (r/r) jej wzrostu w pierwszych trzech miesiącach 2020 r.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Według najnowszych prognoz OECD-FAO światowa produkcja mleka w latach 2020-2029 będzie rosła w przeciętnym tempie 1,6% rocznie i w 2029 r. osiągnie 997 mln ton.
Rosnąca produkcja mleka, ujemne wskaźniki makroekonomiczne, napięcia w handlu zagranicznym a także powolne ożywienie w sektorze HoReCa zwiększą, w okresie najbliższych miesięcy, poczucie niepewności na unijnym rynku mleczarskim.
Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.