Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nabiał potaniał względem pozostałych produktów żywnościowych

Kategoria: Biznes

Według danych Eurostat, w kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału (mleka, jogurtów, deserów mlecznych, serów i jaj) były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał dla konsumentów stał się relatywnie tańszy. Warto dodać, że nabiał podrożał w znacznie mniejszym stopniu niż inne podstawowe źródło biała zwierzęcego – produkty mięsne, których roczna dynamika wzrostu cen wyniosła 6,7%.

Zmiany cen nabiału w UE

Najbardziej dynamiczny, w skali roku, wzrost cen detalicznych nabiału w UE odnotowano w przypadku Węgier i Bułgarii, gdzie w kwietniu 2020 r. produkty te były odpowiednio o 6,7 i 6,4% droższe niż przed rokiem. We Wspólnocie były też kraje, głównie z północnej części Europy, w których nabiał był tańszy niż w kwietniu 2019 r. Na Łotwie spadek cen wyniósł 1,8%, w Danii 1,7%, w Irlandii 1,1%, Szwecji 0,5% a w Finlandii o 0,3%.

Wzrost cen w stosunku do 2019 r.

Wśród produktów nabiałowych, największy w relacji rocznej wzrost cen detalicznych w UE odnotowano w przypadku „pełnego” mleka świeżego. Jego ceny w kwietniu 2020 r. były o 2,9% wyższe niż w kwietniu 2019 r. podczas gdy ceny mleka świeżego o obniżonej zawartości tłuszczu wzrosły o 1,9%. Taką samą dynamikę wzrostu cen obserwowano w przypadku jaj. Natomiast ceny jogurtów zwiększyły się o 1,8%, a serów i twarogów o 1,7%.

Spadek ceny masła

Warto zauważyć, że w przypadku masła, które w analizie cen detalicznych zaliczane jest do tłuszczów, odnotowano spadek cen. W kwietniu 2020 r. masło na unijnych półkach sklepowych było przeciętnie o 2,5% tańsze niż w kwietniu 2019 r.

Koronawirus a ceny nabiału

Zawirowania w popycie na żywność związane z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2 nie miały większego wpływu na kształtowanie się cen nabiału na rynku detalicznym. W okresie dwóch miesięcy (marzec-kwiecień 2020 r.) ceny detaliczne nabiału w UE wzrosły o 0,6% podczas gdy ceny żywności w tym czasie zwiększyły się o 1,6%. Najbardziej wzrosły ceny nabiału w Luksemburgu i Portugalii (po 2,4%) oraz w Bułgarii (o 2,3%). We Włoszech natomiast zwiększyły się o 1,4%. Najgłębsze spadki cen odnotowano w Estonii (o 0,8%).

Stosunek cen w Polsce i w UE

W Polsce w kwietniu 2020 r. za nabiał w detalu konsumenci musieli zapłacić przeciętnie o 3,5% więcej niż przed rokiem, co oznacza, że dynamika wzrostu cen była większa niż przeciętna w UE. Podobnie jednak jak w przypadku Wspólnoty, skala wzrostu cen nabiału w Polsce była dużo niższa niż skala wzrostu cen żywności ogółem, która wyniosła 7,7%. Ceny masła w Polsce, w relacji rocznej spadły natomiast o 2,8%.

Stabilne ceny mleka

Biorąc pod uwagę sytuację podażowo-popytową na rynku mleka, zarówno w Polsce jak i w UE, nie ma, po stronie producentów, przesłanek do podnoszenia cen produktów mleczarskich. W związku z tym, w najbliższych miesiącach nie spodziewamy się znaczących wzrostów cen produktów mleczarskich na półkach sklepowych.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.