Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Drugi kwartał pod znakiem zwiększonej produkcji masła i proszków

Kategoria: Biznes

Według wstępnych danych GUS w dużych zakładach produkcja masła w II kw. 2020 r. wyniosła 60,2 tys. t i była o 10,9% większa niż w analogicznym okresie 2019 r. Warto zauważyć, że również w I kw. 2020 r. produkcja ta była o 6,1% większa (r/r). Mimo to zapasy masła na koniec marca 2020 r. były o 1/3 mniejsze niż przed rokiem.

Dynamiczne zmiany w sektorze proszków mlecznych

W II kw. 2020 r. produkcja proszków mlecznych wyniosła 60,4 tys.t i była o 10,4% większa niż w pierwszych trzech miesiącach 2019 r. W tym jednak przypadku, obserwowana dynamika zmian była znacząco różna niż w I kw. br., kiedy to w relacji rocznej, wyprodukowano o 11,0% mniej proszków. Mimo zdecydowanie mniejszej niż przed rokiem, produkcji proszków, ich zapasy na koniec marca 2020 r. były o zaledwie 1% mniejsze niż przed rokiem.

Wzrost produkcji mleka

Zakłady mleczarskie zwiększyły produkcję mleka płynnego. W II kw. 2020 r. była ona o 5,4% większa niż przed rokiem i wyniosła 8,58 mln hl, podczas gdy w I kw. 2020 r. była o 6,5% większa (r/r).

Mleko niechętnie kierowane na sery

W II kw. 2020 przetwórcy mleka mniej surowca kierowali na produkcję serów dojrzewających. W efekcie w relacji rocznej obniżyła się ona o 4,0% do 82,4 tys. t. Należy przypomnieć, że w I kw. 2020 r. była ona o 5,7% większa (r/r), co w konsekwencji przełożyło się na wzrost poziomu zapasów na koniec marca br. o 2,7% w skali roku.

Spadek produkcji przetworów mlecznych

W przypadku serów świeżych zaobserwowano znaczący spadek dynamiki wzrostu ich produkcji z 6,0% (r/r) w I kw. 2020 r. do 0,8% (r/r) w II kw.

Zmniejszyła się produkcja śmietany. W II kw. wyniosła 548,0 tys. hl, tj. o 5,7% mniej w porównaniu do I kw. 2020 r. Oznacza to, że obserwowana tendencja była inna niż w I kw. br., kiedy to wyprodukowano o 7,0% więcej śmietany niż w I kw. 2019 r.

Produkcja jogurtów w II kw. 2020 r. była o 2,1% mniejsza niż przed rokiem i wyniosła 947 tys. hl, wobec 3,8-proc. (r/r) jej wzrostu w pierwszych trzech miesiącach 2020 r.

 

Źródło: www.agronomist.pl 

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.