Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nabiał potaniał względem pozostałych produktów żywnościowych

Kategoria: Biznes

Według danych Eurostat, w kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału (mleka, jogurtów, deserów mlecznych, serów i jaj) były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał dla konsumentów stał się relatywnie tańszy. Warto dodać, że nabiał podrożał w znacznie mniejszym stopniu niż inne podstawowe źródło biała zwierzęcego – produkty mięsne, których roczna dynamika wzrostu cen wyniosła 6,7%.

Zmiany cen nabiału w UE

Najbardziej dynamiczny, w skali roku, wzrost cen detalicznych nabiału w UE odnotowano w przypadku Węgier i Bułgarii, gdzie w kwietniu 2020 r. produkty te były odpowiednio o 6,7 i 6,4% droższe niż przed rokiem. We Wspólnocie były też kraje, głównie z północnej części Europy, w których nabiał był tańszy niż w kwietniu 2019 r. Na Łotwie spadek cen wyniósł 1,8%, w Danii 1,7%, w Irlandii 1,1%, Szwecji 0,5% a w Finlandii o 0,3%.

Wzrost cen w stosunku do 2019 r.

Wśród produktów nabiałowych, największy w relacji rocznej wzrost cen detalicznych w UE odnotowano w przypadku „pełnego” mleka świeżego. Jego ceny w kwietniu 2020 r. były o 2,9% wyższe niż w kwietniu 2019 r. podczas gdy ceny mleka świeżego o obniżonej zawartości tłuszczu wzrosły o 1,9%. Taką samą dynamikę wzrostu cen obserwowano w przypadku jaj. Natomiast ceny jogurtów zwiększyły się o 1,8%, a serów i twarogów o 1,7%.

Spadek ceny masła

Warto zauważyć, że w przypadku masła, które w analizie cen detalicznych zaliczane jest do tłuszczów, odnotowano spadek cen. W kwietniu 2020 r. masło na unijnych półkach sklepowych było przeciętnie o 2,5% tańsze niż w kwietniu 2019 r.

Koronawirus a ceny nabiału

Zawirowania w popycie na żywność związane z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2 nie miały większego wpływu na kształtowanie się cen nabiału na rynku detalicznym. W okresie dwóch miesięcy (marzec-kwiecień 2020 r.) ceny detaliczne nabiału w UE wzrosły o 0,6% podczas gdy ceny żywności w tym czasie zwiększyły się o 1,6%. Najbardziej wzrosły ceny nabiału w Luksemburgu i Portugalii (po 2,4%) oraz w Bułgarii (o 2,3%). We Włoszech natomiast zwiększyły się o 1,4%. Najgłębsze spadki cen odnotowano w Estonii (o 0,8%).

Stosunek cen w Polsce i w UE

W Polsce w kwietniu 2020 r. za nabiał w detalu konsumenci musieli zapłacić przeciętnie o 3,5% więcej niż przed rokiem, co oznacza, że dynamika wzrostu cen była większa niż przeciętna w UE. Podobnie jednak jak w przypadku Wspólnoty, skala wzrostu cen nabiału w Polsce była dużo niższa niż skala wzrostu cen żywności ogółem, która wyniosła 7,7%. Ceny masła w Polsce, w relacji rocznej spadły natomiast o 2,8%.

Stabilne ceny mleka

Biorąc pod uwagę sytuację podażowo-popytową na rynku mleka, zarówno w Polsce jak i w UE, nie ma, po stronie producentów, przesłanek do podnoszenia cen produktów mleczarskich. W związku z tym, w najbliższych miesiącach nie spodziewamy się znaczących wzrostów cen produktów mleczarskich na półkach sklepowych.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.