Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na ostatnim posiedzeniu (26.06.2020 r.) Milk Market Observatory (MMO) przedstawiono dane European Dairy Association (EDA) o zapasach produktów mleczarskich w Unii Europejskiej.
Odtłuszczone mleko w proszku na standardowym poziomie
Ocena wielkości zapasów w UE, według podejścia rezydualnego (produkcja + import – spożycie – eksport) wskazuje, że od końca 2019 r., unijne zapasy odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się wokół normalnego poziomu 120 tys. t. Było to skutkiem utrzymującego się popytu ze strony krajów trzecich, a także niewielkiego wzrostu produkcji.
Większe zapasy masła
W przypadku masła, jego zapasy w UE, na koniec kwietnia 2020 r. były nieznacznie wyższe niż przed rokiem, przede wszystkim ze względu na jego większą produkcję. W okresie od maja 2019 r. do kwietnia 2020 r. produkcja masła w UE była o 2,1% większa niż w analogicznym okresie rok wcześniej. Według EDA, silny popyt eksportowy pomaga w poprawie sytuacji rynkowej. Warto zauważyć, że w Polsce, w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2020 r. produkcja masła, w dużych zakładach, była aż o 7,8% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Stabilna sytuacja sera
Pod koniec kwietnia 2020 r. unijne zapasy sera były na normalnym poziomie o tej porze roku. Podobnie jak w przypadku masła, silny eksport do krajów trzecich przyczynił się do poprawy równowagi rynkowej. Z drugiej jednak strony, załamanie popytu ze strony sektora HoReCa oraz skokowy wzrost popytu na rynku detalicznym powodowały zakłócenia.
Niepewne prognozy co do kształtowania się sytuacji w kolejnych miesiącach
Na spotkaniu MMO przedstawiono również prognozy dla unijnego rynku mleka na najbliższe miesiące.
Rynek mleczarski znajduję się w okresie dużej niepewności. Rosnąca globalna produkcja mleka (u głównych eksporterów produktów mleczarskich w pierwszych czterech miesiącach 2020 r. była o 1,7% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem), napięcia w handlu zagranicznym, ujemne wskaźniki makroekonomiczne i powolne ożywienie sektora HoReCa, który prawdopodobnie osiągnie normalną sprzedaż dopiero w 2021 r., zwiększają poczucie niepewności w okresie kilku następnych miesięcy.
Produkcja mleka w perspektywie przyszłego sezonu
Według Eucolait obecna równowaga wydaje się być krucha, gdyż podaż produktów prawdopodobnie przewyższy popyt w 2020 r. Oznacza to, konieczność dostosowania wielkości produkcji mleka. Należy też dodać, że niepewność związana z dalszym rozprzestrzenianiem się pandemii Covid-19 i spowolnienie gospodarcze mają wpływ na nastroje zarówno konsumentów jak i producentów mleka.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
W kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał, dla konsumentów, stał się relatywnie tańszy.