Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niepewność na unijnym rynku mleka

Kategoria: Biznes

Na ostatnim posiedzeniu (26.06.2020 r.) Milk Market Observatory (MMO) przedstawiono dane European Dairy Association (EDA) o zapasach produktów mleczarskich w Unii Europejskiej.

Odtłuszczone mleko w proszku na standardowym poziomie

Ocena wielkości zapasów w UE, według podejścia rezydualnego (produkcja + import – spożycie – eksport) wskazuje, że od końca 2019 r., unijne zapasy odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się wokół normalnego poziomu 120 tys. t. Było to skutkiem utrzymującego się popytu ze strony krajów trzecich, a także niewielkiego wzrostu produkcji.

Większe zapasy masła

W przypadku masła, jego zapasy w UE, na koniec kwietnia 2020 r. były nieznacznie wyższe niż przed rokiem, przede wszystkim ze względu na jego większą produkcję. W okresie od maja 2019 r. do kwietnia 2020 r. produkcja masła w UE była o 2,1% większa niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Według EDA, silny popyt eksportowy pomaga w poprawie sytuacji rynkowej. Warto zauważyć, że w Polsce, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2020 r. produkcja masła, w dużych zakładach, była aż o 7,8% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Stabilna sytuacja sera

Pod koniec kwietnia 2020 r. unijne zapasy sera były na normalnym poziomie o tej porze roku. Podobnie jak w przypadku masła, silny eksport do krajów trzecich przyczynił się do poprawy równowagi rynkowej. Z drugiej jednak strony, załamanie popytu ze strony sektora HoReCa oraz skokowy wzrost popytu na rynku detalicznym powodowały zakłócenia.

Niepewne prognozy co do kształtowania się sytuacji w kolejnych miesiącach

Na spotkaniu MMO przedstawiono również prognozy dla unijnego rynku mleka na najbliższe miesiące.

Rynek mleczarski znajduję się w okresie dużej niepewności. Rosnąca globalna produkcja mleka (u głównych eksporterów produktów mleczarskich w pierwszych czterech miesiącach 2020 r. była o 1,7% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem), napięcia w handlu zagranicznym, ujemne wskaźniki makroekonomiczne i powolne ożywienie sektora HoReCa, który prawdopodobnie osiągnie normalną sprzedaż dopiero w 2021 r., zwiększają poczucie niepewności w okresie kilku następnych miesięcy.

Produkcja mleka w perspektywie przyszłego sezonu

Według Eucolait obecna równowaga wydaje się być krucha, gdyż podaż produktów prawdopodobnie przewyższy popyt w 2020 r. Oznacza to, konieczność dostosowania wielkości produkcji mleka. Należy też dodać, że niepewność związana z dalszym rozprzestrzenianiem się pandemii Covid-19 i spowolnienie gospodarcze mają wpływ na nastroje zarówno konsumentów jak i producentów mleka.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.