Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Popyt wewnętrzny i eksport produktów mleczarskich w UE zmniejszy się

Kategoria: Biznes

W kwietniu 2020 r. Komisja Europejska opublikowała krótkoterminowe prognozy dla najważniejszych rynków rolno-spożywczych w UE, w tym dla rynku mleka i przetworów mleczarskich, uwzględniające sytuację związaną z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS-COV 2.

Wzrost produkcji odtłuszczonego mleka w proszku

Według ekspertów KE, spadek popytu na produkty z kanału HoReCa spowoduje, że więcej mleka będzie kierowane do produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), tym bardziej, że jego przetwórstwo nie wymaga znaczącego zaangażowania pracy ludzkiej. W 2020 r. produkcja OMP w UE ma wzrosnąć o 2,5% i przekroczyć 1,5 mln t. Eksport, w porównaniu z rekordowym 2019 r., ma obniżyć się o 17%, ze względu na ewentualne ograniczenia w dostępności transportu i restrykcyjne procedury handlowe. Popyt wewnętrzy w UE ma spać o 8%. W efekcie, chociaż nadal wolumen eksportu i spożycie wewnętrzne będą przekraczały roczną produkcję OMP we Wspólnocie (o 1,6%), to zapasy na koniec roku zwiększą się o 39% do 125 tys. t, co odpowiadałoby 8% produkcji w 2020 r.

Spadek produkcji pełnego mleka w proszku

W 2020 r. należy się również spodziewać mniejszego, szczególnie z krajów Bliskiego Wschodu, popytu na pełne mleko w proszku (PMP) - o 7%, co będzie związane z wpływem koronawirusa i spadkiem cen ropy naftowej. Mimo, że popyt wewnętrzny zwiększy się o 2%, to oczekuje się, że produkcja PMP będzie o 2% mniejsza.

Pozycja masła na rynku

Z kolei produkcja masła w 2020 r. w UE ma zwiększyć się o 1,2% do 1,33 mln t. Wg ekspertów KE, popyt wewnętrzny (zarówno ze strony konsumentów jak i sektora spożywczego) pozostanie silny. Oczekuje się jednak, że wolumen eksportu obniży się o 10%, co będzie wynikiem większej dostępności masła ze Stanów Zjednoczonych. W konsekwencji, przy nieznacznie mniejszym imporcie, na koniec 2020 r. nastąpi wzrost zapasów masła w UE o 10% do 115 tys. t.

Optymistyczne przewidywania na temat przetworów mlecznych

Produkty takie jak sery, mleko spożywcze, śmietana i jogurty są sprzedawane głównie w handlu detalicznym lub wykorzystywane w przemyśle spożywczym. W 2020 r. spożycie serów powinno nieznacznie wzrosnąć (o 0,3%), czemu sprzyjać będzie wzrost sprzedaży detalicznej w różnych kategoriach, np. dań gotowych. Popyt eksportowy może się zwiększyć o 1,5%, przede wszystkim ze względu większe zainteresowanie na rynkach azjatyckich. Oczekuje się, że w 2020 r. rosnący popyt doprowadzi do ogólnego wzrostu produkcji serów o 0,6% do 9,97 mln t.

Dynamika popytu na produkty płynne

Eksperci KE oczekują, że w 2020 r. ograniczona zostanie spadkowa tendencja w popycie na produkty płynne. Produkcja mleka spożywczego zmniejszy się o 0,5%, podczas gdy w 2019 r. spadek ten wyniósł 1%. Natomiast produkcja jogurtów zwiększy się o 0,5%, ze względu na zwiększony popyt na produkty o wartościach funkcjonalnych.

W konsekwencji, w 2020 r. łączna produkcja produktów mleczarskich w UE zwiększy się o 0,4%, podczas gdy popyt wewnętrzny spadnie o 0,3%, a wolumen eksportu obniży się o 6,3%.

 

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.